Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pierwsza lustrzanka dla pasjonata .
Autor Wiadomość
siubul22 
Nowy

Wysłany: Wto 07 Gru, 2010   

wiesz Luke , też myślę że a33 będzie najlepszym wyborem ponieważ na a580 po prostu mnie nie stać :) a 560 będzie dostępna podobno w marcu a , aż Tyle czasu nie mam ...
Ale zobaczymy w piątek udam się do Sony center i może uda mi się dorwać egzemplarz testowy :) i mam nadzieję że jeszcze bardziej się przekonam do Jej zakupu .

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

siubul22 napisał/a:
wiesz Luke , też myślę że a33 będzie najlepszym wyborem ponieważ na a580 po prostu mnie nie stać :)

Tylko pamiętaj, że fotografia, nawet dokumentacyjna sportu w hali będzie wymagała troche innego obiektywu niz 18-55. Sorry, ale jakies długie (200 mm) szkło bedziesz musiał mieć. I to najlepiej aby było z jakim takim AF-em...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

siubul22, to czy to będzie A33 czy A580 nie ma znaczenia jeśli będziesz miał kitowe szkło 18-55. Jeśli już się wybierasz do Sony Center to tak - tam się pobawisz nim - weź w rękę i zamiast robić panoramy, do których pewnie Cię będzie obsługa zachęcać ;) - zobacz co widzisz przez ten obiektyw ustawiony na 55mm. Wyobraź sobie że jesteś na hali/boisku i spróbuj wyostrzyć na jakiegoś człowieka oddalonego na podobny dystans. Zrób zdjęcie - zobacz ile widać na zdjęciu, czy jesteś w stanie wykorzystać takie zdjęcie do oceny zwodu czy wyskoku. Jeśli będzie OK to OK. A jeśli za małe - zapytaj się w sklepie o większą ogniskową...

[ Dodano: Wto 07 Gru, 2010 20:29 ]
RB, ubiegłeś mnie :D

siubul22 
Nowy

Dziękuję Wam za porady :) tak zrobię . Gdyby nie szkoła to zrobiłbym to nawet zaraz :D ale niestety jeszcze maturka w maju ... , a co do obiektywu to tak wiem że przydałby mi się 55-200 bo jak robiłem zdjęcia ostatnio na meczu pożyczonym Canonem Eos 550d to czasem obiektyw o max ogniskowej 135 nie wystarczał , ale to , to w swoim czasie najpierw muszę zakupić lustro z kitem , pouczyć się trochę a dopiero potem zainwestować :) , tylko szkoda że na tym forum nie ma żadnego właściciela a33 , być może będę pierwszym :) jeśli by tak było to na pewno pokusiłbym się o "mini test" dla forum.optyczne.pl :)

Luke_S 
Maniak

siubul22 napisał/a:
...szkoda że na tym forum nie ma żadnego właściciela a33...

Jest. Tylko jakoś nie bardzo zadowolony z nowego nabytku...

siubul22 
Nowy

wiesz co Luke , ja Wam odpowiem czy jestem zadowolony jak kupię i potestuję :) )
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Wto 07 Gru, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

RB 

siubul22 napisał/a:
... a co do obiektywu to tak wiem że przydałby mi się 55-200

powiedzmy, że conajmniej...
A ja sadze, że jeśli chcesz naprawdę aparat równiez do tej dokumentacji zwodów i wyskoków to nie kupując dłuższego obiektywu zostajesz z łapką w nocniku. I to nie jest kwestia nauczenia się - bo z 18-55 to fotografii okołosportowej się najzwyklej w świecie uczyc nawet nie zaczniesz.

A jak się juz wybierasz do sklepu - to naprawdę popatrz tez na inne aparaty niż a33.

siubul22 
Nowy

Oczywiście że popatrzę :) Szkoda że nie jest dostępna a560 bo może była by dobrą alternatywą dla a33 , no ale cóż :) zobaczymy jak to będzie .
RB. Ale nie wykluczone jest to że do zawodnika najzwyczajniej w świecie podczas treningu będę mógł podejść , często tak się dzieje gdy na najlepszym zawodniku pokazujemy jak reszta ma robić :) więc mogło by to być wyjście takie przejściowe

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Ale można jeszcze nabyć A550. To jeszcze prawdziwa lustrzanka, z prawdziwym wizjerem, też ma tam coś ponad 5kl/s. To powinien być lepszy wybór niż legendarna juz tu na forum A33(55). :grin:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
legendarna juz tu na forum A33(55). :grin:

Jestem aktualnie poza Polską i muszę powiedzieć, że te aparaty nie są w ogóle w tutejszej tv reklamowane. Pewnie z powodu braku znaku rozpoznawczego (Martyny) ;)
Za to klip z "sambodromu" z nex5 w roli głównej - non stop. Do znudzenia...

RB 

Ale można jeszcze nabyć A550. To jeszcze prawdziwa lustrzanka, z prawdziwym wizjerem, też ma tam coś ponad 5kl/s. To powinien być lepszy wybór niż legendarna juz tu na forum A33(55). :grin:

ja się coraz bardziej obawiam, ze my sobie tak to piszemy sobie a muzom... bo własciwie lustrzankowość i wizjerowość nie jest wcale przez ludzi az tak chciana.
ja z tego Sony też wolabym 450 lub 550 (choć i to nie jest nic co bym chciał mieć), ale czy to będzie lepszy wybór dla szanownego inicjatora wątku?
Pojęcia nie mam... ale jak komus zalezy na rejestracji czego by się nie wymyśłiło (ma zrobic szybka serię, kręcić filmy, ma byc małe itede...) to raczej właśnie takie sono-wynalazki są tu ciekawsze niż 'tradycyjne' korpusy. To maja być aparato-kamery do wszystkiego, ale też do niczego na poważnie. A mam wrażenie, że my sobie gadamy o tym jak fotografujemy od 25-30 lat i co z tej perspektywy nam sie podoba. A to już... nie te czasy, nie te pytania, nie te zainteresowania.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Coś w tym jest, ja mam bardzo tradycyjne podejście do idei lustrzanki, dla mnie więc A33/55 jest po prostu zamarzającym na mrozie gadżetem :razz:

RB 

Coś w tym jest, ja mam bardzo tradycyjne podejście do idei lustrzanki, dla mnie więc A33/55 jest po prostu zamarzającym na mrozie gadżetem :razz:

No z mojego punktu widzenia też. Ale jak ktoś chce miec takie kombo co spiewa, tańczy, ugotuje zupę i dziecko poniańczy (a tacy użytkownicy obecnie jak widać całkiem niemały 'target') to owa alfa jest niegłupią zabawką.
Naprawdę, tu Sony poszło do przodu - odspoiło się od starych, nierozwojowych tetryków co sobie robia zdjęcia i od tego co Nikon i Canon chcieli spokojnie sprzedawac jeszcze przez najblizszych 70 lat... i może uda się zrobić coś 'do wszystkiego' po trochu i to w niezłej (acz nigdzie nie najwyzszej i zachwycającej) jakości.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Sro 08 Gru, 2010   

Wszystko fajnie, wygląda na to że sprzęt został już wybrany ale pytanie co dalej...
Kupowanie tego z kitem 18-55 jest bez sensu. Żeby w ogóle coś kupić i robić zdjęcia to przydałby się DT 16-105 (choćby i używany) a w przyszłości 70-200/2.8 (Sigmy czy Tamrona). Zakup korpusu to dopiero początek zabawy...

MC 

Wysłany: Sro 08 Gru, 2010   

Baku napisał/a:
Kupowanie tego z kitem 18-55 jest bez sensu.

Z powodu?

Odpowiedz do tematu