Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
dzięki panowie ucze sie od was tylko o co konkretnie chodzi z tym katem pod jakim powinnam sie ustawic,zeby zrobic dobre zdjecie? jakie przyklady dla takiej jak ja amatorki bo wychodze wlasnie teraz z aparatem,czyli tuz przed zachodem slonca,ale nie wiem pod jakim katem powinnam sie ustawic,zeby wykonac jak najlepsze zdjecie reportazowe lub portretowe? rozumiem,ze nie powinnam ustawiac aparatu na wprost zachodzacego slonca? bo jesli tak ustawie aparat,to niebo mi wychodzi biale-reszta o.k,a kiedy obnize ekspozycje,to niebo zyskuje barwe,ale glowny plan wychodzi juz mocno zaciemniony.wiec jak to powinnam ustawiec,a przede wszystkim pod jakim katem powinnam sie ustawic uff...
[ Dodano: Czw 08 Lip, 2010 20:42 ]
a robienie zdjec,gdy slonce jest umiejscowione najwyzej i swieci prostopadle,to jakie niepozadane efekty moze dac? jakies przyklady takiego zle zrobionego zdjecia chce wiedziec czym ryzykuje,gdy nie uda mi sie wczesnie wstac z lozka
oj... coś chyba się nie zrozumieliśmy i minęliśmy z tematem
tak jak poprzednio było zaznaczone: nie ma takich instrukcji w stylu:
Jeśli słońce jest 15' nad ziemią to ustaw aparat pod kątem 40 stopni od nachylenia portretowanej osoby
Tak się po prostu nie da
Ale ja tylko powtórzę, że światło jest zawsze dobre, kwestia tylko do jakiej fotografii.
Niestety, nie masz racji.
edmun napisał/a:
Bo na upartego i południowe mocne słońce o 12:30 można wykorzystać do niektórych zwariowanych pomysłów...
Podaj choć jeden, dla którego bedzie lepsze od słońca padajacego pod niższym kątem.
edmun napisał/a:
To tak jakby ktoś mi powiedział że złota godzina to mi na żużel potrzebna....
Oczywiście, że przy sztucznym oswietleniu do niczego Ci nie potrzebna. Przy naturalnym i odpowiednim ustawieniu otrzymasz po prostu lepsze zdjęcia.
edmun napisał/a:
Albo że ranne słoneczko najlepiej mi pomoże przy fotografii samochodów tzw. rig shots
Oczywiście, że tak (jeśli mówimy o zdjeciach w świetle naturalnym). Kierunkowe, niżej ustawione i zazwyczaj bardziej rozproszone światło będzie bardzo pomocne w uprzestrzennieniu każdej bryły.
edmun napisał/a:
....każde światło do czegoś służy i nie ma idealnej pory na wykorzystywanie tego światła, bo nie ma na razie pytania w tym temacie - Jakie światło do fotografii XYZ?
Może poznaj najpierw choć podstawy wykorzystania światła? Na poczatek sztucznego - dużo ułatwiłoby Ci to zrozumienie, że nie każde światło jest "dobre" i o ile przy każdym można "coś tam" sfotografować, to tylko niektóre kąty padania dają pożądany efekt...
[ Dodano: Sob 10 Lip, 2010 06:09 ]
babaj napisał/a:
wiec jak to powinnam ustawiec,a przede wszystkim pod jakim katem powinnam sie ustawic uff...
Weź sobie jedną lampkę (choćby biurkową), ustaw na stole np. jakąś maskotkę, a potem zmieniaj położenie źródła światła i obserwuj jakie efekty dają poszczególne kąty i kierunki padania. To najbardziej podstawowe z ćwiczeń. A potem, po prostu myśl o słońcu jakby było tą lampą i o tym, na którym z zaobserwowanych efektów Ci zależy.
babaj napisał/a:
a robienie zdjec,gdy slonce jest umiejscowione najwyzej i swieci prostopadle,to jakie niepozadane efekty moze dac?
Brak cieni uprzestrzenniających przedmioty i dających złudzenie głębi obrazowi.
edmun napisał/a:
tak jak poprzednio było zaznaczone: nie ma takich instrukcji w stylu:
Jeśli słońce jest 15' nad ziemią to ustaw aparat pod kątem 40 stopni od nachylenia portretowanej osoby
Tak się po prostu nie da
Coraz bardziej utwierdzasz mnie w przekonaniu, że nie wiesz o czym mówisz. Konkretne style oświetleniowe, to konkretne zakresy kątów - słońce, można traktować dokładnie tak samo jak kolejną (bądź jedyną) lampę w zestawie studyjnym - Twoja decyzją jest tylko, czy użyjesz jej go jako klucza, oświetlenia tła, czy też np. kontry, oraz jaki styl oświetlenia masz pomysł użyć w danej scenie...
jaad75, ja takie informacje odnośnie kątów padania i świateł biorę do siebie jako wskazówki, a nie sztywne reguły
Przecież nikt Ci nie każe biegać z kątomierzem... Ważnym jest by znać zasady posługiwania się światłem i efekty, jakie dają poszczególne ustawienia, ale wykorzystywać je po swojemu... Podobnie sprawa wygląda przeciaż z zasadami kadrowania...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11