Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Mamiya RB 67 a Mamiya RZ 67
Autor Wiadomość
luke130 
Rozmowny

Wysłany: Pon 03 Sty, 2011   

A czymże jest, jeśli można spytać, groundglass? Mi to po prostu matówką jedzie, tyle że montowaną zamiast dupki. Tak dla lajkonika proszę!

Reklama

sigmiarz 
Optyczny

no właśnie to jest to, fotografowanie z czarną szmatą na głowie :roll:

palindrom 
Optyczny
inaczej

Ja bym też optował za używaniem języka polskiego. :P

ov_Darkness 
Rozmowny

Kocham Wasze poczucie humoru... :roll: ze szmata? to moze jeszcze se mam do tego statyw kupic?
Bez sensu...

sigmiarz 
Optyczny

dlatego napisałem Ci że całkiem niezłym rozwiązaniem jest taki MF jak Mamiya 645.
Obiektywy mają AF, a czasy migawki to 30s - 1/4000 s.. Oczywiście jest self shutter i B
Zacząłem nawet sie zastanawiać czy jest sens się napinać na 6x7.. na 645 filmy wyjdą sporo taniej, które na pewno nie będą tanieć. :???:

palindrom 
Optyczny
inaczej

To ja jeszcze powiem Sinar skoro już idziemy w tą stronę :mrgreen:

sigmiarz 
Optyczny

ale Sinar to cenowy skandalista. :)

z drugiej strony w 645 nie ma T/S a to (jak i słuszny format :| ) wlaśnie ciągnie mnie do RZ.. :roll:

AM 
Maniak

Wysłany: Wto 04 Sty, 2011   

palindrom napisał/a:
Ja bym też optował za używaniem języka polskiego. :P

Tylko ja wlasnie sie ucze jezyka polskiego i w przypadku fachowej terminologii ciezko mi posilkowac sie slownikiem.

Chodzi mi o obserwowanie sceny przez ta "matowa szybke" zamiast przez jakies optyczne tory luster i pryzmatow. Nieporownywalne.

sigmiarz 
Optyczny

można mieć to w Mamiya RZ 67, zdejmujesz kasetę - zakładasz "matową szybkę" :)
ale pytanie, jak to działa w plenerze ? podejrzewam, że żeby było dobrze, trzeba się wyciemnić :)

[ Dodano: Wto 04 Sty, 2011 04:49 ]
coś wydaje mi się że ground glass to jednak to

w końcu ta nazwa "ground glass" coś sugeruje.

[ Dodano: Wto 04 Sty, 2011 04:57 ]
używałem tego w kiyev, ale wizjer z pryzmatem był lepszy .. dużo dużo lepszy!

[ Dodano: Wto 04 Sty, 2011 05:00 ]
ale to mogła być kwestia jakości szkła obiekktywu i tej szybki, i również ich czystości,
z obiektywem było kiepsko, ale wtedy nawet do głowy mi nie przyszło żeby dać go do czyszczenia... :}

palindrom 
Optyczny
inaczej

Nazwa 'ground glass' pochodzi od czynności - grinding (szlifowanie). To razem, zusammen together do kupy, daje 'szlifowaną szybę', czyli matówkę i tego określenia należy używać.

candy 
Maniak
óć

matówka to focusing screen,chyba że w MF jest inne nazewnictwo?

palindrom 
Optyczny
inaczej

Ground glass to focusing screen :P
Matówka to matówka. Taka do ustawiania ostrości najczęściej jest scalona z kolektywem w postaci soczewki Fresnela ale nadal jest to matówka.

AM 
Maniak

Mnie uczono, ze to w lustrzankach nad lustrem a pod pryzmatem to "mate screen" a w monorailach to co zamiast filmu sie zaklada na czas kompozycji to "ground glass".
W jezyku polskim nie ma takiego rozroznienia? I tak, wiem, ze to prawie to samo a technicznie pewnie sie otrzymuje identycznie, ale w dziedzinie fotografii istnialo jako znaczace rozroznienie.

luke130 
Rozmowny

Łomatko! A niejaki Ockham uczył, że nie należy mnożyć bytów ponad potrzebę... :roll:

sigmiarz 
Optyczny

Wysłany: Sro 05 Sty, 2011   

AM napisał/a:
Mnie uczono, ze to w lustrzankach nad lustrem a pod pryzmatem to "mate screen" a w monorailach to co zamiast filmu sie zaklada na czas kompozycji to "ground glass".
W jezyku polskim nie ma takiego rozroznienia? I tak, wiem, ze to prawie to samo a technicznie pewnie sie otrzymuje identycznie, ale w dziedzinie fotografii istnialo jako znaczace rozroznienie.

chyba dobrze Cię uczono

Cytat:
Some cameras have no separate viewfinder, but instead use a piece of ground glass at the focal plane to focus the scene. This type of focusing and viewing system is typically used on so-called large format cameras (cameras which use film 4×5 inches or larger). In such a camera, before the picture is taken, the ground-glass viewer is inserted in the back of the camera, and the lens opened to its widest aperture. This projects the scene on the ground glass upside down and backwards. The photographer focuses and composes using this projected image, sometimes with the aid of a magnifying glass (or loupe). In order to see the image better, a dark cloth is used to block out light, whence came the image of the old-time photographer with his head stuck under a large black cloth.

oczywiście answers nie musi byc jedynym słusznym źródłem ale jeszcze w kilku miejscach jest podobna definicja.
http://www.answers.com/topic/ground-glass

Odpowiedz do tematu