Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mysza, odnośnie stabilizacji w body chodzi mi o to, że fakt jej obecności nie jest dla mnie decydujący w kwestii wyboru systemu. Dla mnie inne sprawy są dużo ważniejsze a stabilizację traktuję marginalnie. Zresztą i tak w to miejsce wolę jaśniejsze szkło i stabilizacja mi tego nie zastąpi nigdy.
Co do jakości zdjęć na papierze drogi Arku, to skoro różnicy w tych zdjęciach nie widać (przy porównywalnych obiektywach oczywiście) to dlatego właśnie ja się tymi ingerencjami w soft nie przejmuję bo i po co? Dla mnie efekt końcowy jest istotny a nie metody jakimi do tego się doszło. Robiąc setki czy tysiące zdjęć "dla ludzi" to może to być nawet atut, bo mniej czasu spędza się przy kompie a to naprawdę pochłania mnóstwo czasu.
Ale o to właśnie chodzi. Odszumiony i wyostrzony obrazek z przyjęcia u cioci jest w stanie wyprodukować każda lustrzanka - nie tylko D80. Problem w tym, że nie każda (a w szczególności D80) jest w stanie wywalić nam nietykanego RAWa - a taki często w zaawansowanych zastosowaniach się przydaje.
Arek, ale od zaawansowanych zastosowań to nie jest D80 tylko minimum D200. Ja wiem, że w Polsce jest inaczej. Tylko Nikon nie robił tego body wyłącznie dla Polaków a w normalnym świecie taki aparat to nic specjalnego. Ot, zwykła lustrzaneczka. Nie jest to D2X czy jakaś Leica
D200 - pomarzyć, ale nie samą puszką człowiek żyje, musze w 4400 mniej więcej zmieścic sie z obiektywem i puchą
dalej mam wahania - ale nikt nie poleca 30Dkit - to moge go sobie podarowac. no własnie nazwa Samsung mnie troszke nie rpzekonuje, taka mało fotograficzna:). Łącze ją bardziej z telewizorami czy monitorami LCD
słucham jeszcze jakiś za i przeciw tych modeli. Dzięki Wam wielkie za takie zainteresowanie, chyba 1wszy serwis internetowy, gdzie człowieka poważnie traktują mimo że ma 17 lat
Luzy. A luzy powodują niewłaściwe nachylenie osi optycznej obiektywu do matrycy. A to z kolei powoduje wybuchanie wszelkiego rodzaju wad pozaosiowych.
Tylko jak znam życie - nie sposób powiedzieć po jakim czasie
Cześć tu Mysza.
007areka [Usunięty]
Wysłany: Wto 10 Lip, 2007
...gdybys zapytal jeszcze miesiac temu to bym polecil 30d i jakies fajne szkielko, ale po zepsuciu sie migawki i takich przekretach w serwisie to powiem jedno............. tylko d200 !
- Znakomita ergonomia
- bezproblemowy dostep do obiektywow
- Cena obiektywow ze stajni Nikona zazwyczaj jest mniejsza niz odpowiedniki canona ( oczywiscie mozna kupowac sigmy,tamrony i inne ).
- Cudowne uczucie kiedy sie robi zdjecia nikonem.
- Znakomita jakosc zdjec.
Jasne ze sa minusy jak w kazdym systemie/aparacie. Moze Arek ma racje i warto wejsc w panasonica czy pentaxa. Tego nie wiem bo nigdy go nie mialem. Wiem za to ze od kiedy dostalem w rece nikona to juz zaden inny sprzet nie lezy tak dobrze ( a bylo to kilka lat temu). Nie ze zle ale jakos tak inaczej :]. Oczywiscie ty mozesz miec inne odczucie
Zastanow sie dobrze bo zmiana systemu to juz bardziej klopotliwa sprawa niz zakup kolejnego obiektywu czy zmiana puszki na inna tego samego producenta.
Aha uzywalem KITa w nikonie i moim zdaniem to dobre szklo, wiadomo ze sa lepsze ale na poczatek jak i na troszke pozniej w zupelnosci ci wystarczy a jesli nie chcesz to zastanow sie np zeby sprzedac kit ( lub kupic bez kita) i za okolo 1300 zl kupic sigme 17-70 2.8-4.5 Macro. Calkiem przyjemne szklo i odpowiada zakresowi ktory jes w kicie. Czyli jest w miare universalne
unclehrum - d80 leży w ręce nieźle to prawda a i wizjer ma jasny:)
w sumie rawów nie miałem nigdy okazji robić, bo mój aparat oferuje teraz tylko jpegi, dlatego nie za bardzo rusza mnie fakt odszumiania/wyostrzania tego formatu. Pewnie jak wezmę się za lustro - to poznam jego zalety/wady i dojde w koncu do wszedzie opisywanego RAWa.
Trudne wybory gdyby tak wygrać w toto-lotka to szybko bym sie zdecyował na sprzęt
ja tylko sie zastanawiam nad jednym ! Wiem, że d200 to dobry aparat ale przeciez on bardziej szumi od d80 ? i co takiego oprócz 5 kl/s jest w nim lepszego ? no i puchy z magnezu i lepszej szczelnosci ?
ale jakos nikt nie pisze o 30d czy jest lepszy od d80 czy d200 czy moze d80 jest w czyms tam lepsza od 30d ? albo odwrotnie. Arek moze ty cos jeszcze dodasz na ten temat
Jako pucha sama w sobie to D200 jest o niebo lepsze od 30D Canona, nawet D80 czasami ma lepsze bajery, ale w pewnych sytuacjach matrycy Canona nic nie zastąpi. Niemniej porównując same body ograniczamy sobie pole widzenia, zerknięcie na system jako taki i szklarnię jest zwyczajnie niezbędne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10