Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
[ Dodano: Sro 08 Gru, 2010 19:00 ]
d 300s jest najstarszy
[ Dodano: Sro 08 Gru, 2010 19:03 ]
a w sprawie wspinania po drzewach itp to ja lubie chodzenie po lesie dlatego wybrałem taką fotografię a nie np miejską
Może a raczej na pewno macie rację, ale mi chyba wystarczy jakość tej sigmy. Jak widzialem zdjęcia ptaków tą sigmą i nikonem D5000 to mi się bardzo podobało. na moim olympusie SP-570 UZ o takiej jakości mogę zapomniec więc myslę ze z sigmą i któryms z tych aparatów przesiadka będzie niesamowita. Mnie taka jakość niepotrzebna jaką l-ki dają. Bardziej zależy mi na uniwersalności a stałka raczej zbyt uniwersalna nie jest a na 100-300/400 mi kasy nie starczy
kaurak, jaki jest budżet ? Nie koniecznie musi być 400/5.6, mozna szukać używki 100-400/4.5-5.6L - świetne szkło.
Cytat:
aurak, pamietaj tylko ze by uzyskac takie efekty to ptasiarze studiuja zachowanie i zwyczaje ptakow, wspinaja sie po drzewach, brodza po jeziorach, itd. nie mysl, ze sama zmiana sprzetu wystarczy by uzyskac takie efekty
kaurak, moim zdaniem bardzo żle podchodzisz do tematu, zrozumiesz to znacznie szybciej niż Ci się wydaje, ale pewnie wtedy będzie już "po ptokach", bo wydasz kasę na drogą puszkę a jakość wciąż nie będzie najlepsza. W fotografii, a już z całą pewnością w fotografii przyrodniczej priorytetem przy wyborze sprzętu, a w zasadzie całego systemu powinny być obiektywy.
Tak jak już wyżej koledzy napisali zdecydowanie lepiej jest kupić dobre szkło systemowe, np. polecane Ci już kilka razy 400/5.6 Canona (może być używane) i do niego tańszą, co wcale nie znaczy, że gorszą puszkę. W canonie może to być np. 40D lub 50D. W Nikonie też masz wybór, np dobry optycznie, chociaż z nie najszybszym, ale całkiem dobrym AF 80-400. Wspaniale efekty daje też Sigma 100-300/4 (bardzo dobrze współpracuje z TC), do tego D90 lub używany D300 i możesz robić fotki na okładkę NG. Jedyny warunek, to wiedzieć jak, bo myślę, ba jestem w 100% przekonany, że dużo ważniejsze jest JAK zrobić fotkę zwierzakowi niż CZYM.
P.S. Od dwóch lat fotografuję tylko i wyłącznie zwierzaki, więc wydaje mi się, że wiem co mówię. Ja również miałem okres dążenia do jak najlepszego sprzętu,, zwłaszcza korpusu, bo myślałem że dzięki temu zrobię lepsze zdjęcia. Nic z tego! Jak na razie najlepsze fotki zrobiłem starym, poczciwym Canonem 400D w połączeniu z obiektywem 100-400 L IS USM.
przeepraszam następnym razem sprawdzę pisownie przed napisaniem ortografia nie jest moją dobrą stroną
[ Dodano: Czw 09 Gru, 2010 10:29 ] kozidron, budżet to około 6000 złoty na wszystko body + kit, karta itp za jakiś czas znowu będą jakieś pieniądze ale to już nie takie tylko jakieś 3000-3500zł i właśnie na tę sigmę by starczyło i jeszcze może by na TC wystarczyło jeżeli on pasuje do szkieł sigmy
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 09 Gru, 2010
kaurak, to celowałbym w uzywane 40D + 100-400L, chciałem sprawdzić na alledrogo po ile teraz można zanabyć używane 100-400 ale stronka nie bangla "przerwa techniczna".
Ceneo podaje, że nówka kosztuje 5100 więc może z używką zmieściłbyś się w budżecie, byłoby to optymalne rozwiązanie(bo chciałeś szkła bardziej uniwersalnego).
teoretycznie (tzn. abstrahując od rzeczywistego stanu klamotów) za korpus 40d 1600-1800 za obiektyw 100-400 L - ok. 4000. Uzywany 400/5.6 jest droższy.
Obiektyw kitowy to grosze.
kaurak napisał/a:
jeszcze może by na TC wystarczyło jeżeli on pasuje do szkieł sigmy
Konwertowac możesz sigmę 100-300/4
- ale to moim zdaniem średni sens ma
Sigmy 120-400 nie skonwertujesz bo ona jest już 5.6. AF z konwerterem Ci albo nie zadziała albo praktycznie nie zadziała...
kozidron [Usunięty]
RB napisał/a:
teoretycznie (tzn. abstrahując od rzeczywistego stanu klamotów) za korpus 40d 1600-1800 za obiektyw 100-400 L - ok. 4000. Uzywany 400/5.6 jest droższy.
RB, jak najbardziej masz rację, tylko kaurak, ma lekkie obawy i "leki" przed obiektywem stało ogniskowym.
RB, jak najbardziej masz rację, tylko kaurak, ma lekkie obawy i "leki" przed obiektywem stało ogniskowym.
Z 400/5.6, korpusem i duperelami i tak się nie wyrobi w budżecie.
Ja tam mam zawsze lęki przed zumami Szczególnie gdy nie chodzi o obiektyw ogólnego zastosowania a o taki stricte zadaniowy...
kozidron [Usunięty]
RB napisał/a:
Ja tam mam zawsze lęki przed zumami Szczególnie gdy nie chodzi o obiektyw ogólnego zastosowania a o taki stricte zadaniowy...
kaurak, chyba lepszej opcji niż te podane przez kozidron, i RB, nie znajdziesz. Moim zdaniem połączenie 40D plusz 100-400 L (lub 400/5.6L), to najlepsze co możesz w podanym budżecie znależć do fotografii zwierząt.
Witam ponwnie, od ostatniego czasu przeczytałem sporo opinii i testów obu aparatów. I wychodzi na to, że Canon ma słabą dynamike tonalną, przynajmniej tak jest w testach optyczne.pl, ale za to ma dobry AF, dobre zdjęcia seryjne, świetna jakość obrazu. Nikon w sumie daje to samo, z tym że zakres tonalny lepszy. Mam jeszcze jedno pytanie, które moze zabrzmi głupio, ale czy d300s ma tryb automatyczny. Ja go rzadko używam, ale czasami się przydaje, jak muszę szybko zdjęcie zrobić. A poza tym mama też go używać będzie, a ona nie umie korzystać z ustawień manualnych. Myśle, że na początek kupie do wybranego aparatu poza kitem jakąś sigme typu 120-400mm f/4.5-5.6 APO DG OS HSM bo na systemowe szkła mnie nie stać, a może za jakiś czas dokupie coś lepszego, bo puszki nie zmienie za szybko, a może taki zestaw mi wystarczy. Nie robie zdjęć profesjonalnie tylko raczej dla własnej satysfakcji. Canon ma strasznie dużo pikseli, przez co wydaje się, że szumy duże będą , ale chyba tak nie jest. Canon ma też fajny tryb filmowania, również nie używam, ale czasami może się przydać. Canon 7d wydaje mi się lepszy, ale to będzie moja pierwsza lustrzanka i tutaj parametry są zupełnie inne niż w wyborze kompaktów i nie wiem na czym skupić uwage. Nikon ma 51 pól AF a canon tylko 19, ale za to wszystkie krzyżowe, nie wiem do końca co lepsze.
Z góry dziękuje za odpowiedzi. Najlepiej jak byście podali za i przeciw, a nie tylko powiedzieli ze lepszy np nikon, bo to mi wiele nie pomoże.
Jak ma coż z auto to tylko Canon bo D300s takowej funkcji nie posiada (no nie zauważyłem ).
Liczbą punktów AF tak bym się tutaj nie podniecał, liczba to nie jakoś. Nikon ma co innego fajowe - funkcja 3D - nie chodzi tutaj o przestrzenność obrazu
Jak chcesz jakieś dłuższe tele to kupuj Canona - za "amatorskie" pieniądze jest lepszy wybór.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 11