Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 31 Sty, 2011
lustrzanka vs kompakt ?
Autor Wiadomość
asia5000 
Nowy

Wysłany: Pon 31 Sty, 2011   

TS wsześniej miałam tzn mam kompakta średniej jakosci, a właściwie niskiej. Wyciągam z niego ile się, ale wiadomo zdjęcia pospolite. Teraz dosc często miałam do czynienia z lustrzanką sony. Sesje w plenerze,krajobrazy,zwierzęta, wszytkiego po trochu. Nie jest to mój aparat, jest to aparat znajomej która sobie znalazła fotografa :)
Miałam też kilka razy do czynienia z Nikonem, chyba D60 z tego co pamiętam .
Hmm...fotografowac chce wszystko ( o to mi chodziło z funkcjonalnym) czyli ludzi, zwierzęta, krajobrazy, makro jakieś też. A co chce osiągnąc? Rozumiem że na zdjęciach ?
No to ostrośc, napewno jakośc zdjęcia chce żeby była widoczna, ogólnie były ładne. A chciałabym rówież aparat który łapie dobrze ostrośc bo czasami miałam z tym problem .
PS. Wiem, że wszystko zależy od fotografa.

Reklama

pan.tadeusz
[Usunięty]

może jednak zainteresuj się lustrzanką jeśli miałaś już z nimi do czynienia i dostrzegasz jakie niosą ze sobą różnice/zalety. to będzie z pewnością krok do przodu :)

za ~1500zł możesz np. kupić Sony A450 w zestawie z obiektywem 18-55
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/892333

naprawdę fajny zestaw i do kompaktów nie ma nawet co porównywać

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy

pan.tadeusz, A450 podobno ciężko kupić. Ktoś tu na forumie pisał ostatnio, że nie mógł już nigdzie dostać...

TS
[Usunięty]

asia5000 napisał/a:
TS wsześniej miałam tzn mam kompakta średniej jakosci, a właściwie niskiej. (...) Teraz dosc często miałam do czynienia z lustrzanką sony. (...) Miałam też kilka razy do czynienia z Nikonem, chyba D60 z tego co pamiętam .

To sporo możesz już sama stwierdzić. Czy lepiej pracowało Ci się lustrzanką? W jakich trybach pracy jej używałaś (auto, programy tematyczne, preselekcja, manual)? Czy te problemy z ostrością, o których dalej piszesz, miałaś właśnie z lustrzanką, czy z kompaktem? Wybacz, że tak drążę, ale to pomaga pomóc ;) .

asia5000 napisał/a:

Hmm...fotografowac chce wszystko ( o to mi chodziło z funkcjonalnym) czyli ludzi, zwierzęta, krajobrazy, makro jakieś też.

Kompakt będzie lepszy jeśli chodzi o makro, z kolei przy portrecie (plenerowym - rozmycie tła) przewagę ma aparat z duża matrycą, czyli lustrzanka lub bezlusterkowiec. Mówię o zestawach z kitowym obiektywem. Czy planujesz kupować jakieś dodatkowe obiektywy, gdyby aparat miał wymienne?

pan.tadeusz
[Usunięty]

kasiakaaz napisał/a:
pan.tadeusz, A450 podobno ciężko kupić. Ktoś tu na forumie pisał ostatnio, że nie mógł już nigdzie dostać...

http://allegro.pl/aparat-...1417482803.html

ta karta w zestawie to jakieś 70-100 zł
podobnież torba CaseLogic DCB56 60-100 zł

odliczając te dwa dodatki ma nowy aparat z dwuletnią gw za ~1600 zł

to tak na szybko ;)
ale faktycznie jest chyba problem z dostępnością

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

kufel napisał/a:
czy oby na pewno? :) w kwestii szumów to nawet najtańsza lustrzanka wygrywa z high endowym kompaktem. przynajmniej z tego co do tej pory widziałem :)
Na pewno. Zapominasz, że dobre kompakty typu LX3/LX5, EX1, czy XZ-1, to ~2EV światła rezerwy, a zapewniam Cię, że każdy z tych kompaktów w daje lepsze zdjęcie na ISO400, niż najtańsze lustra z otwartym kitowym obiektywem na ISO1600.
Zresztą możesz sobie porównać:
http://www.dpreview.com/r...sXZ1/page11.asp
kufel napisał/a:
co do G12 i LX-5 ,oba kompakty sa Ok, ale jesli mnie pamięć nie myli to maja trochę ograniczeń przy filmowaniu, np brak możliwości zoomowania, ktora jest w innych kompaktach. jak sie mylę to poprawcie.
G12 byłby ok, ale ma ciemne szkło, więc traci na starcie 1EV do konkurencji. Co do zoomowania - w czasie ujęcia się nie zoomuje. Ale tak w LX5 można zmieniać ogniskową w trakcie filmowania.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

jaad75 napisał/a:
Zapominasz, że dobre kompakty typu LX3/LX5, EX1, czy XZ-1, to ~2EV światła rezerwy, a zapewniam Cię, że każdy z tych kompaktów w daje lepsze zdjęcie na ISO400, niż najtańsze lustra z otwartym kitowym obiektywem na ISO1600.
hmm nie wiem czy dobrze zrozumiałem, mówimy zatem o przewadze w jasności obiektywów +matryca a nie o własnościach samych matryc , tak? tak czy siak 2 ev to sporo.

jaad75 napisał/a:
Zresztą możesz sobie porównać:
wyniki xz zaskoczyły mnie pozytywnie.

jaad75 napisał/a:
Co do zoomowania - w czasie ujęcia się nie zoomuje.
nie wgłębiam sie w kwestie techniczne filmowania ;) ot przyszło mi na myśl za dla kogoś może to po prostu być wada.dlatego o tym wspomnialem.

jaad75 napisał/a:
Ale tak w LX5 można zmieniać ogniskową w trakcie filmowania.
zatem owa kwestia zoomowania dotyczy tylko G12.

jaad75 
Klub Pierdzieli

kufel napisał/a:
hmm nie wiem czy dobrze zrozumiałem, mówimy zatem o przewadze w jasności samych obiektywów a nie o własnościach matryc , tak? tak czy siak 2 ev to sporo.
Różnica między f/3.5 (tradycyjny obiektyw klasy 18-55), a f/1.8 (obiektyw EX-1 i XZ-1), to równe 2EV, więc, żeby uzyskać ten sam czas naświetlania, tam gdzie w lustrze mamy ISO1600, w kompakcie wystarczy nam ISO400. Oczywiście, do lustrzanki podepniemy jaśniejsze szkło i teoretycznie bez problemu niwelujemy tę przewagę, tyle, że dochodzi do tego kwestia jakości większych szkieł otwartych do f/1/8 i problem czasem zbyt małej GO...

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

jaad75 napisał/a:
Różnica między f/3.5 (tradycyjny obiektyw klasy 18-55), a f/1.8 (obiektyw EX-1 i XZ-1), to równe 2EV, więc, żeby uzyskać ten sam czas naświetlania, tam gdzie w lustrze mamy ISO1600, w kompakcie wystarczy nam ISO400. Oczywiście, do lustrzanki podepniemy jaśniejsze szkło i teoretycznie bez problemu niwelujemy tę przewagę, tyle, że dochodzi do tego kwestia jakości większych szkieł otwartych do f/1/8 i problem czasem zbyt małej GO...
no,czyli tak jak napisałem :) przewaga wynika nie tyle z właściwości matryc ( porównując iso) a z połączenia matrycy i jasnego szkła w kompakcie co daje możliwość zejścia w dól z iso.

jaad75 
Klub Pierdzieli

kufel, no dokładnie. Co nie zmienia faktu, że efekt w tym wypadku jest ten sam.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

zatem cofam moje nietrafione uwagi i przyznaje racje Bogdanowi ;) nie pomyślałem o przewadze kompaktu w jasnym szkle.

jannik 
Rozmowny

Miałem G11 i 1000d z kitem

niestety, jakbym się nie starał, pod względem jakości zdjęć (szczególnie ostrość i ilość szczegółów) nawet 1000d (choć to b. przeciętna lustrzanka) przewyższa G11

aczkolwiek
obecnie mam Nikona D-80 i zdecydowałem się sprzedać go i ponownie kupić G11, ponieważ nie odkryłem w sobie pasji fotografa wstającego o 4.30 rano, by złapać tę jedyną ulotną chwilę
poza tym nie chce mi się nosić torby i całego ekwipunku
więc bidny D-80 leży sobie na półce bezczynnie, a ja noszę starego poczciwego Canona A610 i pstrykam.

Przeczytałem kilka polecanych książek o fotografowaniu i teraz powoli domyślam się na czym polega robienie dobrych zdjęć.
A do tego w zupełności na najbliższe kilka lat nauki wystarczy mi G11 (lub podobne)
a jeśli zacznę wstawać o 4.30 i "łapać" światło wschodzącego słońca i będę robić to przynajmniej przez pół roku, to znów sobie kupię lustro
na razie nie stać mnie na 2 aparaty

Więc dobrze się zastanów, poczytaj i przemyśl sprawę

aha.
G12 ma już filmy HD
Z tej rodzinki (Lumix LX , Samsung EX) seria Canon G podoba mi się najbardziej

pozdro

jaad75 
Klub Pierdzieli

jannik napisał/a:
Miałem G11 i 1000d z kitem

niestety, jakbym się nie starał, pod względem jakości zdjęć (szczególnie ostrość i ilość szczegółów) nawet 1000d (choć to b. przeciętna lustrzanka) przewyższa G11
Ostrość i ilość szczegółów (pamiętaj, że 1000D testowano z przymkniętą stałką 50mm, a nie z obiektywem kitowym):

G11, ma już swoje lata i odstaje od nowszych konstrukcji, a poza tym, jak cała współczesna seria G, traci 1EV na ciemniejszym obiektywie.

mrawi 
Rozmowny

No, a samsung NX10 bezlusterkowiec z matrycą jak z lustrzanki. Za niecałe 1800 zl w sklepie. Żaden kompakt lepszych zdjęć nie zrobi od niego. Jest mały, nagrywa filmy, a jak coś się stanie z obiektywem złego to można sobie wymienić tylko obiektyw, a nie cały aparat. Dodam, że ma jeszcze świetny wizjer i ekran.

asia5000 
Nowy

TS Z rozmierem i ciężkościa aparatu nie ma problemu . Lustrzanką oczywiście lepiej mi się pracowało z względu na zdjęcia i opcje.Pracowałam zarówno na auto jak i tematach (np.sport tak ? o to chodzi ?) i manualnym.Problemy z ostrością były w kompakcie, czasami też w sony, ale to chyba wina moich ustawień :oops: . Gdybym kupowała aparat z wymiennym obiektywem to chyba zainwestowała bym w troche lepszy niż ten który "dają w zestawie" przeważnie.

jannik Więc uważasz, że każda nawet ta słaba lustrzanka jest lepsza od kompaktu ?

mrawi Czy za taka cene nie opłacało by się już jakiegoś lustra ?

Odpowiedz do tematu