Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D5100 - test cyfrowej lustrzanki
Autor Wiadomość
B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Sro 15 Cze, 2011   

hijax_pl napisał/a:
Np na D700 mogę sobie włączyć prawdziwe MLU (pierwsze wciśnięcie podnosi lustro, drugie uruchamia migawkę)

Właśnie o to mi chodzi - prawdziwe MLU.
Czy jest tylko w D700 ?

A w D5000, D7000, D90, które miałeś?

Reklama

krzys13k 
Rozmowny

dr11 napisał/a:
Co to za puszka?

Właśnie zapomniałem napisać, 450D. W sumie w innych może być inaczej.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

W D5000 i D90 jest MLU jedno-przyciskowe, z ustalonym czasem 1s do drugiego automatycznego wciśnięcia, pod nazwą "opóźnienie ekspozycji" ;)
D7000 - wraz z wyższymi modelami - ma dodatkowo MLU dwuprzyciskowe ;)

Jak do tej pory z prawdziwego MLU korzystałem może z kilka razy - bardziej dla zabawy niż realnej potrzeby... Co innego opóźnienie ekspozycji - mam to ustawienie wyciągnięte do szybkiego menu - i z niego korzystam praktycznie w 100% przypadków, gdy potrzebuję opóźnienia dla ustania wibracji..

dr11 
Optyczny

krzys13k, no tak, nie ma Silent Mode to kłapnie. Lustro jest opuszczane w celu pomiaru światła gdy używana jest lampa (a może też, żeby naciągnąć migawkę - jeśli jeden silnik obsługuje oba mechanizmy?). Bez sensu, że bez niej też tak się dzieje. Ale w 450D masz MLU więc tu akurat nie ma problemu. Nie wiem jak będzie z 1100D, czy LV też tak działa, więc mogłem się pospieszyć z tym pomysłem :P
Ostatnio zmieniony przez dr11 Sro 15 Cze, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

konczako napisał/a:
Jak to jest ze wy nigdy się nie mylicie. Przecież już od jakiegoś czasu ludzie wam udowadniali że to wasze wyciąganie z cieni i pomiar zakresu w teście D7000 mija się z rzeczywistością.
konczako, zerknij na poziom szumów w raw. d7000 wyraźnie odstaje nawet od 600d co mnie osobiście zaskoczyło.w ogóle puszka wypadła pozytywne na tle nikonów w tym testowanego.a d7000 odstaje od wszystkich tam porównywanych. a przy mierzeniu poziomu szumów surowych plików chyba nie ma za bardzo miejsca na pomyłkę :)

komor 
Moderator

hijax_pl, podsumowując, bo już się pogubiłem :) , czy i w których Nikonach da się zrobić tak, że:
a) naciskam spust migawki, opada lustro, mijają 2 sek. lub więcej i następuje zwolnienie migawki;
b) naciskam spust na wężyku, opada lustro, mija 2 sek. lub więcej, naciskam drugi raz spust migawki, następuje zwolnienie migawki.

Które N. mają którykolwiek z tych wariantów?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

D3000/D3100 - mają MLU tylko do czyszczenia matrycy ;)
D5000/D5100/D90 - mają dodatkowo opóźnienie migawki,
D7000/D300/D700 itd - mają dodatkowo MLU. (czyli Twoja opcja b)

P.S.
Wiem, że dla Canonierów to straaaasznie skomplikowane :wink: :razz: :cool:

komor 
Moderator

Czyli nawet D90 nie ma prawdziwego MLU? :shock: A przecież Nikony miały być we wszystkim lepsze niż Canony…  :mrgreen: W D80 i starszych też tego nie było? Czyli jak dobrze rozumiem w D90 opóźnienie między lustrem a migawką może wynosić 1 sekundę, tak? Bo jak rozumiem przez „opóźnienie migawki” rozumiesz to, co zacytowałeś z instrukcji D5100, tak?
Mnie jest obojętne, czy muszę mieć pilota i naciskać dwa razy, czy mogę nacisnąć raz na aparacie i czekać, ważne, czy między opadnięciem lustra a uruchomieniem migawki może być wystarczająco długi czas, żeby uspokoić aparat. Piszę to tak dla jasności.

hijax_pl napisał/a:
Wiem, że dla Canonierów to straaaasznie skomplikowane :wink: :razz: :cool:

No tak, bo u nas to jest proste jak drut, a u was widzę zakręcone. :twisted:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor napisał/a:
Czyli nawet D90 nie ma prawdziwego MLU? :shock:
Nie ma.
komor napisał/a:
A przecież Nikony miały być we wszystkim lepsze niż Canony… :mrgreen:
Widocznie mają lepiej zbalansowaną konstrukcję komory lustra, skoro to 1s opóźnienie wystarcza...
Choć przy długich naświetleniach, powiedzmy 10s - i tak to nie ma znaczenie ;)
komor napisał/a:
W D80 i starszych też tego nie było?
W D80 też nie ma MLU. Jest opóźnienie migawki.
komor napisał/a:
Czyli jak dobrze rozumiem w D90 opóźnienie między lustrem a migawką może wynosić 1 sekundę, tak?
Tak.
komor napisał/a:
Bo jak rozumiem przez „opóźnienie migawki” rozumiesz to, co zacytowałeś z instrukcji D5100, tak?
Tak.
komor napisał/a:
Mnie jest obojętne, czy muszę mieć pilota i naciskać dwa razy, czy mogę nacisnąć raz na aparacie i czekać, ważne, czy między opadnięciem lustra a uruchomieniem migawki może być wystarczająco długi czas, żeby uspokoić aparat.
No to w 50D musi być strasznie rozklekotana komora, skoro potrzeba paru sekund aby się uspokoiła po uderzeniu lustra ;)

RB 
Temu Panu już podziękujemy

hijax_pl napisał/a:

A co z funkcją opóźnionej ekspozycji? (menu Custom Settings: D4). Którą można połączyć z samowyzwalaczem (np 2 czy 5s).. Czym to się różni od MLU? W praktyce?

A tym, że se nie możesz podnieść lustra i spokojnie czekać na taki kadr jaki chcesz i odpalic migawke w tym momencie, w ktorym chcesz. 2 sekundy to dużo na zmiany i w tym czasie jesteś jakby już bezsilny... :-( Z autopsji, bo niskie alfy tez maja tak wykastrowane 'podnoszenie lustra' i... zdarza się, ze nie jest tak, jak miało być, gdy scena nie jest do bólu statyczna.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

RB napisał/a:
że se nie możesz podnieść lustra i spokojnie czekać na taki kadr jaki chcesz i odpalic migawke w tym momencie, w ktorym chcesz
A to nie odpali samo po 30s po podniesieniu lustra?

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Jest tak komor, jak napisałeś. :grin:

Cytat:
No to w 50D musi być strasznie rozklekotana komora, skoro potrzeba paru sekund aby się uspokoiła po uderzeniu lustra ;)
Tu nie chodzi o to, że drgania będa trwały dłużej, tylko o to, o czym napisał RB. :razz:

-------------------------
Nie rozumiem tylko dlaczego dopiero w teście D5100 uznano to jako wadę, a wcześniej w innych nie. :roll:

RB 
Temu Panu już podziękujemy

hijax_pl napisał/a:
RB napisał/a:
że se nie możesz podnieść lustra i spokojnie czekać na taki kadr jaki chcesz i odpalic migawke w tym momencie, w ktorym chcesz

A czemu miałoby samo odpalić? O ile wiem MLU to taki ficzer że podnoszę lustro i czekam a nie taki ficzer, ze podnosze lustro i coś się samo odpala.
To o czym tu piszecie to sa dywagacje teoretyczne na temat siakis tam drgan i megałostrości mierzalnej dla zabawy. A fotografia to kadry... Panowie złoci.
Ostatnio zmieniony przez RB Sro 15 Cze, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

komor 
Moderator

hijax_pl napisał/a:
No to w 50D musi być strasznie rozklekotana komora, skoro potrzeba paru sekund aby się uspokoiła po uderzeniu lustra :wink:

Tere fere. :)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

hijax_pl napisał/a:

Po tym czasie lustro opadnie programowo (dla oszczędności energii) ale fotka się nie robi.
Jak chcesz czekać dłużej na właściwy kadr, znowu wciskasz spust i znowu się lustro podnosi.

Funkcja wstępnego podnoszenia lustra działa w pełni wtedy, gdy fotograf może po jej użyciu sam wybrać moment wyzwolenia migawki.
Ten właściwy moment to jeden z elementów tego najlepszego zdjęcia. :mrgreen:

Odpowiedz do tematu