Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
W Canonie stabilizacji w stałkach nie znajdziesz (za wyjątkiem tele/super-tele), w szkłach szerokokątnych też raczej jej nie widać. Poza tym czy stabilizacja działa prawidłowo podczas filmowania dłuższych scen lustrzankami?
Aston111, nie słyszałem o szkle z taką ogniskową i ze stabilizacją. Najszerzej i z IS masz chyba Canona 15-85, z jaśniejszych są Tamron 17-50 VC, Sigma 17-50 OS HSM i Canon 17-55 IS.
Z typowych szerokich kątów Tokina jest IMHO najlepsza.
Aston111, to zależy czego konkretnie wymagasz. W tym segmencie jest sporo dobrych obiektywów. Masz:
Canona 10-22
Sigmę 10-20/3.5
Sigmę 8-16
Tokinę 11-16
Nad każdym z nich warto się zastanowić. Ja wybrałem Tokinę ze względu na światło. Na wyborze może też zaważyć zakres. Te dodatkowe 2 mm na szerokim końcu w Sigmie 8-16 to mimo wszystko wyraźna różnica. Z drugiej strony 16 mm to nadal całkiem szeroko. Tokiną fotografuje się prawie jak stałką, bo o żadnym realnym zbliżeniu mowy być nie może. Nie wiem na ile odczuwasz potrzebę korzystania z ogniskowych rzędu dwudziestu kilku milimetrów. Tokinę trzeba często odpinać, a może zapinać tylko do specyficznych kadrów, Canon zostawia tu odrobinę więcej swobody.
skoro o swobodzie to jest jeszcze Tokina 12-24, zdaje sie najtansza opcja z tych wszystkich. wprawdzie nie jest tak szeroka ale ma dosc praktyczny zakres
Teraz coś szerokokątnego.Przymierzam się do Tokiny 11-16mm F/2.8 AT-X 116 PRO DX AF
Odnoszę wrażenie, że wybierasz w dużej mierze po omacku. Oczywiście Twoje pieniądze, ale czy masz świadomość jakie kąty widzenia na aparacie C550D będziesz miał po wpięciu rozważanych obiektywów? Czy masz świadomość jak zniekształcony będzie obraz uzyskany przy zastosowaniu ogniskowych 11-16 mm?
Może warto pójść do najbliższego sklepu foto i popatrzeć w wizjer przez jakiegoś zooma aby zorientować się na jakiej ogniskowej ile obejmuję kadru?
Ja osobiście nie wyobrażam sobie podróży w nieznane mając tylko 11-16mm i 50mm.
W podróży zoom jest najlepszym rozwiązaniem dla fotografa amatora. Ja na Twoim miejscu, jako podstawowe szkło kupiłbym Canona EF-S 15-85mm IS USM.
Za 589 funtów otrzymujesz już całkiem szeroki kąt widzenia, stabilizację, dobrą ostrość, możesz wykonać spore zbliżenie mając na końcu 85mm na matrycy APS-C. Na dodatek, rzecz bezcenna w nieznanym - szybkość zmiany kąta widzenia i wykrojenia czegoś ciekawego np. po drugiej stronie ulicy, czy innego miejsca gdzie nie możesz wejść/podejść.
Poruszyłeś zapewne ważną kwestie.Po omacku.Hmmmm.Może i tak.Jak już zresztą pisałem jestem zielony w tych sprawach.Ile opinii tyle rożnych zdań wiec nie jest mi naprawdę łatwo.W jednej chwili wiem a po następnym poście już nie jestem taki pewien
Tak czy tak dzięki za rady.Musze znaleźć jakiś kompromis a wasze posty z czasem zaowocują dojrzałą decyzja amatora.Mam nadzieje
Aston111, bo każdy siłą rzeczy doradza trochę pod własnym kątem (własnych upodobań) oraz na podstawie swoich doświadczeń (oby…). Rzeczywiście bez popatrzenia w wizjer i wzięcia w rękę może być ciężko z oceną co się przyda i jak to zastosować.
Nie wiem, może pomoże Ci trochę popatrzenie w te symulatory Nikona i Tamrona, które są dostępne na stronach WWW.
Tutaj masz wątek na ten temat: Graficzne przedstawienie zakresu szkieł.
Dzieki za link.Po tym co zobaczyłem wydaje mi się,że tokina i canon 50mm będzie ok.Większość zdjęć i filmów będzie robionych z bliska.Jeśli już zoom to fajnie było by móc go używać nie tak jak w tokinie.Widziałem trochę testów,filmów kręconych tym obiektywem.Ponoć świetnie nadaje się do filmu i wydawało mi się że jest to dobre optycznie szkło.Może mi ktoś coś więcej o nim napisać
Aston111, mimo wszystko zastanowiłbym się nad Canonem 15-85
15 mm to też całkiem szeroko, a do tego masz pokryty spory zakres.
Zauważ, że fotografując wszystko z bliska, szerokim kątem uzyskasz dość mocne przerysowania.
Aston111 napisał/a:
Ponoć świetnie nadaje się do filmu i wydawało mi się że jest to dobre optycznie szkło.Może mi ktoś coś więcej o nim napisać
Do filmu go nie używałem. Robiłem tylko parę animacji typu time-lapse, ale to zupełnie inna bajka. Mogę o nim sporo napisać, ale najlepiej żebyś zadał jakieś konkretne pytania, bo faktycznie dyskutujemy tu trochę po omacku.
Tokina jest bardzo dobra optycznie, odpowiednia do fotografowania we wnętrzach, zwłaszcza tych ciaśniejszych, solidna, ma trochę za wąski zakres jeśli nie dysponujesz dodatkowo standardowym obiektywem. Jak wszystkie szkła o takiej ogniskowej charakteryzuje się zniekształceniem obrazu, które jest widoczne zwłaszcza z niedużych odległości. Sprawiają one, że można uzyskać efekt powiększenia obiektów znajdujących się na bliskim, pierwszym planie. Można tak robić na przykład karykatury. To fajne, ale w filmowaniu ludzi przeważnie nie o to chodzi. Pod kątem filmu będzie ok do ujęć widoczków, bardzo fajna do sportów takich jak jazda na desce, BMX itp. Detali krajobrazu, architektury, czy normalnych zbliżeń twarzy niestety nią nie uzyskasz.
Jak ten canon którego proponujesz ma się do Canona EF 17-40mm f4 L USM.Zaczynasz mnie przekonywać do większej zmiany ogniskowych.Boje się,że będę latał ze statywem jak ten osioł i zamiast wakacji to będzie jakaś katorga
Jak ten canon którego proponujesz ma się do Canona EF 17-40mm f4 L USM.Zaczynasz mnie przekonywać do większej zmiany ogniskowych.
Przede wszystkim 15-85 ma duuużo większy zakres ogniskowych w stosunku do 17-40. Ponadto jest ostrzejszy w centrum kadru i posiada stabilizację. Cena podobna, światło w pokrywającym się zakresie podobne.
Testy obu szkieł na takiej samej matrycy 15Mpix 50D możesz znaleźć tutaj:
17-40L USM 15-85 IS USM
Aston111, 17-85 jest mniej solidny, za to ma dużo bardziej uniwersalny zakres i stabilizację, myślę że jest też lepszy optycznie, choć nie miałem okazji ich bezpośrednio porównać (17-40 i 15-85).
17-40 jest większy i wymaga większych, droższych filtrów. Jest za to, o dziwo, lżejszy. Pewnie przez to, że 15-85 ma stabilizację.
15-85 kryje tylko klatkę APS-C, więc musiałbyś go wymienić przy przesiadce na korpus z FF, 17-40 będzie pasować do jednego i drugiego, ale to chyba nieistotne w Twoim przypadku. Chyba, że zamierzasz w niedalekiej przyszłości wymienić 550D na przykład na 5D Mk II
Na Twoim miejscu, z tych dwóch, zdecydowałbym się na 15-85
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9