Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
stabilizacja czy zawsze jest uzyteczna a moze szkodzi
Autor Wiadomość
ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Pon 05 Lip, 2010   

hijax_pl napisał/a:
A czy ja tak napisałem? Proszę - nie przeinaczaj moich słów :razz:

taka mała ekstrapolacja. skoro nie polecasz stabilizacji matrycy, bo nie działa z zepsutymi szkłami, to o chyba nie polecisz też systemu, źle współpracującego ze szkłami producentów niezależnych. mi się nigdy nic nie zwiesiło. :twisted:

hijax_pl napisał/a:

A który jest wydumanym z powyżej wymienionych?

a) w stabilizacji matrycy trzeba czekać
b) stabilizacja w obiektywie lepiej współpracuje z zepsutymi i starymi szkłami.

jeżeli w obiektywie uwalone są szczotki określające ustawioną ogniskową, to obie stabilizacje mogą pogorszyć zdjęcie.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ghost, przeczytaj ze zrozumieniem jeszcze raz to co napisałem:
hijax_pl napisał/a:
takie problemy (z komunikacją) miałem korzystając z szkieł 3rd party - tzn zwiechy tamronów...

A co do wydumanych powodów:
ghost napisał/a:
a) w stabilizacji matrycy trzeba czekać

W jakimś soniaczu musiałem czekać na drabinkę, w K-x w niektórych momentach też... Swoją drogą nawet o tym w dokumentacji piszą:
Cytat:
The Super SteadyShot function may not work optimally when the power has just been turned on or when the shutter button has been pressed all the way down without stopping halfway. Wait for the (Super SteadyShot scale) scale to go down, and then press the shutter button down slowly.

Pdf A300/350 , strona 46

Czyżby producent pisał nieprawdę? ;)

ghost napisał/a:
stabilizacja w obiektywie lepiej współpracuje z zepsutymi szkłami.

Ale to chyba wynik Twojej ektrapolacji... Czyli - Twój wydumany problem :D

MC 
Temu Panu już podziękujemy

hijax, miałem przez prawie 3 lata sprzęt Sony i nigdy nie czekałem dłużej niż trwało ustawienie ostrości. I jakoś SSS dawała radę.
Czasem lepiej posłuchać kogoś kto sprzętu używa niż cytować test czy instrukcję.
W rzeczywistości chodziło o to, że im mniej drabinek tym układ pracuje słabiej.

ghost 
Optyczny

Cytat:
W jakimś soniaczu musiałem czekać na drabinkę, w K-x w niektórych momentach też... Swoją drogą nawet o tym w dokumentacji piszą[...]

dobry dowód że warto wiedzieć o czym się mówi. drabinka mierzy aktualne drgania aparatu. to pomoc w określeniu kiedy trzymasz stabilnie aparat.

hijax_pl napisał/a:
Ale to chyba wynik Twojej ektrapolacji... Czyli - Twój wydumany problem

że wytłuszczę z czego ekstrapoluję.
ekspert napisał/a:
laik napisał/a:
Wszystkie fotki zrobione z włączonym SR były spaprane.

Czyli pozycja matrycy była korygowana z nieodpowiednią siłą. Mniejszy kąt raportowany przez obiektyw = większe ruch matrycy.
P.S.
W sumie to jeden ze znanych argumentów przeciw stabilizacji matrycy...

z chęcią wysłucham czemu obiektyw źle sczytujący ogniskową jest dowodem na wyższość stabilizacji obiektywu, skoro takie samo uszkodzenie w obiektywie typu VR/IS dało by identyczne efekty.
:cool:
Ostatnio zmieniony przez ghost Pon 05 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

MC napisał/a:
miałem przez prawie 3 lata sprzęt Sony i nigdy nie czekałem dłużej niż trwało ustawienie ostrości. I jakoś SSS dawała radę.

Super, to znaczy że moje spostrzeżenia są obarczone dużym błędem. Dobrze wiedzieć.
(pewnie wnika to z tego, że sprzęt pokazowy w Centrum Sony, którym się raz po raz bawię jest już wymęczony, prototypowy lub ze starym firmware'm ;)
MC napisał/a:
Czasem lepiej posłuchać kogoś kto sprzętu używa niż cytować test czy instrukcję.

Patrz wyżej, ale przyznaję - z produktów Sony korzystam okazjonalnie bardziej z ciekawości niż realnej potrzeby :)

Tutejszyn 
Optyczny

ghost napisał/a:
Cytat:
W rzeczywistości chodziło o to, że im mniej drabinek tym układ pracuje słabiej.

im więcej drabinek znaczy :-)

Wydaje mi się, że "słabiej" to tutaj: "nie wysila się, bo mało drabinek"

Dodam, że o wiele bardziej pasuje mi stabilizacja w obiektywie, bo po prostu widzę w wizjerze efekt jej działania. Jeśli działa, wydaje się, że aparat jest na "prochach". Mam wrazenie, że potrafię oszacować, czy mam szansę zrobić nieporuszone zdjęcie.
Ostatnio zmieniony przez Tutejszyn Pon 05 Lip, 2010, w całości zmieniany 4 razy  

ghost 
Optyczny

no właśnie miałem problemy. :-)
dużo drabinek - dużo trzęsienia, mało drabinek - mało wysiłku.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ghost napisał/a:
dobry dowód że warto wiedzieć o czym się mówi. drabinka mierzy aktualne drgania aparatu. to pomoc w określeniu kiedy trzymasz stabilnie aparat.

No dobra, zostawmy to, zasugerowałem się tym co mi sprzedawca w Centum Sony powiedział - że mam czekać ;)
ghost napisał/a:
z chęcią wysłucham czemu obiektyw źle sczytujący ogniskową jest dowodem na wyższość stabilizacji obiektywu,

Ale nie twierdzę o żadnej wyższości. Czytaj wątek a nie wyrywkowe zdania - wtedy ułoży Ci się wszystko w całość:
nazgul napisał/a:
Miałem problem z Pentaxem K100D z Sigma 17-35 - szkło podawało korpusowi nieprawidłowe parametry (w exifie było info o zakresie 35-90, nie wiedzieć czemu). Wszystkie fotki zrobione z włączonym SR były spaprane.
hijax_pl napisał/a:
Czyli pozycja matrycy była korygowana z nieodpowiednią siłą. Mniejszy kąt raportowany przez obiektyw = większe ruch matrycy.
hijax_pl napisał/a:
W sumie to jeden ze znanych argumentów przeciw stabilizacji matrycy...
ghost napisał/a:
że zepsute obiektywy nie działają? :zalamany:
hijax_pl napisał/a:
Nie - że źle skonfigurowany układ redukcji drań matrycy, przez nawalającą komunikację ze szkłem, czy przez przypadkowo źle podana ogniskowa przy szkłach bez CPU.

Jaką informację przekazuję? Układ stabilizacji w obiektywie nie musi się komunikować ze szkłem, ponieważ jest zrobiony już pod szkło, nie jest układem tak uniwersalnym (pod "wszystkie" ogniskowe) jak układ stabilizacji matrycy.
Wadą jest to że w tym kontekście w układzie stabilizacji matrycy dochodzi dodatkowy czynnik, czasami... ludzki ;)
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Pon 05 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Tutejszyn 
Optyczny

...hmm, te drabinki. Przed chwilą napisałem, że potrafię oszacować wydajność stabilizacji patrzac na bezwładność obrazu w wizjerze. Teraz dotaro do mnie, że posiadacz Sony nic nie musi oszacowywać, bo ma owe "drabinki". Że jeszcze raz powiem "hmm..."
Ale i tak bardziej pasuje mi stabilizowany obiektyw.

ghost 
Optyczny

Cytat:
Układ stabilizacji w obiektywie nie musi się komunikować ze szkłem, ponieważ jest zrobiony już pod szkło

i jesteś pewien że nie używa ustawionej ogniskowej? ja nie.

a możliwość stabilizowania starego obiektywu, bez CPU też mi nie popada pod wadę

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ghost napisał/a:
i jesteś pewien że nie używa ustawionej ogniskowej? ja nie.

W takim np Nikkorze 400/2.8VR - jestem pewny, że z tej informacji nie korzysta. :D
ghost napisał/a:
a możliwość stabilizowania starego obiektywu, bez CPU też mi nie popada pod wadę

I ja tego bynajmniej nie twierdzę.
Pisałem o czynniku ludzkim, czyli pomyłce, błędzie. Np: zakładając Heliosa 44m4 przez przypadek ustawiamy w korpusie ogniskową na 200mm...

komor 
Moderator

hijax_pl, zawsze to lepiej mieć możliwość ustabilizowania Heliosa, niż nie mieć tej możliwości. Oczywistym jest, że wprowadzenie jakiejś nowej funkcjonalności potencjalnie oznacza, że może ona nie działać lub się zepsuć. Ale chodzi o to, żeby te minusy nie przesłoniły nam plusów, parafrazując klasyka komedii polskiej. :)

hijax_pl napisał/a:
źle skonfigurowany układ redukcji drań matrycy

Fakt, te stabilizowane matryce to straszne dranie… :P

;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor napisał/a:
zawsze to lepiej mieć możliwość ustabilizowania Heliosa, niż nie mieć tej możliwości

Jassssne :)
komor napisał/a:
Oczywistym jest, że wprowadzenie jakiejś nowej funkcjonalności potencjalnie oznacza, że może ona nie działać lub się zepsuć

I tyczy to się obu rozwiązań w identycznym zakresie :)
komor napisał/a:
Fakt, te stabilizowane matryce to straszne dranie

Otóż to! :mrgreen:

MC 
Temu Panu już podziękujemy

hijax_pl napisał/a:
komor napisał/a:
Fakt, te stabilizowane matryce to straszne dranie

Otóż to! :mrgreen:

Szczególnie gdy się ich nie ma w systemie :lol:

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Wto 06 Lip, 2010   

nazgul napisał/a:
Miałem problem z Pentaxem K100D z Sigma 17-35 - szkło podawało korpusowi nieprawidłowe parametry (w exifie było info o zakresie 35-90, nie wiedzieć czemu). Wszystkie fotki zrobione z włączonym SR były spaprane.

ghost, a dlaczego zakładasz, że była spaprana komunikacja między body a szkłem......przecież z tej wypowiedzi to nie wynika równie dobrze mogły to być kłopoty z firmware'em i na ten przykład to szkło pod K200 mogłoby działać dobrze

ghost, hehe :mrgreen: - hijax_pl, nigdy nie przestanie polecać nikonów :wink:

Odpowiedz do tematu