Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Faktycznie, ten 55-250IS jest nawet "niezly optycznie" jak na swoja niewysoka cene, w takim aspekcie, ze o ile ostrosc w centrum kadru (wg. testu na optyczne) nie strzela zbyt wysoko ( najwyzej 37/38 lpmm), to ostrosc na brzegu kadru nie spada dramatycznie w stosunku do centrum. Poza tym zarowno w srodku jak i na brzegu jest dosc rownomiernie - nie ma duzego rozrzutu pomiedzy ostroscia dla poszczegolnych ogniskowych.
Jednak, ja osobiscie nikomu nie polecam takich plastykow. Chyba ze naprawde, naprawde ciezko nawet o niewielka kase, a focic sie chce.
nówki są już po około 840 zeta , na allegro gdzieś widziałem , używkę
jeszcze taniej kupisz
Taki obiektyw dla mnie amatora starczy ? Chciałbym być z niego zadowolony.
A jeżeli chodzi o używki na allegro to jak ogólnie jest z używanymi szkłami od zaufanych osób ? Skoro mogę zaoszczędzić to czemu nie (?). Mógłbym sobie inne ...... dokupić.
[ Dodano: Sob 26 Lut, 2011 23:24 ]
Jeszcze zastanawiam się nad jakimś szkiełkiem do fotografii ludzi. Jedna osoba często w plenerze. Portrety itd. Sprawa z krajobrazami itd. zostaje nadal aktualna.
[ Dodano: Sob 26 Lut, 2011 23:36 ]
Myślę też czy nie zakupić sobie stałki 50 f1.8.... niedrogie szkiełko a może się przydać.
[ Dodano: Nie 27 Lut, 2011 00:26 ]
Jeszcze taka sprawa
Czy ta wymieniona wyżej stałka 50mm nada się do portretów (ogólnie ludzie) wewnątrz i pstryknięć na zewnątrz ?
I jak z tym zoomem. Może coś krótszego a lepszego w tej samej cenie co canon 55-250 ? W obiektywach jestem strasznie zielony, dlatego prosiłbym o konkretną pomoc Sam nie wiem.
Przypomnę jeszcze raz. Głównie ludzie i portrety oraz krajobrazy, zabawa w plenerze.
Czy ta wymieniona wyżej stałka 50mm nada się do portretów (ogólnie ludzie) wewnątrz i pstryknięć na zewnątrz ?
Nadaje sie.
Bo właśnie mam zamiar ją nabyć na dobry początek przygody ze szkiełkami.
A jakieś szkiełka w cenie 50 1.8 albo większej rzecz jasna do tego co pisałem wcześniej ?
Jagiel,
Jest jescze jeden aspect (moze dla wielu niezbyt istotny, bo chyba raczej rzadko ktos wspominal o nim w jakimkolwiek watku). Idz do sklepu, wez "to" do reki i poczuj jak to sie trzyma, jak lezy w rece i jak wazy (balansuje z puszka) w rece, i czy to dla ciebie wazne. Mysle o takim np. 55-250...
Jagiel,
EF50/1,8 to obiektyw, który musisz mieć bo w prosty i bezbolesny(finansowo) sposób możesz nauczyć się fotografować.
Światło 1,8 to bardzo mała głębia ostrości i możliwość fotografowania np w klubie, na koncercie.
W portrecie to po przeliczeniu na pełną klatkę idealna ogniskowa 80mm.
Obiektyw jest ekstremalnie mały i poręczny. AF chodzi zupełnie przyzwoicie. Aberacja chromatyczna mniejsza niż w moim EF50/1,4 (tego obiektywu nie polecam).
Polecam 50/1,8 każdemu znajomemu bo dopiero mając kilka szkieł nabycie lustrzanki z wymiennymi obiektywami ma sens, a mnóstwo ludzi kupuje lustrzankę i zostaje przy jednym obiektywie.
Niestety na początku największą radość ma się z teleobiektywów - po prostu wszystko jest bliżej. Tutaj tak tanio i łatwo nie będzie.
EF 55-250IS to porządny obiektyw dla początkującego - trzeba go dobrze traktować bo jest delikatny i plastikowy (przeczytaj test na optczne.pl), ale zdjęcia będą OK. Kolega zabrał go w zeszłym roku na Przystanek Woodstock i obiektyw nadal żyje, ale ja w takich warunkach bym bał się go używać. Dzięki niemu zrobiłem kilka zdjęć tym obiektywem na spotkaniu z Markiem Niedźwiedzkim. Ostrość ustawia zadziwiająco szybko i celnie jak na tak plastikowy obiektyw. Posiada IS co jest niezbędne w tele.
EF70-300 IS najlepszy stosunek ceny do jakości, o wiele lepsze wykonanie i dzięki temu dłużej posłuży. Działa z pełną klatką i ma IS. Fajny do portretów z większej odległości.
Niestety tanie zoomy najczęściej są najsłabsze na długim końcu, dlatego nie nastawiaj się, że zdjecia na 300mm będą super.
Jeżeli do EF50/1,8 dokupisz Samyanga 8mm (rybie oko) to razem z kitem będziesz miał naprawdę uniwersalny zestaw - o wiele lepszy do krajobrazu niż tele i kit.
Kit jest słaby na długim końcu, ale przy 18mm to przyzwoite szkło, dlatego EF50/1,8 idealnie je uzupełnia.
hijax_pl,
Zgadzam się, że nie ma prostych recept na wszystko i idealnych rozwiązań.
Jagiel, chce zacząć przygodę z wymienną optyką i chce optymalnie wydać pieniądze.
Cytat:
Nie mam zbyt dużo kasy, nie potrafię się nawet teraz sprecyzować ile. Czy moglibyście mi coś polecić w przystępnej cenie dobrej jakości ?
Naturalna chęć do wydawania jak najmniej w przypadku fotografii czasami może prowadzić do nietrafionych zakupów, dlatego Jagiel słusznie zrobił pytając się na forum co kupić.
Wydaje mi się, że najlepiej podać mu listę 3-4 obiektywów i ich zalet/wad.
Wyboru i tak musi dokonać sam.
hijax_pl,
Cytat:
I jak tą idealną ogniskową zrobić portret osoby w jej naturalnym otoczeniu?
W portrecie nie ma idealnej ogniskowej...
Canon od lat ma w ofercie EF85mm/1.2 i dla pełnej klatki jest to typowo portretowy obiektyw - kosztuje około 7500zł. Mówi się o nim właśnie "obiektyw portretowy".
Jagiel, może za 5% tej sumy kupić EF50/1,8 i robić dużo różnych zdjęć, a portretowych w szczególności. Nie znaczy to że tym obiektywem zrobi wszystkie możliwe portrety.
Na innym forum Jacek Taran na takie dywagacje napisał kiedyś że idealny obiektyw to 14-400 VC ze stałym światłem 1,2.
Podłączę się pod temat. Który obiektyw jest lepszy Sigma 18-200mm DC OS czy Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS ? Nie chodzi mi o stwierdzenie"weź ten,bo jest uniwersalny czy weż tamten,bo to kontynuacja kitowego". Chodzi mi o to,który jest lepiej wykonany,który jest lepszy jakościowo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9