Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Miałem EX-1 i miałem NX10
oba poszły w inne, bardziej cierpliwe ręce..
Teraz mam Fuji i jest OK.
Mam też Canona i też jest OK
Przypominam, że miałeś HS10 i też było OK. Z naciskiem na "było" Nie zdziwię się jak wrócisz tu za 2 miesiące i zmienisz zdanie o 180st.
Cytat:
Samsunga amatorom nie polecam i tyle.
Takie jest moje zdanie.
Co takiego Cię w nim przerosło? Pod względem obsługi aparat jak aparat. A parametry fajne. Balansu bieli nie mogłeś sobie ustawić?
Z tego co pamiętam, uczepiłeś się JPG'ów z EX1. Dziwię się temu mocno, bo zadeklarowany wielokrotnie amator nie powinien dostrzegać specjalnych różnic między JPGami z EX1, LX3 czy S90, bo to ta sama półka aparatów, szczególnie dla amatora.
Założę się, że nikt ze znajomych mi amatorów nie dostrzegłby różnic. A dla Ciebie są one na tyle duże, że skreślasz EX1 Co mnie tylko utwierdza w przekonaniu, że nie skreślasz EX1 z powodów merytorycznych, a z powodów dziwacznych uprzedzeń do marki jako takiej.
Cytaty z postów na przestrzeni ostatnich 3 miesięcy.
jannik napisał/a:
Przyjrzyj się dobrze kolorystyce "produkowanej" przez Samsungi. Mi osobiście o wiele bardziej podchodzą barwy z Canona lub Fuji.
jannik napisał/a:
Gdy się nauczę robić zdjęcia, to być może kupię sobie jakąś małą lustrzankę lub bezlusterkowca (ale koniecznie z wizjerem). Ale żadnego przebrzydłego Szajcunga
jannik napisał/a:
Dla przeciętnego amatora, takiego jak ja, liczą się też zupełnie inne względy niż tylko i wyłącznie super-jakość zdjęć.
jannik napisał/a:
Generalnie, już po jakimś czasie używania EX1, z czystym sumieniem mogę go polecić. W tej cenie nic lepszego nie znajdziesz.
jannik napisał/a:
mi zależało na małym ale b. dobrym aparacie (tzn. robiący dobre ostre zdjęcia) i na razie jestem z EX1 zadowolony bardzo
jannik napisał/a:
polecam EX1 z czystym sumieniem (poza tym zbiera mnóstwo pozytywnych opinii użytkowników).
Dzięki hijax za uświadomienie, przy okazji się trochę uśmiałem Tzn. wiedziałem, że kolega jannik zmieniał zdanie co do HS10, ale że w kwestii EX1 było tak samo, to się nie spodziewałem
Martin___, śmiem podejrzewać, że tak było ze wszystkimi, które miał. Przecież skądś wychodzi ta potrzeba zmian aparatów. A ile to już było? 6? 8? Nie zliczę...
Schemat jest zasadniczo ten sam:
1. euforia,
2. zakup,
3. zabawa,
4. łeee, nic mi nie wychodzi
5. poszukiwanie
6. jest!
7. goto 1.
Fuji S200EXR? mimo, że nie najnowszy jest sensownym aparatem?
Jest, ale od TZ20 jest znacznie większy, ma obiektyw "węższy na krótkim końcu", zapis video VGA a nie FHD, wolniejszy tryb seryjny i "słabszy" wyświetlacz LCD.
W stajni Fuji odpowiednikiem Panasa TZ20 wydaje się być raczej model F550EXR. Natomiast S200EXR to całkiem inn bajka, bo to tzw "bridge-class-compact", czyli alternatywa dla tańszych lustrzanek. Od S3200, którego wcześniej polecałem, różni się m.in. nieco większą matrycą, no i przede wszystkim - co dla mnie b.ważne, a o czym też wspominałem - posiada gniazdko do podpięcia zewnętrznej lampy błyskowej. Jest to istotne przy zdjęciach w pomieszczeniach, które jak wspomniałeś też bedziesz ptsrykał. Zwłaszcza w większych pomieszczeniach zewnętrzna lampa jest nieodzowna, bo wbudowana zwykle jest za słaba, szczególnie przy dłuższych ogniskowch, żeby focić np na jakimś oficjalnym zebraniu czy imprezie przyjacielskiej w jakimś lokalu.
Fuji S200EXR? mimo, że nie najnowszy jest sensownym aparatem?
Jest, ale od TZ20 jest znacznie większy, ma obiektyw "węższy na krótkim końcu", zapis video VGA a nie FHD, wolniejszy tryb seryjny i "słabszy" wyświetlacz LCD.
Szczerze mówiąc, rozmiar nie ma dla mnie aż tak znaczenia, wręcz chciałbym coś większego, bo tych małych aparatów się trochę boję zgubić, mam już taki mały stary aparacik i zawsze się bałem że go upuszczę video nie ma też większego znaczenia, słabszy wyświetlacz LCD? chodzi o sprawę "punkcików" ?;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14