Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Nie 12 Cze, 2011
Jaki obiektyw szerokokątny z zoomem? Czy warto Tamrona 24-50
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Nie 12 Cze, 2011   

siosio, o wszystkich tych dylematach można już poczytać na forum, a ponieważ jednoznacznej odpowiedzi oraz konsensusu nie ma, nie pozostaje nic innego jak poczytać i wybrać. :)

Reklama

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Pon 13 Cze, 2011   

Z Canonow to w takiej kolejnosci
1. EF-S 17-55 f/2.8
2. EF 17-40 f/4
3. EF-S 15-85 f/3.5-5.6
4. EF-S 17-85 f/4-5.6

Mozna jeszcze dyskutowac nad zamiana 2 z 3, ale dla mnie zmienne swiatlo troche obniza wartosc obiektywu, ale za to zakres ogniskowych jest lepszy.
Gdzies tam w okolicy drugiego lub trzeciego miejsca powinien sie tez pokazac Tamron 17-50 f/2.8, ktory ma calkiem dobra opinie.

24 na szerokim koncu to troche wasko jak na APS-C, ale skoro do tej pory Ci to nie przeszkadza.

siosio 
Maniak

No wreszcie jakieś konkrety.......

Zastanawiam się teraz czy zbierać nad EF-s 17-55 f/2.8, czy też na EF 17-40 plus ewentualnie EF-S 17-85 (jest dosyć sporo używek) i .... myślę nad tym Tamronem 17-50mm - ale boję się błędów w optyce, słabej trwałości, gorszego przenoszenia kolorów i tego, że trafię na model z wadą a nie zdążę się połapać w sklepie .... a potem żeby coś wymienić czy zareklamować to niekiedy trzeba cuda wyprawiać - po za tym nie lubię się denerwować.

A jak chodzi o jakość pracy..... To obiektywy canon mocno przewyższają tamrony ....?? Taki EF-S 17-85 mm jest w sumie z wyższej pułki więc pewnie dobrze się z nim pracuje mimo pewnych niedociągnięć w optyce - ale jak punktowano w fotopolis - to tamronek dostał 4.1 a EF-S 17-85 mm 4.0 ...... Z tego wychodzi, że ten tamron taki relatywnie super jak się go przedstawia chyba jednak nie jest...... ma fajne światło ale sporo abberacji i winietowania itd. i z focusem też bywa różnie...... więc to chyba jednak taki półśrodek ten tamron.

as... 
Entuzjasta

zief :lol:
było tyle razy wałkowane na forum, to może pokrótce, piszę podkreślam to jako użytkownik, piszę w kolejności jakie miałem te obiektywy

zacząłem od kit-a i po chwili kupiłem:
t17-50, jakoś wykonania taka sobie, dzisiaj w porównaniu do c17-55 lepsza!,
miałem 3sztuki i jazdę z af, aż w końcu problem z soczewką, poluzował się jakiś pierścień i soczewka prawie mi wypadła,
Więc oddałem to w pizd** na gwarancji, oddali kase i kupiłem:
c17-40L najlepsze szkło jakie miałem, jako tak zwany std. zoom, dla mnie miało tylko 1wadę:
brak f12.8, jakość wykonania, celność af, szczelność!!!!!!! nie zjadanie pyłków to niesamowita zaleta w porównaniu do c17-55, miałem go przez 3lata i zachciało mi się:
c17-55 f2.8 is,
-przereklamowane badziewie w plastikowej i badziewnej obudowie, w zestawie za ponad 3tyś pln nie dostaniesz nawet osłony przeciw słonecznej, w obiektywie lubi padać is (mi padł jak dobrze pamiętam po 8 miesiącach bardzo delikatnego użytkowania) co jeszcze zjada pyłki jak odkurzacz, wysuwający się tubus w obiektywie za ponad 3k pln to też nieporozumienie, zalety jakie są każdy zna..
Po sprzedaniu c17-40L jakos nie mogłem znieść że jest tak plastikowy i tak słabo wykonany i potrafi w nim paść is (dodam że prawie nigdy go nie włączałem!) na szczęście padł podczas gwarancji, po gwarancji naprawa to koszt ok.800-900pln.
Obiektyw użytkowałem naprawde bardzo delikatnie, nigdy deszcze, kurz itd.
Zawiedzoniony tym parchem odkryłem że można z kilkunastu sztuk wybrać t17-50 który ma wolniejszy af (i głośniejszy af) nie ma is (więc się nie zepsuje!) i tak zostałem z tamronem 17-50, ale to nie koniec, kiedyś w końcu wezme się i kupię 16-35L.
Tamron ma jedną zaletę moge mieć prawie 3szt nowego za cenę jednej sztuki c17-55 :lol:
Jakość zdjęć z tamron-a 17-50 i canon-a 17-55 wg. mnie jest taka sama i nie widziałem różnicy :shock:
Dodam że 95% wszystkich moich zdjęć jest robione na f2.8.

I napiszę jeszcze coś od siebie, nie zaczynaj od obiektywów klasy L jak ja, po później "króll cropa c17-55" będzie się Tobie wydawal parchem :cool:

Chyba że:
-porządne szkło raz i na zawsze jako std. zoom to kup sobie 16-35L i to szkło się prędzej Tobie znudzi niż ....

piotr_u. 
Rozmowny

as... napisał/a:
...w obiektywie lubi padać is (mi padł jak dobrze pamiętam po 8 miesiącach bardzo delikatnego użytkowania) co jeszcze zjada pyłki jak odkurzacz...

Używam is w tym obiektywie całkiem intensywnie od trzech lat i jeszcze nie padł, a usunąć z niego pyłki jest dużo prościej niż np. wyczyścić matrycę, więc to nie jest jakiś wielki problem.

as... 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 14 Cze, 2011   

Ty i pewnie jeszcze xxxx osób.
Tylko dlaczego kupując króla asp-c są takie w nim niedociągnięcia???

Jak is padnie po gwarancji to jest koszt 800-900pln + oryginalna osłona przeciw słoneczna i w tym momencie osiągamy cenę 16-36L w którym nie ma co się zepsuć :twisted:
Z is serwis twiedzy że to wada fabryczna :shock: bo jakaś tam taśma się psuje :???:

Zauwarzyłem że sporo osób sprzedaje to cacko, nawet moderator Goltar..
wg. mnie obiektyw jest genialny optycznie, af ma genialny, ale ma sporo niedociągnięć :cool:

kozidron
[Usunięty]

as... napisał/a:
wg. mnie obiektyw jest genialny optycznie, af ma genialny, ale ma sporo niedociągnięć :cool:

wszystko ma swoje wady, tak jak tamron z twojej stopki(czekam aż mi się zesra 2 sztuka), tak 17-40 z twojej stopki tak jak 350D z twojej stopki - ważne jest, zeby zdawać sobie sprawę na co człowiek sie decyduje.
Powielanie mitów o pożeraniu pyłków (podobnie ze 100-400) na internecie to taka trochę "krecia robota" - juz ci kiedyś zwracałem uwagę o powielaniu mitów. W kwestii pyłków podzielam zdanie piotr_u..
O tej "taśmie" cos kiedyś czytałem na desce canona- mi sie nie przytrafiło ale odkąd zrobiła sie tam atmosfera jak na kkm-ie to nie daje rady czytać tego badziewia.

as... 
Entuzjasta

Ja nie powielam mitów internetowych... Tylko są to moje spostrzeżenia przy użytkowaniu tych szkieł..

Piszę o jako użytkownik tych szkiełek, nie jako internetowy onanista!
Czemu kupując szło za ponad 3k pln nakręcając uv to mam w nim 20-30 pyłków, a obiektyw w 80% użytkowny był w domu :cool: Nigdy w trudniejszych sytuacjach.
NIe miałem zamiaru w nim kręcić, wydłubywać przednią soczewkę i czyścić.
Zrobił to od razu serwis przy okazji zmiany is na gwarancji, is miałem dosłownie włączony z 10razy i padł :???:
Wiem że t17-50 to syf w porównaniu do Lki , ale wolę mieć taki syf niż c17-55 w którym to skończy mi się gwarancj i jak by znowu padł is to jestem 800-900pln w plecy :sad:

Z 17-40L gościłem na sacharze podczas burzy piaskowej, byłem na rajdach gdzie szuter był wszędzie i dzielny 17-40L to przeżył, z c17-55 to bym miał w nim 1kg piachu :lol: :lol:

Wiem że wszystko się psuje i nawet Posche za 700tyś też się psuje, ale nie daruję sprzętowi (c17-55) który kosztuje naprawde sporo, że ma kilka wad fabrycznych które irytują przy zwykłym amatorskim pstrykaniu(padający is i jedzenie pyłków które potrafiły być widoczne na f8 :shock: przy jasnym niebie :shock: )...

p.s. mój c350d ma 60k przebiegu i jakoś nie chce paść, zmienię go dopiero jak padnie :lol:

komor 
Moderator

as... napisał/a:
Ja nie powielam mitów internetowych...

ale przecież:
as... napisał/a:
w obiektywie lubi padać is

:)

A tak na marginesie:
as... napisał/a:
wysuwający się tubus w obiektywie za ponad 3k pln to też nieporozumienie

W 24-70L się nic nie wysuwa? W 100-400L też? :)

as... 
Entuzjasta

komor napisał/a:
as... napisał/a:
Ja nie powielam mitów internetowych...

ale przecież:
as... napisał/a:
w obiektywie lubi padać is

:)

Mi padł, czy to mit internetowy :razz:
KOzi nawet wspominał o tym że na canonie desce jest tam wątek o tym ile razy i komu on padł :razz: I jeszcze serwisant się bezczelnie śmieje że to wada fabryczna!

A tak na marginesie:
as... napisał/a:
wysuwający się tubus w obiektywie za ponad 3k pln to też nieporozumienie

komor napisał/a:
[W 24-70L się nic nie wysuwa? W 100-400L też? :)

Trzymałeś w rękach zapewne 24-70L i c17-55 w Lce nie boję się o to że tubus dostanie luzów czy wyleci, Lka jest dobrze i solidnie wykonana, a plastikowy c17-55 jak jest wykonany chyba nie muszę pisać :razz: p.s.
jak już się czepiam to jeszcze nie pracuje z tym samym oporem pierścień od zoomowania w c17-55, czemu pracuje idealnie w 17-40L 24-70L 70-200L itd. ?
z tą sama siłą z tym samym oporem :razz:
Nawet w syfiastym t17-50 pierścień pracuje idealnie...

kozidron
[Usunięty]

as... napisał/a:
Z 17-40L gościłem na sacharze podczas burzy piaskowej, byłem na rajdach gdzie szuter był wszędzie i dzielny 17-40L to przeżył, z c17-55 to bym miał w nim 1kg piachu :lol: :lol:

ale ja z całą stanowczością mowiłem o wadach tego szkła ("że wszystko ma swoje wady") - ani razu nie wspominałem o szczelności :arrow: własciwie to jest jeden z plusów tego szkła, tylko co mi po takim plusie jak to mi optycznie nie odpowiada i jest ciemne jak hades po zmierzchu :razz:

as... napisał/a:
Nawet w syfiastym t17-50 pierścień pracuje idealnie...

daj spokój, oporów nie ma ale pokonuje go grawitacja :razz:

Fotografia to nie jest moje jedyne hobby, jeżeli miałbym mozliwość kupiłbym 17-55is jeszcze raz zamiast męczyć się z tamronem.
Powtórzę Ci po raz kolejny: ważne jest żeby znać wady tego co chce się kupić, straszenie każdego za kazdym razem (przy okazji każdej dyskusji o 17-55is) że to bubel - jest naduzyciem, tym bardziej w odniesieniu do tamiego 17-50.

Ciekawe, że nie boisz sie tych badziewnych uszczelnień albo syfu za ekranikiem350d, nigdy nie zapomnę, że zawsze gówno widziałem na tym l-cedeku z 350D, bo zawsze była tam piaskownica jak w tanich modelach noki :razz:

komor 
Moderator

as... napisał/a:
Mi padł, czy to mit internetowy

To ile razy Ci padł, że piszesz: lubi padać? :) Ja tylko tak się złośliwie czepiam z powodów opisanych w sumie powyżej przez Koziego – lubisz przedstawiać ten obiektyw w przesadnie czarnych barwach. Idealny to on nie jest, jest jest jednym z możliwych, słusznych wyborów, zależy na co kto kładzie nacisk. Tami też jest jednym z takich wyborów, i 17-40L też.

as... 
Entuzjasta

1raz za mojej kadencji od nowości!
-na szczęście był na gwarancji, oddając go na żytniej poprosiłem aby wyczyścili pyłki.

Serwisant z uśmiechem na twarzy oddał mi go (po kilku dniach!) jak to powiedział: zabawka wyczyszczona i działa w niej is a i stwierdził że to wada fabryczna c17-55 i do zobaczenia :shock:

I abym sobie kupił 16-35L jak chcę dobry obiektyw, czytałem już o tym parokrotnie że na żytniej polecają 16-35L :razz: Zamiast zabawki c17-55 :cool:

p.s.
Kozi jak padnie mi c350d to kupię FF, do tego czasu mam nadzieję że będę miał 16-35L

kozidron
[Usunięty]

Obym nigdy więcej nie musiał słuchać fachoffffcuuuff z Żytniej a 16-35L to świetne szkło bez wątpienia lider w tym zakresie pod canona, tu nikt z tym nie dyskutuje.

Mnie tylko meczy twoja krucjata a stopkę trzeba było sobie zostawić :wink:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

as... napisał/a:
jak padnie mi c350d to kupię FF, do tego czasu mam nadzieję że będę miał 16-35L
Ale na ef-efie to panie krótko widać przez niego. :grin:
Już lepiej panie wziąć 24-70/2.8L. :wink:

Odpowiedz do tematu