Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Czw 23 Cze, 2011
Co po dual-kicie 18-55+55-250? Wymienić czy dokupić?
Autor Wiadomość
moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Czw 23 Cze, 2011   

nie B o g d a n, to co ode mnie zacytowales tyczylo sie przyczyn jego dotychczasowych problemow z nieostroscia a nie porad dotyczacych wyboru obiektywow na przyszlosc

skoro Canon nie wyrabia z tym Tamronem no to peszek. czy jest on wolniejszy np od mojego 300mm z lat 80ych dodatkowo spowalnianego telekonwerterem? dla dobra Canona - mam nadzieje, ze nie ;)

Reklama

kozidron
[Usunięty]

moronica, to nawet nie to :razz: ty po prostu nie wiesz jaki jest af ciemnej eLi :razz: (a wcale do wybitnych nie należy :razz: )
To mniej więcej tak jak ostatnio Komor podsumował temat z korpusami el, jak ktoś nie wie co to wygoda to nie będzie widział różnicy :wink:

komor 
Moderator

Tak nawiasem mówiąc, to 70-200/4L nawet z entry-levelem 400D pracował znakomicie, można powiedzieć, że jeśli chodzi o AF to nie poznawałem swojej puszki, w porównaniu do pracy z Sigmą 17-70, kitem czy nie daj boże Sigmą 7-300.

Co do dylematu autora to ja jednak wbrew temu, co piszą koledzy pomyślałbym nad zmianą kita na coś lepszego, Sigmę 17-70 czy Tamrona 17-50, w zależności od preferencji. O ile autor znajduje się na takim etapie rozwoju hobby, że jest to najczęściej używany obiektyw do wszystkiego. Jeśli nie, to albo makro, albo lepsze tele, o którym mowa powyżej.

kruliczekvip 
Nowy

komor, widzę że kolega używa sigmy 17-70 to mam pytanko w porównaniu do kita jest lepsza optycznie, a do makro co można polecić myślałem o C 100 f2.8 ?

moronica 

Pomogła: 106 razy

kozidron, bardziej mi chodzilo o zabicie dwoch ptakow jednym kamieniem (z decykacja specjalnie dla ciebie :P ) - tele i makro w jednym. wiadomo, ze zawsze jakies kompromisy sa w takich sytuacjach. osobiscie to wole obiektyw wolny ale celny niz szybki i niecelny lub z tendencja do gubienia sie no ale skoro ani on szybki nie bedzie ani celny to faktycznie mozna go sobie darowac

kozidron
[Usunięty]

kruliczekvip napisał/a:
widzę że kolega używa sigmy 17-70 to mam pytanko w porównaniu do kita jest lepsza optycznie, a do makro co można polecić myślałem o C 100 f2.8 ?

kruliczekvip, jak ci napisałem wyżej kiedys tez jej uzywałem, ty masz zamiar kupić "nowszą" wersje tego szkła, stara była lepsza od obiektywu z zestawu kitowego a najważniejsze solidniej wykonana i "jaśniejsza" w całym zakresie.
Jak najbardziej canon 100/2.8 to dobry wybór, tylko zastanów się, czy ta ogniskowa będzie ci odpowiadać pod "twoje macro", jedni wolą krócej inni wolą dłużej.

moronica napisał/a:
kozidron, bardziej mi chodzilo o zabicie dwoch ptakow jednym kamieniem (z decykacja specjalnie dla ciebie :P )

a ty znowu o drobiu :wink:

komor 
Moderator

kruliczekvip, jak już napisałem ze sto dwadzieścia pięć razy na tym forum :) Sigma 17-70 to lepsza budowa, szerszy zakres ogniskowych, lepsza ostrość (od starego kita bez IS, nowszego nigdy nie miałem to nie wiem), lepsze kolory i funkcja makro. Taki wycieczkowy obiektyw do wszystkiego. Jeśli ktoś ma inklinacje reporterskie to lepiej popatrzeć na obiektywy ze stałym światłem f/2,8, ja wolałem wycieczkowca. Setkę makro też mogę polecić, zabawa przednia, a przy okazji może robić za portretówkę.

kruliczekvip 
Nowy

Wysłany: Pią 24 Cze, 2011   

dzięki za poradę co do tej sigmy a mam jeszcze pytanko czy C 100 f2.8 bez IS będę wstanie zrobić nieporuszone zdjęcie z ręki czy lepiej dozbierać do wersji L z IS ?

Usjwo 
Optyczny

kruliczekvip napisał/a:
...czy C 100 f2.8 bez IS będę wstanie zrobić nieporuszone zdjęcie z ręki czy lepiej dozbierać do wersji L z IS ?

Oczywiscie ze bedziesz w stanie, jak bedzie wystarczajaco swiatla. Majac IS potrzebujesz tego swiatla mniej zeby utrzymac nieporuszone zdjecie.

maput 
Optyczny

Dodajmy że w makro stworzeń żywych, roślinek, a także natury nieożywionej w plenerze podczas wiatru stabilizacja specjalnie potrzebna i tak nie będzie...

Sunders 

kruliczekvip napisał/a:
czy C 100 f2.8 bez IS będę wstanie zrobić nieporuszone zdjęcie z ręki

Tak.
kruliczekvip napisał/a:
czy lepiej dozbierać do wersji L z IS ?

Jeśli nie będzie to związane z nadmiernie długim okresem oszczędzania, to IMO tak.
Podczas wiatru przydają się uszczelnienia, a jak przestanie wiać, to stabilizacja może się przydać :smile:

MC 

Sunders, bez przesady z tym wiatrem :zalamany:
100 bez L jest na tyle dobrze wykonanym obiektywem, że w normalnych warunkach nic mu się nie stanie. Chyba że masz na myśli burzę piaskową.

Sunders 

MC, bez przesady z tą burzą piaskową :zalamany: Czy twoim zdaniem uszczelnienia w tym obiektywie są przez canona zastosowane bez sensu :???:
MC napisał/a:
100 bez L jest na tyle dobrze wykonanym obiektywem, że w normalnych warunkach nic mu się nie stanie

Z tym się zgadzam, tylko że te normalne warunki bywa, że mogą się niespodzewanie zmienić :smile:

MC 

A gdzie ja napisałem, że te uszczelnienia są bez sensu?

Sunders 

Sunders napisał/a:
Czy twoim zdaniem uszczelnienia w tym obiektywie są przez canona zastosowane bez sensu

MC napisał/a:
A gdzie ja napisałem, że te uszczelnienia są bez sensu?

Czemu trollujesz zamiast odpowiedzieć na pytanie :?:

Odpowiedz do tematu