Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czyli uważazie to NIKON D5000 BODY + OBIEKTYW NIKKOR 18-55 II + 55-200 VR mam odrzucić? Nawet dokładając kilkadziesiąt złotych i kupując ten pierwszy z VR? 55-200 na stadionie nie przydałby mi się bardziej?
Dziś macałem jeszcze tego canona - wrażenia pozytywne. D5000 akurat na złość nie mieli u idiotów.
17-85... Ja bym tego obiektywu nie kupił, co wcale nie oznacza, że nie można o nim powiedzieć kilku ciepłych słów. Mając do wyboru D5000 z dualkitem lub 500D z dualkitem, brałbym jednak Canona. Jeśli na dualkita Canona Cię nie stać, to na placu boju zostaje D5000 + 18-105VR i 500D + 18-135IS.
Może zacznę od zalet, by nie było że jestem stronniczy: dobra stabilizacja, niezła jakość wykonania, skuteczny AF, dobry długi koniec (85 mm).
Nie kupiłbym by go ze względu na nieużyteczny szeroki kąt (słaba rozdzielczość, wielka dystorsja, ogromne aberracje) - dla mnie okolice 17-25 mm są znacznie ważniejsze niż 35-50 mm. A później znów wykorzystywany przeze mnie zakres to 50 mm i więcej. Tak więc jeśli lubisz szerokie kadry a nie masz ochoty poprawiać każdego zdjęcia w PSie, to 17-85 sobie odpuść.
Baku, oddajmy trochę sprawiedliwości EF-S17-85 IS USM, choć na tym forum.
Baku napisał/a:
Nie kupiłbym by go ze względu na nieużyteczny szeroki kąt (słaba rozdzielczość, wielka dystorsja, ogromne aberracje)
A które, polecane w tym wątku obiektywy zachowują się znacząco lepiej, jeśli wogóle?
Czy plastik 18-55 IS ?
Czy 18-135 IS?
Czy może 15-85 IS USM, śmiało polecany w innych wątkach do APS-C Canona ?
Czy wreszcie plastik 18-105 VR ?
Tylko rozdzielczością na 17(18)mm są lepsze. Inne rzeczy są prawie, albo tak samo kiepskie lub nawet gorsze.
Wystarczy spojrzeć na aberracje C15-85 IS USM lub dystorsje, czy aberracje N18-105VR.
Napiszę inaczej, właściwości są takie, jak w tego typu kitowych obiektywach spotykamy i EF-S17-85 w niczym tu się zbytnio nie wyróżnia.
Jesli chodzi natomiast o wykonanie to i owszem jest różnica bo C17-85, zamiata takiego N18-105 pod dywan.
Możemy oddać, czemu nie...
W tym gronie stawiałbym jednak na 15-85. Przyznasz, że jest zdecydowanie lepszy (ale i droższy) od 17-85.
Natomiast sam 17-85 ma bardzo atrakcyjną cenę. Za 925 zł to już na prawdę warto, bo w tej cenie to się nic innego (a więc i lepszego) nie kupi. Atrakcyjne propozycje Tamrona czy Sigmy kosztują już niemal dwa razy tyle.
Możemy oddać, czemu nie...
W tym gronie stawiałbym jednak na 15-85. Przyznasz, że jest zdecydowanie lepszy (ale i droższy) od 17-85.
Owszem, ale co by nie mówić, głównie za sprawą wyższej ostrości, czego użytkownicy 15 i 18Mpix matryc oczekiwali.
Inne elementy pozostały w zasadzie na swoim miejscu.
Ja w tym miejscu mam taki pytanie. Oba systemy Jakościowo wypluwać będą podobnej jakości fotki - tu chyba mam rację?
A czy nie będzie tak, że podstawową zaletą Canona - modelu 500D jest to, że silniczek AF na w body? Jak Wy zaawansowani w tej dziedzinie patrzycie na to?
Kolejne pytanie mam w odniesieniu do 5000D i D500 - czy podczas dłuższego nagrywania filmów w jednym i drugim przypadku elektronika nie będzie po jakimś czasie się wyłączać w celu ostudzenia? - gdzieś coś takiego czytałem
Smooth
Bierz Canona.
Zechcesz pobawić się w tanie jak barszcz obiektywy manualne M42 - z Canonem jest to możliwe bez soczewki w adapterze.
W Nikonie nie jest to takie oczywiste.
Poza tym - Nikon ma drogi osprzęt, w tym obiektywy.
cruze napisał/a:
Canona - modelu 500D jest to, że silniczek AF na w body?
Jaki SILNICZEK AF w body???
To chyba Nikon... ma bodośrubokręt.
Canon ma "silniki" w obiektywach.
Canony od dawna nie posiadaja silników w korpusie.
Nikon d5000 także nie ma silnika w korpusie.
Problem w tym, że wszystkie znane mi obiektywy AF Canona mają wbudowany silnik AF i wspłpracują w pełni z każdym Canonem, właczając w to i 500d i nawet 1000d.
W wielu Nikkorach silnika AF w obiektywie nie ma. Po podłaczeniu takowego do korpusu 5000d nie mamy AF.
Problem w tym, że wszystkie znane mi obiektywy AF Canona mają wbudowany silnik AF i wspłpracują w pełni z każdym Canonem, właczając w to i 500d i nawet 1000d.
W wielu Nikkorach silnika AF w obiektywie nie ma. Po podłaczeniu takowego do korpusu 5000d nie mamy AF.
Plus to, że - jak pisałem nieraz - nie można na Nikona założyć M42 z adapterem BEZ soczewki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11