Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
oczywiście że wujek Gugiel często mi pomaga, ale równie dobrze mógłbym uzywac wujka Binga.
[ Dodano: Pon 03 Sty, 2011 21:59 ]
zauważ że nie wszystkim przychodzi do głowy żeby poszukać w necie, poza tym większość informacji weryfikuję doświadczeniem.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 03 Sty, 2011
sigmiarz napisał/a:
poza tym większość informacji weryfikuję doświadczeniem.
tak oczywiście .............. a świnie latają a wałęsa nie ma wąsów a słodowy ma dwie lewe ręce a stolica jest w Zabrzu a doświadczenie jest z google
p.s. a jajecznica domowej roboty jest najlepsza sigmiarz, ale widzę, że masz kalkulator i już się nie miotasz (to odnośnie trzepaczki) - śmieszne to doświadczenie ....widać neostrada jest mocnym wsparciem
Posiadanie dwóch korpusów z jednego systemu to dobra inwestycja. Może niekoniecznie dla niedzielnego pstrykacza takiego jak ja, ale moje zaprzyjaźnione studio ma 5d, 30d i d60 (ten ostatni to także Canon - tak dla niewtajemniczonych). W tym roku pewnie pojawi się 5dII. Dotychczas nawet dziadek d60 dostawał na emeryturze jakieś drobne zleconka (np. wsparcie wsparcia na reportażu ślubnym).
jasne, im więcej tym lepiej.. bywa że do sesji w plenerze niektórzy wolą analogowy MF..
więc i taka puszka nie zaszkodzi tylko na początku do body są potrzebne obiektywy, statyw, głowica, torba, lampa / lampy, jak ktoś ma wolne 30k dorzucenie puszki za 1.5 - 3k może nie jest problemem, w innym przypadku lepiej kupić resztę wyposażenia.
Wszystko zależy od priorytetów.
Jeśli 5dII byłby nowy, to prawdopodobieństwo zajechania migawki prze pierwsze kilka miesięcy jest raczej znikome. Do tego czasu powinna zwrócić się część inwestycji na tyle, by wykroić budżet na używane 40/50d. A potrzeby inwestycyjne zawsze będą: a to nowy komputer do obróbki, a to tła, oświetlenia, reklama, można by długo wymieniać... Ważne by backup dla korpusu wpisać do priorytetów raczej gdzieś na górę...
jasne że tak, piszemy o oczywistościach. Jednak nie wyobrażam sobie sytuacji w której kupuję do studia, 5dmkII, 24-105 czy 24-70 i do tego 50d, jak nie mam lamp etc. taki zestaw ma sens w reporterce.
W studio z prawdziwego zdarzenia, korpusy, obiektywy i inne śmieci, to zdecydowanie najmniejszy wydatek. Duża inwestycja, to właściwe przygotowanie pomieszczeń, zasilania, systemów zawieszania lamp, teł i sterowania nimi, wreszcie same lampy, dodatkowe statywy, modyfikatory, stoły, a nawet takie niby głupoty jak meble do pozowania...
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 04 Sty, 2011
jaad75 napisał/a:
W studio z prawdziwego zdarzenia, korpusy, obiektywy i inne śmieci, to zdecydowanie najmniejszy wydatek. Duża inwestycja, to właściwe przygotowanie pomieszczeń, zasilania, systemów zawieszania lamp, teł i sterowania nimi, wreszcie same lampy, dodatkowe statywy, modyfikatory, stoły, a nawet takie niby głupoty jak meble do pozowania...
dokładnie, nic dodać nic ująć, niestety polskie realia na początku sprowadzają się do kombinowania "na tym i na tamtym" - to jest dokladnie to co napisałem w pierwszym poscie w tym wątku: lampki, tła, stoliczek i mnóstwo innych dupereli.
sigmiarz napisał/a:
nie mam neostrady, skąd ta złośliwość ? frustracja ?
to nie złośliwość, ja się raczej ubawiłem z twojego doswiadczenia googlowego
to nie złośliwość, ja się raczej ubawiłem z twojego doswiadczenia googlowego
nie, Tobie chodzi o coś innego.. teraz się kręcisz w kółko bo nie napiszesz prawdy..
byłoby to zbyt ekshibicjonistyczne.
jaad75 napisał/a:
ufff...
dwie lampy, statywy, jakieś "przepuszczacze" typu beauty dish, softbox..
już można coś robić.. więc, bez przesady
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 04 Sty, 2011
sigmiarz napisał/a:
nie, Tobie chodzi o coś innego.. teraz się kręcisz w kółko bo nie napiszesz prawdy..
byłoby to zbyt ekshibicjonistyczne.
sigmiarz,
to wróć do pierwszego posta skierowanego do twojej opinii na temat migawki/wymiany migawki i drugiego body do zadań mniej ważnych i przeanalizuj jeszcze raz swoje zdanie, na chwilę wczuj się w rolę kogoś kto prowadzi taka działalność i zastanów się w czym rzecz.
Po co ja mam ci kolejny raz coś powtarzać, teraz rzeczywiście mogę się kręcić w kółko, raz Ci konkretnie wyjaśniłem dlaczego jesteś w błędzie (pomijam już tych magików, których wygrzebałeś z google na wymiane migawki za 260 ziko w 40D) - masz to parę postów wyżej .....co ja mogę wiecej - "pokręcę się w kółko" a moze przy tym całym kręceniu ubawisz mnie po raz kolejny
asne dobrze jest mieć prowadnicę na suficie.. ale lampę można też po prostu .. przesunąć/przestawić
Owszem, wszystko można... Można też użyć chińskich lamp z allegro/ebayu, czy budowlanych halogenów, a zamiast statywów drewnianych kołków zatopionych w wiaderku z betonem. Można zrobić "studio" w wysokim na 2m garażu i używać kocy gaśniczych i osłon na szyby samochodowe zamiast blend... Wiele można... Ale rozumiesz róznicę między tym, a prawdziwym studio? Miałem okazję być przez chwilę asystentem w takim, a kilka odwiedziłem - to naprawdę kompletnie inna bajka...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9