Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Duża korekcja ekspozycji przy krótkiej serii
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 11 Cze, 2011   

Prawie ;-)
Chodzi o "tethered shooting"...

Reklama

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Wto 14 Cze, 2011   

hijax_pl napisał/a:
A teraz - coś czego nie jestem pewny w 100% (podpierałem się manualami), więc jak jest inaczej to niech ktoś mnie skoryguje
W Olkach krok max 1EV
W Sony - krok to tylko 0,3 lub 0,5EV

W niektórych soniaczach np. A700, 3 - 5 klatek z max. 0,7EV, a np. w A900 dla 3 klatek max. 2EV (dla 5 klatek max. 0,7).

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Przepraszam, ale akurat 40D wykonuje najpierw 'normalną' ekspozycję, a potem jedną niedoświetloną i drugą prześwietloną, więc masz żądaną minimalną separację czasową między ekspozycją na światła i cienie.

Usjwo 
Optyczny

W zasadzie tak, ale zalezne jest tez od Fn I. 5 (mozna wybrac kolejnosc 0,-,+ lub -,0,+)

mozer 
bo Pentax

Usjwo, no to tym lepiej :)

A swoją drogą zastanawiałem się jakiś czas temu, czy taka 'zerowa' ekspozycja coś wnosi do takiego mini-hdra, ale jakoś w końcu nie zrobiłem testów :)

Usjwo 
Optyczny

Masz wybor z czego zrobic HDR :mrgreen: . Przy duzej rozpietosci mozna korzystac z trzech zdjec.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mozer napisał/a:
A swoją drogą zastanawiałem się jakiś czas temu, czy taka 'zerowa' ekspozycja coś wnosi do takiego mini-hdra, ale jakoś w końcu nie zrobiłem testów :)
Funkcja bracketingu w aparatach nie powstała do robienia HDRów ;) A +/-2 EV nie nazwałbym ekspozycjami na cienie i światła - ot po prostu przesunięte ekspozycje względem bazowej.

mozer 
bo Pentax

hijax_pl napisał/a:
Funkcja bracketingu w aparatach nie powstała do robienia HDRów ;)

Nie napisałem, że uważam, iż po to powstała :)

hijax_pl napisał/a:
A +/-2 EV nie nazwałbym ekspozycjami na cienie i światła - ot po prostu przesunięte ekspozycje względem bazowej.

A ja bym to nazwał czepianiem się ;P

To od ilu definiujemy 'ekspozycję na światła i cienie'? ;)
Wg mnie to zależy jednak od sceny - bo może akurat nam brakuje tych 4 EV to żądanej dynamiki?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mozer napisał/a:
Nie napisałem, że uważam, iż po to powstała :)
Zgadza się, jednak Twoje zastanawianie się sprowadziło mnie to takiego wniosku. No ale może to efekt bezkawia ;)
mozer napisał/a:
To od ilu definiujemy 'ekspozycję na światła i cienie'? ;)
Jak pisałeś zależy to od sceny. Przecież poprawny materiał do HDR to ekspozycje partii ciemnych, średnich i jasnych obrazu. Z punktowego pomiaru światła.
Wykorzystanie bracketingu do przygotowania materiału pod HDR to droga na skróty. W większości przypadków wystarcza, używana przez amatora odkrywającego tę funkcję w znakomitej większości przypadków jest niepotrzebna ;)

Tutejszyn 
Optyczny

Tak sobie czytam i zastanawiam się.. Problem jest strasznie wydumany. Czasem zwyczajnie można sobie odpuścić robienie zdjęć. Choć w tym konkretnym przypadku, kiedy fragment sceny jest w cieniu, drugi w słońcu, to granica cienia jest ostra i wystarczy wrzucić jedno zdjęcie na dwie warstwy w programie graficznym i osobno popracować nad fragmentem sceny w cieniu i osobno nad tym w słońcu.

Nie bardzo potrafię sobie wyobrazić co byłoby na dwóch zdjęciach rozciągniętych o 10EV. Obcięte światła na jednym zdjęcfiu i obcięte cienie na drugim a w środku nic. Dzieci w ruchu, więc na zdjęciu wynikowym byłyby "duchy" i w ogóle jakaś straszna kupa.

Usjwo 
Optyczny

Tutejszyn napisał/a:
Czasem zwyczajnie można sobie odpuścić robienie zdjęć.

I to najlepsza rada w tym przypadku :mrgreen:

dragossani 
Entuzjasta

@Tutejszyn: Że scena wydumana to prawda. Jednak gdy mamy bardzo kontrastową scenę i brak statywu (a to częsta sytuacja) to nawet niewielkie ruchy w kadrze dobrze jest zminimalizować robiąc kolejne ekspozycje w możliwie najmniejszym odstępie czasu. Łatwiej to potem obrobić - mniejsze problemy z duchami. Gdybyśmy mieli możliwość zrobienia dwóch mocno rozsuniętych ekspozycji (w trybie seryjnym) to różnica czasowa jest o ułamek sekundy. Ruch w światłach zamrożony na pierwszej fotce, ruch w cieniu zamrożony na drugiej, a to co wypada na granicy cienia ma niewielką szansę na wystąpienie duchów bo jest tylko ułamek sekundy przesunięcia między ekspozycjami - zwykle da radę to obrobić.

Ważne jest tu kilka rzeczy. Po pierwsze niepotrzebna jest środkowa ekspozycja (tylko szkodzi). Pod drugie nie ma miejsca na uśrednianie pomiaru światła. Pierwszą fotkę (tę na światła) trzeba zapewne zmierzyć punktowo i skorygować w górę ze 2EV, a dla tej drugiej zrobić korektę w dół o kilka EV licząc to sobie samodzielnie ze wskazań światłomierza. Ideałem byłoby gdyby aparat pozwalał zrobić pomiar i nadać korekcję dla każdej z klatek z osobna, zapamiętał to i potem pozwolił odpalić całość w szybkim trybie seryjnym. Pomocne może być też AutoISO żeby aparat sam podbił ISO dla tej ekspozycji na cienie, w celu zamrożenia ruchu.

Tutejszyn 
Optyczny

Chodziło mi o to, że strasznie to skomplikowałeś. Moim zdaniem wystarczy zrobić jedno zdjęcie i juz. Potem tylko korekta w programie graficznym na warstwach. A jesli słońce bedzie ostre jak cholera, i kanciaste cienie, to zamiast obliczać, przejść się tylko trochę w lewo i prawo i znaleźć odpowiedni punkt, z którego zrobione zdjęcie będzie najlepsze.

komor 
Moderator

Tutejszyn, jak rozumiem koledze dragossani chodzi o sytuację, w której za cholerę nie odzyskasz już i cieni i świateł z jednego RAW-a. Nie jest to przecież jakaś specjalnie wydumana sytuacja.

Tutejszyn 
Optyczny

komor, skąd w takim razie wziął się ten wątek? Niewydumane sytuacje są załatwiane szybko i bezbolesnie, a zdjęcia dawno już wiszą w galeriach.

Odpowiedz do tematu