Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 20 Lut, 2008
mala lustrzanka dla kobiety
Autor Wiadomość
MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Nie 23 Wrz, 2007   

Kolego, piszesz tak jakbyś tymi innymi aparatami tysiące zdjęć narobił. Masz wiedzę o jednym typie bo takowy posiadasz. Z całą pewnością nie są to zdjecia bezkonkurencyjne i z całą pewnością do body można mieć wiele uwag krytycznych. Gdybyś robił różnymi systemami i różnymi korpusami to taki poziom kategorycznych stwierdzeń zdecydowanie "miękknie". Każdy system i aparat ma swoje wady i zalety i z całą pewnością nie jest tak, że coś jest NAJ, że jest BEZKONKURENCYJNE i to do tego KATEGORYCZNIE :lol:

Reklama

goltar 
Optyczny

Woytec_60 napisał/a:
Sam aparat również nie pozostawia nic do życzenia
jak dla mnie E-410 pozostawia bardzooo wiele do życzenia ale Canony i Nikony też mają swoje wady... Bezkonkurencyjna pod względem rozmiarów to jest Leica M8 :wink:

Mysza 
Bywalec

MM napisał/a:
Kolego, piszesz tak jakbyś tymi innymi aparatami tysiące zdjęć narobił. Masz wiedzę o jednym typie bo takowy posiadasz. Z całą pewnością nie są to zdjecia bezkonkurencyjne i z całą pewnością do body można mieć wiele uwag krytycznych.

Bez wątpienia masz rację, ale zgodzisz się chyba, że kategoria "mała lustrzanka dla kobiety" to jest dokładnie to gdzie główne zalety E-4xx wypływają na tle konkurecji ;-) .

Gdzieś na dpreview widziałem E-410 z obiektywem Hexanon typu pancake - to dopiero był zestaw kieszonkowy ;-) .

O tu znalazłem:
http://www.pbase.com/bmosley/image/82475505

Cześć tu Mysza.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Olympus E410 to może i jest konkurencyjny do Eosa 400D lub Nikosia D40x, ale tylko pod względem wielkości. Jakością zdjęć to co najwyżej dorównuje powyższym modelom aparatów.

konczako 
Entuzjasta

goltar napisał/a:
.. Bezkonkurencyjna pod względem rozmiarów to jest Leica M8 :wink:

Od kiedy M8 to lustrzanka? :?
To aparat dalmierzowy i napewno jest skierowany do specyficznej (oraz dość zaawansowanej) grupy fotografów ale na pewno nie polecił bym jej kobiecie zaczynającej przygode z fotografią

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Mnie się z dalmierzowcem kojarzy się cała młodość (tak, miałem coś takiego a nie lustrzankę) i bardzo dobrze ten okres wspominam. Piękne zdjęcia się wtedy robiło, nawet na zwykłych i tanich kliszach... :roll:

Mysza 
Bywalec

Pstrykacz napisał/a:
Olympus E410 to może i jest konkurencyjny do Eosa 400D lub Nikosia D40x, ale tylko pod względem wielkości.

No przecież z tymi ma konkurować ;) .

Pstrykacz napisał/a:
Jakością zdjęć to co najwyżej dorównuje powyższym modelom aparatów.

Tu ma już dużo do powiedzenia szkło. Więc z ocenami poczekajmy na test kitowego ZD14-42. Zbyt wiele to po nim bym nie oczekiwał, ale ciekawe jak się prezentuje na tle konkurencji.

Cześć tu Mysza.

P.S. Jak byś chciał zobaczyć, jakie zdjęcia wychodzą z Olkwego "badziewia" to wejdź sobie tutaj http://forum.olympusclub.pl/galeria/.

Arv
[Usunięty]

Wysłany: Pon 24 Wrz, 2007   

Mysza napisał/a:
P.S. Jak byś chciał zobaczyć, jakie zdjęcia wychodzą z Olkwego "badziewia" to wejdź sobie tutaj http://forum.olympusclub.pl/galeria/.

To i ja nieśmiało dodam galeryjkę gdzie dużo fajnych fotek Olkiem.
http://www.kki.pl/lech/
Oczywiście niczego to nie dowodzi bo w dobrym świetle to i kompakt foci.
Niezmiennie też polecam:
http://www.pbase.com/cameras
Natomiast oglądając te galeryjki warto zwrócić uwagę że nie ma na nich zdjęć jakie amatorzy robią najczęściej (np. psiak z dzieckiem, rodzinna impreza itp.).
Żeby potem nie było rozczarowań. ;-)

goltar 
Optyczny

konczako napisał/a:
Od kiedy M8 to lustrzanka?
na żartach się Kolega nie zna ? :) także bym nie polecił tego aparatu kobiecie zaczynającej przygode z fotografią... i zgadzam się że w kategorii "mała lustrzanka dla kobiety" E-410 jest dobrą propozycją...

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Ja wcale nie uważam Olka za "badziewie", co najwyżej moge uznać E410 za zabawkę, bez obrazy, ale wymiary i ergonomia chwytu czynią ją trochę śmieszną jak na lustrzankę. Może dla niewielkich kobiecych rączek to dobre, ale mnie ten aparat wyjątkowo nie leży. A szkła Olka nie są złe tego nigdy nie negowałem. Tylko nie ma ich na razie do czego dopiąć. Zobaczymy jak pokaże się nowe body dla zaawansowanych.
A co do galerii to podobne zdjęcia widuje się także w galeriach innych systemów. Tylko czemu tam gdzie ja się obracam czyli w Związku Polskich Fotografów Przyrody nie ma Olków, czyżby nikt nie zauważył tam samych plusów z posiadania Olka. Hmmm, dziwne.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Rozpisałem się nie na temat. Przepraszam.
Polecam Olka, dla kobiecych małych dłoni to w sam raz maszyna.

andytown
Uczestnik

Dokładnie --- zdanie ze w Polskim Związku Fotografów Przyrody nie ma tego olka,,, to nie znaczy ze nie będzie on najlepszy do kobiecej torebki:D

chyba ze w tym związku do torebki kobiety wkładają 300 F:2,8:D

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

W ZPFP jest tyle kobiet, ze hej i aparaty noszą raczej w do tego przeznaczonych torbach lub plecakach. A do tamskiej torebeczki to raczej mały kompakcik pasuje a nie lustrzanka, jakakolwiek by była.

Mysza 
Bywalec

Pstrykacz napisał/a:
... ale wymiary i ergonomia chwytu czynią ją trochę śmieszną jak na lustrzankę ....

I jest to jedna z istotnych zalet na tle konkurencji - małe wymiary i mała masa. Dla tych do których jest adresowany jest to wyróżnik na plus. ;)
Co do ergonomii chwytu, to kwestia przyzwyczajenia i wielkości obiektywu. Ładnych kilka lat temu aparaty generalnie nie mały gripów, bo nie były potrzebne duuuże baterie i wtedy wszyscy uważaliśmy to za normę, choć sprzęty były znacznie cięższe.

Pstrykacz napisał/a:

A co do galerii to podobne zdjęcia widuje się także w galeriach innych systemów.

I o to właśnie chodzi :D .
Każdy system ma swoje mocne i słabe strony, małe albo większe przewagi oraz małe albo większe wady. Ale dobry fotograf dobrze wykorzysta swój aparat i wykona zdjęcia które zapierają dech oglądającemu, niezależnie jakim sprzętem pracuje.

Cześć tu Mysza.

P.S. Już nie jako odpowiedź do kolegi Pstrykacza, a jako ogólne przemyślenie:
Deprecjonowanie innych systemów jako całości, szczególnie jeżeli ich się nie użytkowało jest według mnie zupełnie nieuprawnione. Jeżeli uważasz, że coś w Twoim aparacie jest lepsze niż w innym to napisz o tym konkretnie i merytorycznie .... tylko sprawdź czy przez przypadek nie ośmieszasz się pisząc farmazony o sprzęcie którego nie znasz. :wink:

Mysza 
Bywalec

Pstrykacz napisał/a:
A do tamskiej torebeczki to raczej mały kompakcik pasuje a nie lustrzanka, jakakolwiek by była.

E400 i E410 powstały jako alternatywa dla kompaktów i dla tych którzy chcą mieć i małe i lekkie i jakość lustrzanki. Swego czasu prawie nabyłem E400 właśnie ze względu na jego rozmiary, gdyż uważałem je za bardzo istotną zaletę.

Cześć tu Mysza.

Odpowiedz do tematu