Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka lustrzanka dla początkującej osoby??
Autor Wiadomość
MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Czw 30 Gru, 2010   

Mając dzisiejszą wiedzą o fotografowaniu to bardzo kusiłoby mnie coś takiego .
Potem bym tylko rodzicom dziurę wiercił w brzuchu o te wszystkie potrzebne akcesoria - w końcu mieliby z głowy myślenie co kupić na urodziny, imieniny, dzień dziecka, wigilię... no bo ta torebeczka, filterek, statywik, inny obiektywik, parasoleczka, lampeczka.... :lol: :mrgreen:

Reklama

jaad75 
Klub Pierdzieli

MM napisał/a:
bardzo kusiłoby mnie coś takiego .
Też polecałbym zacząć przygodę z fotografią od czegoś takiego - sama przyjemność.

kozidron
[Usunięty]

MM napisał/a:
Mając dzisiejszą wiedzą o fotografowaniu to bardzo kusiłoby mnie coś takiego .

jak już w fotoaparacikach jest taka sama cena jak w cyfrowych to znaczy, ze tam jest drogo :zalamany: , nawet w fotojokerze jest taniej :razz: ale zestaw całkiem, całkiem.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

kozidron napisał/a:

jak już w fotoaparacikach jest taka sama cena jak w cyfrowych to znaczy, ze tam jest drogo :zalamany: , nawet w fotojokerze jest taniej :razz: ale zestaw całkiem, całkiem.

To nie wątek o cenach. Znam te zależności bardziej od Ciebie. Fotojoker to oddzielna para kaloszy. Np. takie 7D oni sprzedają w cenie po jakiej sklepy pro mogą to kupić w Canon Polska (czywiście po opłaceniu kosztów). Zdziwiony?

ov_Darkness 
Rozmowny

Wysłany: Pią 31 Gru, 2010   

D90 +18-105 do nieambitnej fotografii (lub sportu lub jeśli nie wiesz, co chcesz fotografować)
Do ludzi, czyli street, portret jakieś bardziej ambitne kombinacje, to D90+ 35/1.8 lub 50/1.8.
Ja bym wybrał, posiadając wiedzę, której nie miałem dwa lata temu, ten sam korpus, ale inne obiektywy, w tym własnie oba powyższe i 85/1.8, bo ja sobie ustawiłem limit 2tys wyżej.

Czy kupisz d90 z 18-105, czy z 50/1.8, czy tez 35/1.8 nie będziesz żałować. A dokupienie każdego z tych obiektywów (używanych) to 400-700PLN - da się uzbierać :)

Reasumując, co nie kupisz, będzie dobrze i wcześniej czy później dokupisz zuma do stałek, albo stałki do zuma i tak ;P

jaad75 
Klub Pierdzieli

ov_Darkness napisał/a:
wcześniej czy później dokupisz zuma do stałek
Serio?... :razz:

Sunders 

MM napisał/a:
kusiłoby mnie coś takiego

Rzeczywiście kusząca opcja pod warunkiem, że Paulina 14 bierze pod uwagę dalsze nakłady na rozszerzanie szklarni.
ov_Darkness napisał/a:
wcześniej czy później dokupisz zuma do stałek, albo stałki do zuma i tak ;P

A czemu nie zooma do zooma lub stałkę do stałki :???: :smile:

fis 
Początkujący

Paulina poprzymierzaj sobie aparaty do ręki w sklepie żeby nie okazało się, że nawet stabilizacja nie pomoże :)

ov_Darkness 
Rozmowny

Wysłany: Pon 03 Sty, 2011   

jaad75: Serio. Nie do każdego typu fotografii da się podejść ze stałką. Albo inaczej: da się, ale zum jest o niebo wygodniejszy.
Przytoczę tylko trzy przykłady:
1. spacery. Raz portrecik, dwa wiewiórek, trzy widoczek. I nie nadążysz z przykręcaniem stałek. a jak nadążysz, to w końcu upuścisz. a na pewno stracisz parę fajnych strząłów, bo mocowałeś się z aparatem.
Preferowane szkło: 18-105, albo nawet 18-200. Stabilizowane i z HSM. Czyli spacerzoom nie bez powodu się tak nazywa.

2. impreza w klubie:
Tutaj dresy dwa baunsują, tam się pijane laski całują, sytuacja analogiczna do powyższej, z tym, że w klubie dodatkowo występuje zagrożenie w postaci piwa, które ktoś Ci może wylać na sprzęt, możesz zostać potrącony, nadepnięty itp. Ogólnie hardkor, ale fajne motywy wychodzą i lubię ten typ fotografii.
preferowane szkło: 17-55/2.8. bo szczelny i pancerny. Ale o AF-S 18-85/1.8 bym isę nie obraził! (tu wielka przewaga stałek:nawet jeśli dysponujecie ISO6400 czystym, to strasznie się przydaje każda kropla światła. ja działam z fleszem, więc zazwyczaj mam F/9 (bo AF nie wyrabia i jadę na manualnym) 1/4-1/5s (bo mi daje odpowiednią ilosć zastanego i fajne rozmycie ruchu. Kompensacja gdzieś z -2.7EV i błysk różnie, ale zawsze na druga kurtynę. Flesza odbijam od ścian/ sufitów i rozpraszam.

To parę próbek z sylwestra. Zero jakiejkolwiek obróbki, poza zmniejszeniem i wystrzeniem.

3. dzieciarnia - bo trzeba nadążyć. i tutaj nie od parady znów byłby jasny, zum z szybkim AF, np. 17-55/2.8, ale budżetowo 18-105 da radę.

Jak mi nic nie spiernicza sprzed obiektywu, to wolę stałki. Dzisiaj się bawiłem 35DX na D700.... Och. Jeszcze mam mokro. Mało dziada nie kupiłem.

Sunders:
Ważne żeby się zdeycydować i zacząć focić. Później to już wedle własnych preferencji.
Na mojej liście zakupów są obecnie 2 zumy (N/s17-(50)55/2.8 lub S24-70/2.8 i N/s70(80)-200/2.8) ), oraz 4 stałki: N24/2.8, N35/1.8, N50/1.8 i N85/1.8, choć nie wykluczam tu zakupu jakiegoś Vojtka, czy vintage Nikona.
Dlaczego? Bo kocham zabawę z MF, lubię stałki, chcę wrócić do analoga, ale jednoczesnie zdajęsobie sprawę z tego, że kręcą mnie tez takie odmiany fotografii (reportaż, czy przyroda), gdzie zumy są o wiele bardziej wygodne.

Powyższa szklarnia to moja docelowa. Jeśli pójdęw MF, to odpuszczę szkła stałoogniskwe poza 35 i 50/1.8. Jeśli chodzi o korpusy, to FM2n i FX następnej generacji, albo D3s ,jeśl istanieje do ~5k :D
Do tego 3-5 SB-900 i byłbym szczęsliwym człekiem :D
Jak na razie prawie 2 lata się opędzam sprzętem z podpisu, wiem już dokładnie czego mi brakuje. (na razie kasa boli, ale coraz mniej)

Sunders 

ov_Darkness napisał/a:
Na mojej liście zakupów są obecnie 2 zumy (N/s17-(50)55/2.8 lub S24-70/2.8 i N/s70(80)-200/2.8) ), oraz 4 stałki: N24/2.8, N35/1.8, N50/1.8 i N85/1.8, choć nie wykluczam tu zakupu jakiegoś Vojtka, czy vintage Nikona.

ov_Darkness napisał/a:
Do tego 3-5 SB-900 i byłbym szczęsliwym człekiem

ov_Darkness, mniej więcej o to mi chodziło-podaj jeszcze tylko Paulinie 14 jaki orientacyjnie masz budżet na takie zakupy i wszystko będzie dla niej jasne :smile:

PiotrOs 
Bywalec

Paulina 14, ja tradycyjnie podam rade klasyczna- D90 + 18-105. Nie dlatego, ze taki zestaw daje producent i w ten sposob doradzic najprosciej. Aparat da Ci satysfakcje na dlugo, szkielko zas jest niezle i dobre zdjecia zrobisz. A przy okazji wybadasz co lubisz najbardziej fotografowac, jakie ogniskowe Ci pasuja, i jak MM podpowiedzial- rodzice nie beda mieli problemow z prezentami dla Ciebie, bo bedziesz juz wiedziec, jaka stalka Ci pasuje najbardziej :mrgreen:

ov_Darkness 
Rozmowny

Sunders: nie mam budżetu na to, to jest zestaw MARZEŃ :)
Ale fakt, uczciwie trzeba napisac, że to 10-15 tys. (a jakby polecieć po całości, to i do 30-40tys. nie bedzie trudno dobić)

Całkowicie popieram pomysł kupna D90+18-105.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Cytat:
Na mojej liście zakupów są obecnie 2 zumy (N/s17-(50)55/2.8 lub S24-70/2.8 i N/s70(80)-200/2.8) ), oraz 4 stałki: N24/2.8, N35/1.8, N50/1.8 i N85/1.8, choć nie wykluczam tu zakupu jakiegoś Vojtka,
W mojej torbie są same stałki w zakresie 31-200 i dwa zoomy - fisheye i UWA. Nie czuję najmniejszej potrzeby posiadania jakigokolwiek zooma w zakresie pokrywanym przez stałki.

komor 
Moderator

jaad75 napisał/a:
Nie czuję najmniejszej potrzeby posiadania jakigokolwiek zooma w zakresie pokrywanym przez stałki

Ale pewnie wynika to z rodzaju uprawianej przez Ciebie fotografii. U mnie ostatnio też słoiki 17-70 czy 70-200 to głównie się kurzą, ale nie zamierzam ich sprzedawać. :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

komor napisał/a:
Ale pewnie wynika to z rodzaju uprawianej przez Ciebie fotografii.
Pewnie tak, ale napisałem to w związku z dość śmiałym stwierdzeniem, że:
ov_Darkness napisał/a:
i wcześniej czy później dokupisz zuma do stałek
Otóż nie, nie dokupię... :smile:

Odpowiedz do tematu