Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
przed chwilą znajomy mi zaproponował...." Kup sobie Sony Alphe samo body, a obiektyw sobie dokupisz za 100 zł nawet używany kiedy indziej a na ten czas pozycze Ci swoj z Minolty - bedzie pasował)
1. Korpus bez obiektywu jest u Sony zwykle o stówę tańszy od korpusu z 18-55... Chce Ci się?
2. Za 2 tysiace PLN tez nie kupisz żadnego korpusu Sony alfa który nagrywa jakiekolwiek filmy.
przed chwilą znajomy mi zaproponował...." Kup sobie Sony Alphe samo body, a obiektyw sobie dokupisz za 100 zł nawet używany kiedy indziej a na ten czas pozycze Ci swoj z Minolty - bedzie pasował)
Daj sobie spokój z takimi "specami". Miał ten koleś coś innego w ręku? Robił innym systemem zdjęcia? Ma jakieś większe pojęcie oprócz tego, że jakiś czas był posiadaczem jakiegoś aparatu? Wciskanie systemu bo można sobie kupić obiektyw za 100 złotych... skoro ten obiektyw tyle kosztuje to zapewne nie jest więcej wart (czyli jakiś kompletny badziew) a tak naprawdę jeżeli mamy na myśli zoom to taki w miarę dobry będzie z całą pewnością droższy od najtańszej lustrzanki. Nawet świetny Nikkor 18-105 VR jest tak naprawdę sporym kompromisem (a jest tani). Jak chcesz kupić Sony i do tego dobre szkło systemowe to jest kłopot bo ta firma jest sprytna i wciska tanio najniższe modele korpusów a za dobre szkło każe już sobie sporo płacić. Kupując lustrzankę kupujesz kłopot bo obiektywy swoje kosztują. Chcesz mieć wszystko i zapłacić 1500 zł to kup dobrego kompakta. Lustrzanka robi lepsze zdjęcia? Robi, ale najbardziej to widać przy dobrej optyce. Do tego wątpię byś przy normalnych wakacyjnych zdjęciach oglądanych na kompie i nie mając zgłębionego tematu widział większą różnicę. W "tajemnicy" dodam, że jak ktoś zaczyna przygodę z fotografią to kompaktem robi się te zdjęcia zdecydowanie łatwiej
Dlatego Canon SX30IS o którym wcześniej pisałem jest dla Ciebie fajny bo ma naprawdę dobrą stabilizację, szeroki kąt (24mm), kręci całkiem sprawnie filmy HD (Canon generalnie świetnie kręci filmy aparatem), jest dość szybki i poręczny a na dodatek ma obracany wyświetlacz i duuuuży zoom. Ma taką maksymalną ogniskową jakiej raczej nigdy do lustrzanki nie kupisz (840mm!). Jest na tyle fajny, że sam go "wybrałem" i moja firma kupuje kilka sztuk
Jak nie jest za ciemno to niczego lepszego amatorowi nie potrzeba.
Jest na tyle fajny, że sam go "wybrałem" i moja firma kupuje kilka sztuk
Coś ta firma ostatnio schodzi na psy (nomen omen)...
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Pon 20 Gru, 2010
MM napisał/a:
Dlatego Canon SX30IS o którym wcześniej pisałem jest dla Ciebie fajny bo ma naprawdę dobrą stabilizację, szeroki kąt (24mm), kręci całkiem sprawnie filmy HD (Canon generalnie świetnie kręci filmy aparatem), jest dość szybki i poręczny a na dodatek ma obracany wyświetlacz i duuuuży zoom. Ma taką maksymalną ogniskową jakiej raczej nigdy do lustrzanki nie kupisz (840mm!). Jest na tyle fajny, że sam go "wybrałem" i moja firma kupuje kilka sztuk
Jak nie jest za ciemno to niczego lepszego amatorowi nie potrzeba.
to co produkuje ten Canon już od ISO400 wygląda bezużytecznie, a i na niższych czułościach nie sposób porównać z leciwym Fuji.
do tego już na zdjęciu testowym widać jak aberruje, a patrząc na zakres ogniskowych nie spodziewałbym się, że będzie lepiej
choć jak na kompakt ma względnie jasną optykę to w efekcie wisi nam na szyi pół kilowy kloc z którego patrząc na sample i przepchaną matrycę chyba niewiele można wyciągnąć.
autorowi polecałbym jednak Sony Cyber-shot DSC-HX5V
bo zakres ogniskowych w zupełności wystarczający
lekki i zmieści się w kieszeni
spodobają się ficzery jak geotagowanie GPS czy tryb panoramy
a i filmy będzie miał w pełnym HD 1920 x 1080 60fps (Canon 1280 x 720 30 fps)
jest przy tym sporo tańszy
no ale rozumiem, że dla kolegi w kasku ważny napis na pasku
tak patrząc na sample to w zestawieniu ze wspomnianym Fuji (który jest o 4 lata starszą konstrukcją od obu wymienionych) poza tym, że szybciej zapełniają dysk postępu nie widzę, a raczej krok wstecz
Jak chcesz kupić Sony i do tego dobre szkło systemowe to jest kłopot bo ta firma jest sprytna i wciska tanio najniższe modele korpusów a za dobre szkło każe już sobie sporo płacić.
A która firma niby robi inaczej? Canon to przecież swoje lepsze szkła rozdaje w cenie puszki...
Coś ta firma ostatnio schodzi na psy (nomen omen)...
Po pierwsze inna kasa (bo w firmie bida z nędzą) a zdjęcia robi. Po drugie jest łatwiejsze w obsłudze i tyle nie waży a blondynki też robią zdjęcia. Po trzecie nie daje tak po oczach jak lustro z dużym tele i wygląda się na foto-ciapę (czasem bardzo przydatna opcja). Po czwarte lepiej wychodzą zdjęcia robione przez przednią szybę w samochodzie no i po piąte... trzeba zrobić jakoś oszczędności na coś prawdziwego dla mnie
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Wto 21 Gru, 2010
kup iphony i będziesz miał ładniejsze zdjęcia, a i blondynki się odwdzięczą za taki lans zamiast tej cegły
A ja się z przekory zapytam CO TO JEST iPhon? Bo ja takiej marki foto nie znam...
Płacić kupę kasy za byle co bo taka jest moda? Rany, już bym wolał kupić A900
Jest bez szans Jestem jak Jaruzelski - wybieram mniejsze zło
Zresztą tak "między nami" to ten model jest na chwilę obecną jedynym soniakiem jakim bym mógł robić zdjęcia. Do tego kilka jasnych stałeczek zeissa i jak temat niezbyt wymagający dla body to jest w miarę ok
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9