Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wybrać Canon 40d? +jakie obiektywy?
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 29 Sie, 2011   

mozer napisał/a:
jaad75, w jakim sensie wizjer d90 jest lepszy?
To chyba oczywiste - jest fizycznie większy, ma przezierny wyświetlacz itd...
mozer napisał/a:
D90 ma tylko jeden krzyżowy czujnik AF
No i?
mozer napisał/a:
no i jednak jest plastikowy.
To akurat mało istotne.

Reklama

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

sony koleżankę ogranicza. :cool:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ghost, Czyli po A200 nie ma w tej stajni juz nic godnego zainteresowania? Skoro tak twierdzisz... :razz:

jaad75 
Klub Pierdzieli

ghost napisał/a:
sony koleżankę ogranicza. :cool:
A200... Ale gdyby tak zainwestowała w A700... W końcu jest zainteresowana równie zabytkowym Canonem... :razz:

kozidron
[Usunięty]

Chyba lepiej będzie zamiast 17-55is

Zanabyć 40D + tamrona 17-50/2.8 + lampa + plastik 50/1.8 tego nie przebije nawet zestaw marzeń czyli d90+18-105 :wink:

Ja wiem czy to aż taki spory skok między 40D a 50D, możecie mnie kamienować ale jednego zajechałem(40D) a drugiego już chyba nie zdążę zajechać(50D) i powiem wam, że walka z banding'iem z 50D to jakaś masakra. To już wolałem w miarę uzywalne iso 800 z 40tki(gdzie przy małych zabiegach wszystko wyglądało przyzwoicie) niż to rzeźbienie z 50D, pewnie że lecedek z 50tki bije tego z 40tki ale kto patrzy w ten ekranik :razz: no chyba, jak się jakieś szkło testuje na LV :razz:
Rzeczywiście 50D mniej szumi na wyższych iso ale przy niektórych scenach (odpowiednio nieoświetlonych) zachowanie 50tki przysparza sporo kłopotów, czasem nawet więcej niż plackowy szum z d90 na iso 1600.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

hijax_pl napisał/a:
ale stawianie 40D ponad D90 to zasadniczo nie pojmuję...
hijax_pl, czy nie jesteś przewrażliwiony na punkcie krytyki Nikona? ;) nikt tu nie stawia wyżej modelu 40D od d90. matryca i rzeczy o których wspomniał jaad75 są zapewne lepsze (tylko czy oby wizjer na pewno?)

[ Dodano: Pon 29 Sie, 2011 23:27 ]
jaad75 napisał/a:
To akurat mało istotne.
rozumiem zatem ze w canonie 60d to tez nie jest wada...

mozer 
bo Pentax

jaad75 napisał/a:
To chyba oczywiste - jest fizycznie większy, ma przezierny wyświetlacz itd...

Różnica w wielkości nie jest zauważalna.
Jaki jest zysk z przeziernego wyświetlacza?

jaad75 napisał/a:
mozer napisał/a:
D90 ma tylko jeden krzyżowy czujnik AF
No i?

40D ma 9 ;)
Może lepiej działa AF na bocznych punktach?

jaad75 napisał/a:
mozer napisał/a:
no i jednak jest plastikowy.
To akurat mało istotne.

Dla niektórych istotna jest solidność sprzętu. Rzecz gustu.

Kurcze, nie wiem czy zauważyliście, ale ja odradzałem 40D ;)
Jakbym miał dziś wybierać system to bym poszedł prędzej w D90 niż 40D, ale jest jeszcze 50D... i D7000. ;)

kozidron
[Usunięty]

Panowie może przestaniecie się spierać o to gdzie af działa lepiej, bo przy tym budżecie cokolwiek się podłączy będzie działać delikatnie mówiąc "średnio", chociaż d90 z tamronem działa lepiej niż 40D, tylko przyznam szczerze że d90tki nie sprawdzałem z tamronem + kukułka

jaad75 
Klub Pierdzieli

kozidron napisał/a:
zachowanie 50tki przysparza sporo kłopotów, czasem nawet więcej niż plackowy szum z d90 na iso 1600.
Znacznie więcej.
kufel napisał/a:
tylko czy oby wizjer na pewno?
Wystarczy spojrzeć, jeśli nie w wizjery, to chociaż w cyferki je opisujące:
40D ma krycie 95%, prz powiększeniu 0.95x i cropie 1.6, a D90 odpowiednio 96%, 0.94x i crop 1.5... Wizjer w D90 jest po prostu zauważalnie większy. To zresztą ten sam wizjer, który użyto wcześniej w D200, czy S5Pro.
kufel napisał/a:
rozumiem zatem ze w canonie 60d to tez nie jest wada...
Oczywiście, że nie. Pisałem o tym wielokrotnie w przydługim wątku, powstałym w momencie wejścia 60D na rynek.

[ Dodano: Pon 29 Sie, 2011 23:53 ]
mozer napisał/a:
Różnica w wielkości nie jest zauważalna.
Jest i to na pierwszy rzut oka.
mozer napisał/a:
Jaki jest zysk z przeziernego wyświetlacza?
Taki, że możesz choćby wyświetlić sobie linie pomocnicze.
mozer napisał/a:
40D ma 9 ;)
Może lepiej działa AF na bocznych punktach?
No właśnie nie bardzo...
mozer napisał/a:
Dla niektórych istotna jest solidność sprzętu. Rzecz gustu.
Mam plastikowy korpus od niemal pięciu lat - nie miałem z nim najmniejszych problemów (BTW, na rocznym magnezowym mam już denerwujaca ryskę). Plastik w Nikonach z tej półki, to nie to samo, co plastik Canonów EL, czy nawet 60D...
mozer napisał/a:
ale jest jeszcze 50D... i D7000. ;)
Tym sposobem dojdziemy do D300 (choćby bez s), czy np. K-5... Popatrz na budżet...

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

jaad75 napisał/a:
Wystarczy spojrzeć, jeśli nie w wizjery, to chociaż w cyferki je opisujące:
no właśnie patrzyłem przez wizjery i nie pamiętam bym dostrzegł znaczące różnice. jak będę mieć okazje to jeszcze raz zobaczę.

jaad75 napisał/a:
Oczywiście, że nie.
no tu mnie jaad75 zaskoczyłeś ;)

[ Dodano: Pon 29 Sie, 2011 23:57 ]
jaad75 napisał/a:
Plastik w Nikonach z tej półki, to nie to samo, co plastik Canonów EL, czy nawet 60D...
hmm, jakieś crash- testy robiłeś ? ;) czy jakaś konkretna specyfikacja o tym mowi?

jaad75 
Klub Pierdzieli

kufel napisał/a:
hmm, jakieś crash- testy robiłeś ? ;) czy jakaś konkretna specyfikacja o tym mowi?
Mówię o poczuciu solidności, o którym pisał mozer... Wystarczy wziąźć do ręki plastikowego Nikona, Olympusa, czy Pentaksa, by przekonać się, że ten plastik sprawia nieporównywlnie solidniejsze wrażenie, niż ten z Canona, czy Sony...

kozidron
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
Znacznie więcej.

no tak bo przy plackach z d90 na iso 1600 to już można otworzyć piwo i spakować nuty, z tym to się już nie da nic zrobić :razz: :twisted:

jaad75 
Klub Pierdzieli

Szum z D90 jest jednak daleko bardziej obrabialny (nawet prz ISO3200), niż szum i banding z 50D...

dr11 
Optyczny

jaad75 napisał/a:
Wizjer w D90 jest po prostu zauważalnie większy.
Nie :)
Acha, 40D działa bardzo dobrze na serwo niezależnie od wybranego punktu AF.
Ostatnio zmieniony przez dr11 Pon 29 Sie, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

mozer 
bo Pentax

jaad75, wszystko fajnie, ale chyba mi nie powiesz, że D90 daje większe poczucie solidności niż 40D i 50D?

Ja mam od 6 lat plastikowego 350D i też nie miałem z nim problemów - czego to ma dowodzić? ;)

Czy wyświetlacz w wizjerach Nikonów nie powoduje ściemnienia obrazu? Jak tam się mocuje matówkę do ręcznego ostrzenia?

Zaglądałem w wizjer D80 i nie odczułem tej wspaniałości, ale może muszę się dokładniej przyjrzeć "następną razą" :)

Odpowiedz do tematu