Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
MC, Tobie pewnie chodzi o artykuł a ja napisałem "coś mi się wydaje" (może źle mi się wydaje) ......... a podstawa - no cóż -ujmę to w jednym zdaniu, jeżeli ktos nie potrafi czegoś naprawić w 3 podejściach to nie potrafi tego najzwyczajniej naprawić wcale i za to szanuje miedzy innymi serwis sigmy.
No widzisz.
Z tego co pamiętam, to w mało której gwarancji jest zapis o ilościach nieudanych napraw. Pozwala to specom (np. z Nokii, żenada) na wielokrotne "próby" naprawy usterki. A żądać wymiany nie możesz, bo gwarancja tego nie przewiduje.
A ja teraz doszedłem do tego, że być może powodem tego, że AF aparatu głupieje - źle ustawia ostrość (zwł. przy ostrzeniu dla "krótszych" ogniskowych) jest fakt, iż warunki świetlne mają większy wpływ niż mogłem przypuszczać, że mają,a ja być może przeceniałem możliwości AF tego obiektywu w syt. słabego lub słabszego oświetlenia..
Ostatnio zmieniony przez Introverder Wto 21 Wrz, 2010, w całości zmieniany 2 razy
Zakładając ostrzenie EOSem 50D i obiektywem 17-55/2.8 przy ogniskowej 55mm i f/2.8 na odległość 8m głębia ostrości rozciągnie się od 7.1m do 9.31m i będzie miała ok 2.3m.
Zakładając ostrzenie EOSem 50D i obiektywem 17-55/2.8 przy ogniskowej 17mm i f/2.8 na odległość 8m głębia ostrości rozciągnie się od 3.22m do nieskończoności. Nawet niech obiektyw się pomyli i ustawi ostrość na 4m to głębia ostrości rozciągnie się od 2.3m do 15.1m. Obiektyw pomylił się z ustawianiem ostrości o kilka metrów a i tak prawie wszystko mieści się w głębi ostrości. Czy na tej podstawie ktoś jest w stanie dojść o ile dokładnie pomylił się obiektyw? Udowodniłem, że nawet pomyłka o 4m przy ostrzeniu na 8m nie ma żadnego wpływu na zdjęcie.
I obiektyw ostrzy tak (nieostrość jest natury ostrzenia przed a nie za), metodologia polegała wpierw na ostrzeniu dla danej ogniskowej (17, 35 oraz 55 mm), a potem by móc porównać bezpośrednio cropy już bez ostrzenia zwiększałem ogniskową na 55 mm:
17 mm (f 2.8), crop 1:1:
35 mm (f 2.8), crop 1:1:
na 55 mm (f 2.8), crop 1:1:
hahahahaha. Exif pokazuje, że wszystkie 3 zdjęcia są zrobione na 55mm....
[ Dodano: Wto 21 Wrz, 2010 18:20 ]
Widzę, że zdjęcia w ogóle nagle zniknęły...
Myślę, że autor zdjęć się nie obrazi, jeżeli podlinkowałem zrobione przez niego zdjęcia.
P.S. Uważam, że zdjęcie zrobione wg opisu na ogniskowej 17mm, jest po prostu ręcznie przeostrzone na 55mm i efekt który widzimy to po prostu ładny bokeh.
Kozidron,
AF zdaje się mylić w słabym świetle tak, że ustawia ostrość zawsze wcześniej (im krótsza ogniskowa, tym bardziej jest to widoczne), wygląda na to, że tylko w dobrym świetle można mieć gwarancję ostrego zdjęcia na każdej ogniskowej (być może). Być może w dobrych war. teraz będzie ok, dla całego zakresu.. Kurcze, więcej się spodziewałem po mechanizmie AF w tym obiektywie. Bo np. jak robiłem zdjęcia chatki drewnianej w Słońcu, to też ostrzyło przed (?).
P.S. Jeszcze raz piszę - ostrzyłem zdjęcia odpowiednio dla 17, 35 oraz 55 mm, a nastepnie celem porównania zmieniałem ogniskową na 55 już bez ostrzenia. Dobra, niech zostaną te linki (ale już bez zdjęć, jak ktoś będzie chciał wejść, to sobie kliknie w link ; )), to ja jak miałem z 5 latek ; ). Są to cropy 1:1, na przysłonie f/2.8.
proszę o bez komentarzy o wykasowaną właśnie teraz treść ; ).
Ostatnio zmieniony przez Introverder Wto 21 Wrz, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Skasowałem je bo to zdjęcia prywatne.., więc z łaski swojej usuń linki do nich, bo widzę, że masz problemy z czytaniem z sensem i zrozumieniem, bowiem opisywałem tam jaka była procedura. To że nie chciało Ci się czytać albo że rozumiesz czytany tekst na swój sposób, to nie moje zmartwienie..
Pamiętaj pierwszą zasadę internetu - coś raz wrzucone do internetu pozostaje tam na zawsze, czy tego chcesz czy nie... Myślę, że połapałeś się, że usunąłeś EXIFa a ktoś już zdążył zobaczyć zdjęcia i dlatego je usunąłeś, prawda, czy nie?
Wszystkie 3 zdjęcia były zrobione z manualnie ustawioną ostrością, to również jest zapisane w exifie.
Pamiętaj również, że nie ma obiektywów idealnie liniowych i każda zmiana ogniskowej powoduje rozregulowanie ostrości, którą trzeba później poprawić poprzez AF, tak mają nawet eLki. Ale niestety nie masz innego zooma aby się o tym przekonać... a mi nie wierzysz...
Dałem ci linka do tablicy testowej AF, czekam na test na tablicy, wszystko będzie wiadomo, o ile będzie on prawdziwy a nie sfingowany jak wstawione wcześniej zdjęcia.
Numer seryjny Twojego aparatu (zapisany w EXIF) potwierdza, że Twój aparat był w serwisie Canona i odesłany był z serwisu 2010-09-10.
Skasowałem je bo to zdjęcia prywatne.., więc z łaski swojej usuń linki do nich, bo widzę, że masz problemy z czytaniem z sensem i zrozumieniem, bowiem opisywałem tam jaka była procedura. To że nie chciało Ci się czytać albo że rozumiesz czytany tekst na swój sposób, to nie moje zmartwienie..
Dobra, zatem podtrzymuję swoje słowa, skoro tego chcesz.. I proszę się liczyć ze słowami, bo nie będę cielu 5 razy tłumaczył, jak coś robiłem. Nie zamierzam tłumaczyć także komuś kto twierdzi, że czarne jest białe ani na odwrót. Wnoski dla Ciebie, ale sądzę, że marnuję tylko czas pisząc te słowa..
Zdjęcie skali ostrości tego obiektywu. Pomiędzy 3m a nieskończonością jest minimalna różnica a mieszczą się tam zarówno 4m, 5m, 6m, 8m, 8m, 9m, 15m, 60m, 100m itd.
Na prawdę ustawiasz ostrość wg tej skali?
[ Dodano: Wto 21 Wrz, 2010 18:48 ]
Introverder napisał/a:
Dobra, zatem podtrzymuję swoje słowa, skoro tego chcesz.. I proszę się liczyć ze słowami, bo nie będę cielu 5 razy tłumaczył, jak coś robiłem. Nie zamierzam tłumaczyć także komuś kto twierdzi, że czarne jest białe ani na odwrót. Wnoski dla Ciebie, ale sądzę, że marnuję tylko czas pisząc te słowa..
Poprosiłem o obiektywny test AF na karcie testowej, nie dostałem, w zamian dostałem 3 obrazki, które nic nie wnoszą bo nie wiadomo czy były zrobione na prawdę czy zostały sfingowane. Jeżeli były zrobione na prawdę to wg jakiejś dziwnej procedury. I w takim wypadku zawsze zdjęcia wyjdą nieostre. Nie ma obiektywów liniowych. Podjedź do cyfrowych, potestuj sobie kilka zoomów, nie tylko Canona, weź Tamrona, Sigmę, na każdym wyjdzie Ci to samo wg Twojej procedury testowej. Czy to będzie znaczyło, że każdy obiektyw jest trafiony?
Oceniam gł. po zdjęciach, które mi wychodzą. Robię np. portret, jest jakaś twarz to po prostu oceniam czy są szczegóły dobrze widoczne czy nie. A podziałki używam jako potwierdzenie..
Rozumiem to tak, że jak ostrzę dla 17, 35 oraz 55 mm w to samo miejsce i dla 17 i 35 zdjęcia są mniej lub bardziej nieostre (dla 17 bardziej chyba), to rozumiem, że potwierdzeniem tego jest skala ostrości, bo ostrość dla tego samego pktu dla innych ogniskowych jest ustawiana różnie..
Ktoś może to wyjaśnić - czy nie dobrze rozumiem, że ostrość normalnie dla każdej ogniskowej i tego samego obiektu winna być ustawiana w tym samym miejscu na skali ostrości?
Bo gdyby Twoje słowa były prawdziwe to nawet duży FF nie miałby znaczenia, a ma, bo zdjęcia dla "niższych" ogniskowych w gorszych war. są mało ostre - twarz wyraźnie nieostra, a czas wystarczająco długi..
A może ten obiektyw tak ma i przy gorszym oświetleniu się gubi, a wymaga dobrych/lepszych war. świetlnych..
Bo mi się wydaje logiczne to, że odległosć od obiektu się nie zmienia, niezaleznie od ogniskowej, a więc ostrzyć powinno w ten sam pkt.
Ostatnio zmieniony przez Introverder Wto 21 Wrz, 2010, w całości zmieniany 1 raz
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 21 Wrz, 2010
Introverder, ja myślałem, że ty do tematu testu podszedłeś przynajmniej jak w linku od mi_b, o którym zresztą było tu ostatnio na forum - ze test ten, jest obarczony potencjalnym błędem ale po tym co czytam to się można załamać.
Introverder,
Zacznij od porządnie wykonanego testu a potem można narzekać na Żytnią ....a o ekipie z cyfrowych z Warszawy nie wspomnę. Żeby po tym wszystkim przypadkiem nie musiało się okazać, że powinieneś kogoś przeprosić, bo jak wspomniał mi_b,
mi_b napisał/a:
Pamiętaj pierwszą zasadę internetu - coś raz wrzucone do internetu pozostaje tam na zawsze, czy tego chcesz czy nie...
ps. mi_b, jaki ty czujny jak komisarz ryba w kilerze
Dobra, nic już nie wiem.. Nie wiem, być może będę musiał przepraszać serwis na Żytniej i to że stwierdziłem, że po serwisie obiektyw nie działa poprawnie..
Może ja się nie znam, ale mam wrażenie, że obiektyw w tylko troszkę gorszych warunkach nie ostrzy dobrze. Ale dobra, nic nie wiem..
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 21 Wrz, 2010
Introverder, zrób chociaż test jak z linku podanego przez mi_b i trzymaj się chociaż tej procedury jak w tym pdf-ie
AF zdaje się mylić w słabym świetle tak, że ustawia ostrość zawsze wcześniej
Jeżeli słabe światło = słabe żarowe to moim zdaniem nie jest to wina obiektywu tylko cecha korpusu. Nie wiem jak w innych systemach, ale 3- i 2-cyfrowe Canony zdają się mieć tę przypadłość, że w słabym żarowym dają konsekwentnie przesunięte pomiary AF. Czy ktoś może to potwierdzić? Parę razy na forum ta kwestia była, ale chyba nigdy nie doszliśmy do jakichś ściślejszych konkluzji.
mi_b napisał/a:
Zakładając ostrzenie EOSem 50D i obiektywem 17-55/2.8 przy ogniskowej 17mm i f/2.8 na odległość 8m głębia ostrości rozciągnie się od 3.22m do nieskończoności. (…) Czy ktoś podważy te wyliczenia matematyczne?
Mówiąc szczerze to nigdy nie ufałem kalkulatorom GO. Po pierwsze często jest tak, że kalkulator mówi o jakiejś tam akceptowalnej głębi, ale praktyka pokazuje, że zauważamy różnicę między najostrzejszym miejscem a tym niby jeszcze akceptowalnie ostrym – i to już wystarczy, żeby subiektywnie uznać zdjęcie za nietrafione, choć wg kalkulatora powinno być OK.
Po drugie gdzieś ostatnio na forum przemknęła taka opinia, że zakładane w kalkulatorach GO warunki obliczeń (krążek rozproszenia, warunki oglądania, …) są w dzisiejszej praktyce zbyt rozluźnione.
mi_b napisał/a:
Wszystkie 3 zdjęcia były zrobione z manualnie ustawioną ostrością, to również jest zapisane w exifie.
To akurat zrozumiałe. Jeśli kolega Introverder ma puszkę na ustawieniach domyślnych, to naciśnięcie spustu zawsze spowoduje przeostrzenie. Jeśli więc chciał zrobić tak jak pisał, czyli: ustawić ostrość na jednej ogniskowej, potem zmiana ogniskowej i zrobienie zdjęcia bez przeostrzenia (pomińmy w tym momencie sens tej procedury) to jedyna dostępna możliwość to było przełączenie obiektywu na M, przed naciśnięciem spustu.
mi_b napisał/a:
Numer seryjny Twojego aparatu (zapisany w EXIF) potwierdza, że Twój aparat był w serwisie Canona i odesłany był z serwisu 2010-09-10.
O, takie rzeczy piszesz, to może mógłbyś przedstawić się, kogo reprezentujesz, skoro masz dostęp do takich danych?
Oceniam gł. po zdjęciach, które mi wychodzą. Robię np. portret, jest jakaś twarz to po prostu oceniam czy są szczegóły dobrze widoczne czy nie. A podziałki używam jako potwierdzenie..
Rozumiem to tak, że jak ostrzę dla 17, 35 oraz 55 mm w to samo miejsce i dla 17 i 35 zdjęcia są mniej lub bardziej nieostre (dla 17 bardziej chyba), to rozumiem, że potwierdzeniem tego jest skala ostrości, bo ostrość dla tego samego pktu dla innych ogniskowych jest ustawiana różnie..
Ktoś może to wyjaśnić - czy nie dobrze rozumiem, że ostrość normalnie dla każdej ogniskowej i tego samego obiektu winna być ustawiana w tym samym miejscu na skali ostrości?
Dla różnych ogniskowych i tej samej odległości do fotografowanego obiektu trzeba będzie przeostrzyć. Nie jest to ta sama odległość na skali ostrości.
Cytat:
Bo gdyby Twoje słowa były prawdziwe to nawet duży FF nie miałby znaczenia, a ma, bo zdjęcia dla "niższych" ogniskowych w gorszych war. są mało ostre - twarz wyraźnie nieostra, a czas wystarczająco długi..
A może to z długości a nie krótkości tego czasu wynika mała ostrość zdjęć - może są poruszone?
Cytat:
A może ten obiektyw tak ma i przy gorszym oświetleniu się gubi, a wymaga dobrych/lepszych war. świetlnych..
Raczej nie ma problemu z ustawianiem ostrości. 50D to porządna puszka, AF jest super, 17-55/2.8 od eLek odstaje, ale jak na tą klasę obi to AF ma całkiem całkiem.
Cytat:
Bo mi się wydaje logiczne to, że odległosć od obiektu się nie zmienia, niezaleznie od ogniskowej, a więc ostrzyć powinno w ten sam pkt.
Gdyby podczas zmiany ogniskowej nie zmieniały się odległości pomiędzy poszczególnymi soczewkami/grupami soczewek oraz gdyby nie zmieniała się odległość soczewek do matrycy to by tak było. Pokaż mi taki obiektyw, w który niezależnie od ogniskowej odległość między soczewkami/grupami soczewek jest stała i odległość między soczewkami i matrycą jest stała.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11