Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
krzysztoff77, no wlasnie bardzo zastanawiam sie nad ta opcja. Bo przeciez lepiej miec lustrzanke z nizszej półki i dobre szkła niż dobre lustro i kiepskie szkła, które nie będą wykorzystywały możliwości tego aparatu. Lustro postanowiłem, że kupie po pewnym waznym egzaminie ktory mnie czeka pod koniec lutego, co by sie przed nim nie rozpraszac aparatem i nie tracic na niego czasu zamiast sie uczyc Takze mam jeszce ponad 1,5 miesiaca do namyslu
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Wto 11 Sty, 2011, w całości zmieniany 1 raz
No dobrze jakość zdjęć jest podobna, szumy też wypadają podobnie ale jeśli chodzi o komfort pracy 50D jest po prostu lepszy. Już nie mówiąc o lepszym wykonaniu, szybszej pracy itd...
mefiu666 napisał/a:
lepiej miec lustrzanke z nizszej pułki i dobre szkła niż dobre lustro i kiepskie szkła
Teoretycznie tak ale kupując lustrzankę musisz pamiętać o tym, że kupujesz system. Łatwiej zmienić jest obiektyw, czy dokupić nowy, lepszy niż zrobić to z puszką.
Do wymiany pójdzie dużo, rzeczy D90 chodzi jeszcze na kartach SD, których się w profesjonalnych aparatach nie stosuje. To wszystko kosztuje. Chyba, że uważasz się za amatora i chcesz nim zostać, wtedy owszem taki zestaw Ci posłuży bo nie prędko będziesz go wymianiał ale jak złapiesz "bakcyl" to finanse się ostro nadszarpną.
jeśli chodzi o komfort pracy 50D jest po prostu lepszy
Tzn? Dla mnie nie ma znaczenia czy to D90 czy 50D - komfort jest taki sam. A wyższy fps czy też ciut więcej megapiksów w 50D nie każdy potrzebuje I ciężko mi uznać, że to różne półki - bo jeśli różne - to z z czym porównać 50D? Z D300?
No dobrze jakość zdjęć jest podobna, szumy też wypadają podobnie ale jeśli chodzi o komfort pracy 50D jest po prostu lepszy. Już nie mówiąc o lepszym wykonaniu, szybszej pracy itd...
Szczerze wątpię czy byś odróżnił jakiekolwiek zdjęcia z D90 i 50D. Ergonomię też mają bardzo podobną, osobiście mi np. nie leży rozwiązanie Canona z tylnym kółkiem i wolę to co prezentują Nikon, Pentax czy Sony
Co do wykonania - główna różnica to ten nieszczęsny magnez, którego następca 50D już nie ma, a za to pojawił się w następcy D90
Szybsza praca? W jakim sensie, ogólnego działania i czasu reakcji puszki, szybszej serii czy czego tam jeszcze?
lancer napisał/a:
Łatwiej zmienić jest obiektyw, czy dokupić nowy, lepszy niż zrobić to z puszką.
Raczej odwrotnie, dobry obiektyw to zwykle niemała inwestycja. A puszka - co 1-2 lata wychodzi nowa
lancer napisał/a:
Do wymiany pójdzie dużo, rzeczy D90 chodzi jeszcze na kartach SD, których się w profesjonalnych aparatach nie stosuje. To wszystko kosztuje.
Zapewne kwestia czasu i SD pojawi się też w topowych korpusach C i N. Poza tym to szukanie problemu na siłę, karty to nie jest jakieś bardzo kosztowne akcesorium, w dodatku sukcesywnie tanieją jak pojawiają się coraz większe pojemności.
lancer napisał/a:
Chyba, że uważasz się za amatora i chcesz nim zostać, wtedy owszem taki zestaw Ci posłuży bo nie prędko będziesz go wymianiał ale jak złapiesz "bakcyl" to finanse się ostro nadszarpną.
Karty SD już niedługo będą we wszystkich puszkach. Szybkość rośnie, pojemności rosną. Całkiem możliwe, że gdyby nie duże zapasy CFów i zwykłe do nich przywiązanie profesjonalistów, to już od jakiegoś czasu w 1D.. i D3.. mielibyśmy sloty na SD.
Trochę kolego lancer bzdury piszesz. Zresztą nie tylko o tych kartach...
Do wymiany pójdzie dużo, rzeczy D90 chodzi jeszcze na kartach SD, których się w profesjonalnych aparatach nie stosuje.
lotofag napisał/a:
Zapewne kwestia czasu i SD pojawi się też w topowych korpusach C i N.
maput napisał/a:
Całkiem możliwe, że gdyby nie duże zapasy CFów i zwykłe do nich przywiązanie profesjonalistów, to już od jakiegoś czasu w 1D.. i D3.. mielibyśmy sloty na SD.
Wprawdzie o ile w Nikonach SD jest tylko w D300s (kwestia czasu), to w jedynkach Canona jest od czasów 1D Mk.II - no chyba, że to są mało profesjonalne korpusy wg Was... BTW, jak linkowałem w innym wątku w 1D Mk.III SD są szybsze niż CF.
komor napisał/a:
Te z 50D będą bardziej zaszumione w ciemnych partiach.
Nie tylko w ciemnych... A w ciemnych dodatkowo będzie banding.
lancer napisał/a:
Łatwiej zmienić jest obiektyw, czy dokupić nowy, lepszy niż zrobić to z puszką.
Zdecydowanie wymienia się raczej puszki niż obiektywy... No chyba, że jest się na etapie budżetowych plastików typu Tamron...
Całkiem możliwe, że gdyby nie duże zapasy CFów i zwykłe do nich przywiązanie profesjonalistów, to już od jakiegoś czasu w 1D.. i D3.. mielibyśmy sloty na SD.
Wprawdzie o ile w Nikonach SD jest tylko w D300s (kwestia czasu), to w jedynkach Canona jest od czasów 1D Mk.II - no chyba, że to są mało profesjonalne korpusy wg Was... BTW, jak linkowałem w innym wątku w 1D Mk.III SD są szybsze niż CF.
Mój błąd Chodziło mi o podwójne sloty SD. zresztą ja nigdzie nie pisałem że jedynki canona nie są profesjonalne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10