Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jesteś specem od tego czy Zenity czytają DX czy nie, ale na tym się Twoja wiedza kończy chyba. Zenit 12 XL nie ma f/22. Dziękuję za Twoją pomoc. Poradzę sobie.
Czyli ustawiam f/16 i 1/500 zgodnie z zdaniem " w słoneczny dzień, używając filmu o czułości ISO 400 w aparacie należy ustawić przysłonę na f/16, a czas naświetlania na 1/400s (lub 1/500)" i już widzę jak zdjęcia mi wychodzą na kliszy 800.
Jakieś wyjdą, bo jest to w zakresie tolerancji (tym bardziej, że chodzi o łomografię ). Reguła Sunny/16 i tak nie gwarantuje Ci precyzyjnego naświetlenia. A w ogóle ten Zenit zdaje się ma światłomierz, czy on nie działa?
Inna rzecz, że szkoda tak czułej i dość drogiej błony na słoneczną pogodę...
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 16 Maj, 2011
TS napisał/a:
Inna rzecz, że szkoda tak czułej i dość drogiej błony na słoneczną pogodę...
no właśnie też mnie to nurtuje - dlaczego z 800tką wychodzić na słońce
Proszę o to pytać hijax_pl, bo się uparł, iż reguła słonce 16 ma mi rozjaśnić wszelkie wątpliwości. Osobiście zamierzam tę kliszę wykorzystać na koncercie dość późną porą.Spróbuję ustawić przysłonę większą niż powinna być i przy wywołaniu zobaczę co wyszło.Jeśli nic to odsprzedam 2 klisze, które mi zostanę i tyle.
P.S.
Są tacy, którzy korzystając z tej reguły potrafią robić całkiem dobrze naświetlone zdjęcia w każdych warunkach, nie tylko w słoneczny dzień
I nie używali aparatów Smena-8M
Proszę o to pytać hijax_pl, bo się uparł, iż reguła słonce 16 ma mi rozjaśnić wszelkie wątpliwości. Osobiście zamierzam tę kliszę wykorzystać na koncercie dość późną porą.Spróbuję ustawić przysłonę większą niż powinna być i przy wywołaniu zobaczę co wyszło.Jeśli nic to odsprzedam 2 klisze, które mi zostanę i tyle.
Bo ona wyjaśnia wszelkie wątpliwości - to punkt wyjścia. Taki sam, jak punkt zamarzania i wrzenia wody. Resztę masz tu:
Dziękuję za odpowiedzi, ale kolega na początku mi pomógł i tak jak powiedziałam, pójdę za jego radą. Jeśli coś mi nie pójdzie to będę wiedziała na drugi raz.
Pozdrawiam
Jakos ten watek wczesniej "uszedl mojej uwadze". Nie wiem czy jeszcze ktos bedzie tu zagladal, ale napisze, bo niektore posty "ruszyly" mnie.
mariettakredka napisał/a:
Interesuję się lomografią więc zdjęcia mogą być za jasne
Wiec po co w ogole kombinowac? Naswietlic dla ISO 400, i po sprawie! I tak bedzie w granicach tolerancji filmu. Tym bardziej, ze przeswietlenie filmu o 1EV jest jest mniej niekorzystne niz niedoswietlenie o 1EV.
muzyk napisał/a:
Można tak łatwo kliszę ISO 800 dostać?
Jeśli tak, to pewnie taka możliwość powinna być - będzie heca z naświetleniem, ale jeszcze lepsza w jakim wg. jakiego ISO polecisz to wywołać.
Po co wypisywac takie bzdury?
muzyk napisał/a:
Ktoś mi poradził, żeby jednego ILFORDA 200 naświetlać jak 400 i zlecić wywołać jak 200, że niby ma taką rozpiętość, że naświetlenie w wyższym iso spowoduje jakieś tam fajne efekty.
Chyba odwrotnie poradzil. Bo przy robieniu odbitek mozna lepiej wyciagnac szczegoly z nieco przeswietlonych kadrow, niz z nieco niedoswietlonych. (To sa wlasnie te "fajne efekty".)
IvotoK napisał/a:
ustawiasz kółkiem czułość na 400. I masz teraz czułość za małą, co oznacza, że jeśli pstrykniesz fotkę, będzie prześwietlona o 1EV. Aby temu zapobiec, po wykadrowaniu i zmierzeniu światła musisz każdorazowo przestawić aparat tak, by niedoświetlił zdjęcie. Robisz to na dwa sposoby, w zależności od efektu, jaki chcesz osiągnąć i warunków - albo zmniejszasz czas naświetlania o połowę - np. z 1/250 na 1/500, albo zmniejszasz otwór przysłony, przez zwiększenie wartości przysłony o jedną działkę, np. z 5.6 na 8 czy z 11 na 16. Aparat pokaże oczywiście niedoświetlenie, ale tak ma być, ponieważ błona jest czulsza. Zdjęcie wyjdzie normalnie naświetlone.
I to wyjasnienie jest rzeczowe.
A Ty, hijax_pl, wdajesz sie w "rozszczepianie wlosa na czworo", np:
hijax_pl napisał/a:
Wystarczyło dodać "ten" aby nie generalizować wypowiedzi
mariettakredka napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
Skoro znasz to dlaczego masz wątpliwości?
Bo nijak to ma się do mojego problemu.
I rzeczwiscie ma sie nijak. Albo raczej ma sie "jak piernik do wiatraka"...
A tak w ogole to mariettakredka, zadnego problemu nie masz, tylko go sobie sama stwarzasz. "Nie kroje chleba latarka"... to skad, w takim razie wzial sie ten watek? Co to, od wczoraj zajmujesz sie fotografia, i nie rozumiesz podstaw (zaleznosci pomiedzy czuloscia filmu - ISO, wartoscia przyslony, i czasu migawki)?
A dla uspokojenia emocji, jesli to na koncercie noca (a nie w sloncu) to mozesz spokojnie naswietlac 800-ke jakby to byla 400-ka (bez kombinowania z kompensacja), i wywolywac normalnie jako 800-ke. Dla nocnych zdjec moze to wyjsc na korzysc, oczywiscie jesli dodatkowo nie przeswietlisz lampa...
Będzie zaglądał.
Tak to jest jak człowiek dostanie do ręki analoga i nie jest pewien tego co robi. Po co ten wątek? Przeraziłam się, że nie mogę ustawić Zenita na ISO 800, ale uświadomiono mnie, że jest to tylko po to by światłomierz mógł poprawnie działać i nic więcej. Więc przy odpowiednich warunkach dla ISO 800 mogę spokojnie robić zdjęcia.
Bobby, i Ty nie wiesz jak korzystać z Sunny/16? No toś mnie zszokował...
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 22 Maj, 2011
hijax_pl napisał/a:
Bobby, i Ty nie wiesz jak korzystać z Sunny/16? No toś mnie zszokował...
no nie wie, bo dysgóglia szaleje.
mariettakredka,
Bobby napisał/a:
Co to, od wczoraj zajmujesz sie fotografia, i nie rozumiesz podstaw (zaleznosci pomiedzy czuloscia filmu - ISO, wartoscia przyslony, i czasu migawki)?
a to samo chciałem napisać co Bobby.
Bobby, bo może nie rozumiesz idei "nie kroje chleba latarką".
Bobby napisał/a:
A dla uspokojenia emocji, jesli to na koncercie noca (a nie w sloncu) to mozesz spokojnie naswietlac 800-ke jakby to byla 400-ka (bez kombinowania z kompensacja), i wywolywac normalnie jako 800-ke. Dla nocnych zdjec moze to wyjsc na korzysc, oczywiscie jesli dodatkowo nie przeswietlisz lampa...
Można, tylko generalnie lepiej skorzystać z rady IvotoK, co innego że "na koncercie" to jednak trzeba myśleć - bo swiatłomierz to nie jest "prawda ostateczna" i nie mam tu na myśli akurat tego w zenicie. Oswietlenie koncertowe potrafi przysporzyć sporych problemów i nie ma tu jakieś reguły wedle, której można sobie o tyle działek prześwietlić czy "nie doświetlić" trzeba "myśleć" i działać szybko.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9