Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
D90 - kit 18-105 czas na modernizację przydała by się porada
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 03 Wrz, 2011   

A ja zapytam jeszcze tylko o coś takiego: jak teraz robiłeś zdjęcia z lampą? Możesz jakiś przykład wkleić?

Reklama

maput 
Optyczny

Patrząc na awatar to chyba an wprost...

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Jeśli nie ma od czego odbić, to jednak nie świeciłbym lampą zwierzakom po oczach. Chociaż wystawowe pewnie przywykły... :/

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Bardziej mi chodzi o ustawienia aparatu niż o kierunek palnika ;-)

mozer 
bo Pentax

hijax_pl, ale co to zmienia? Jak robisz z lampą to nie potrzebujesz ani wysokiego iso, ani jasnego obiektywu. No chyba, że do rozmycia tła.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Nic.. Tak się zastanawiam, czy w kontekście rożnych zadanych pytań polecanie lampy - nawet SB900 - jest celowe :roll:

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 04 Wrz, 2011   

mozer napisał/a:
Jak robisz z lampą to nie potrzebujesz ani wysokiego iso, ani jasnego obiektywu.

Ależ nieprawda. Lampy, i to na wprost, można użyć do zmniejszenia kontrastów, wydobycia z cieni, a wszystko oprócz (a nie zamiast) wysokiego ISO i/lub jasnego szkła.
Oczywiście w kontekście błyskania biednym zwierzakom w oczy to mało przydatne, co piszę. Może nawet powinno być zabronione na takich wystawach?

mozer 
bo Pentax

komor, zmniejszenie kontrastów lampą w hali, gdy kluczem jest światło zastane? Ja piszę o tej konkretnej sytuacji oświetleniowej, a nie portretach w plenerze :)

komor 
Moderator

Ależ oczywiście. Usunięcie różnych cieni i niedoświetlonych powierzchni czyni czasem cuda. Nie mam doświadczenia ze zwierzakami w halach, ale różne inne rzeczy w halach lub innych podobnych warunkach oświetleniowych, owszem zdarzało mi się fotografować. Co do pleneru to nawet makro zyskuje na skontrowaniu zbyt silnego klucza. :)

mozer 
bo Pentax

komor, ale jak masz czas załóżmy 1/100 na f/2, ISO 1600, to jesteś w stanie wygenerować z lampy na wprost tak słaby błysk, żeby nie stała się kluczem?

komor 
Moderator

Mocne systemowe lampy reporterskie schodzą do 1/128 mocy, czyli o 7 EV mniej niż pełna moc. Słabsze systemowe schodzą do 1/64, a są słabsze. W sytuacjach wnętrza często ma się jeszcze założony jakiś filtr żelowy, który dodatkowo zjada 1/2 lub 1 EV.

mozer 
bo Pentax

komor, nie odpowiedziałeś wprost, więc sam sobie sprawdziłem :)

Przy wspomnianych przeze mnie wyżej ustawieniach błysk na 1/64 mocy powoduje prześwietlenie w ciemnym pomieszczeniu. Zatem nawet 1/128 i filtr żelowy nie pomogą...

komor 
Moderator

Z jakiej odległości i jaka jasność celu? :) 1/128 i żel to kolejne 1.5–2 EV.
mozer, nie twierdzę, że moje doświadczenia są najsłuszniejsze, a już na pewno nie twierdzę, że moje reporterskie zdjęcia są najlepsze na świecie, więc na pewno są lepsze metody niż te, które stosuję. Tak po prawdzie to rzadko strzelam na wprost, więc całkiem możliwe, że przy takich warunkach jak podałeś strzelanie na wprost będzie za mocne. Ale jeśli lampa na 1/64 czy 1/128 jest za mocna na wprost, to może będzie akurat dobrze dla pozycji w sufit? A jeśli sufit zupełnie zawodzi, to niektórzy zawodnicy stosują jeszcze ustawienie połowiczne, czyli lampa 45° do góry i wysunięta biała karteczka. Światło leci wtedy w sumie na wprost, ale jest dość osłabione w stosunku do bezpośredniego błysku.

mozer 
bo Pentax

komor, no pewnie można pokombinować - zawsze łatwiej osłabić błysk niż go wzmocnić ;)
Pytanie tylko, czy jest sens polecać lampę, która będzie użytkowana tylko na minimum swoich możliwości oraz czy efekty są tego warte. W końcu w takich halach światło jest raczej równomiernie rozłożone i nie spodziewałbym się dużych kontrastów, aczkolwiek lekkie doświetlenie dodające 'błysku' mogłoby rzeczywiście pomóc.
Ja nie wiem - musiałby się wypowiedzieć ktoś, kto eksperymentował w takich konkretnych warunkach.

spinoo 
Początkujący

Dziekuje za wszelkie propozycje mogące pomóc mi w dokonaniu wyboru , myślałem cały weekend . Na razie drugiego body nie kupie bo na D700 jeszcze mnie nie stać a D300s choc dobry to jednak ma już swoje lata , natomiast D7000 owszem jak przestaną czytać o matrycy i kiepskim AF , pewnie ze można wysyłać do serwisu itd ale jak dla mnie nie od razu i za te pieniądze , gdybym mieszkał w warszawie przynajmniej serwis byłby blisko. Mimo ze potrzebuje ze względu na mobilność zoom to bardzo zainteresowały mnie stałki
50 i 85/1.8 . Mam przewrotne pytanie bo doczytałem ze najlepiej robic takimi obiektywami na f2.2 ? a zoom ma stałe f/2.8 . I czytałem też ze stałkami robi się trochę inaczej ? na czym to inaczej polega , rozumiem ze mam więcej ruchu ale czy jeszcze coś . Dziś albo jutro ruszę do fotojokera zobaczyc co i jak , a lampe chyba kupie , niech będzie

mozer napisał/a:
W końcu w takich halach światło jest raczej równomiernie rozłożone i nie spodziewałbym się dużych kontrastów,

A teraz kilka słów o wystawach , Hale są różne , przeważnie wysokie , praktycznie bez okien często hale sportowe ale dla oszczędności nie ma pełnego oświetlenia np co 3 lampa jak ostatnio w Opolu Tam są okna ale zostały zasłonięte bo słonce grzało . Hala Kapelusz - Katowice ciemna , Jaworzno itd to co jest to wszystko i nic , do tego nagromadzenie kolorów od których nie można odbić lampy. Ostatnio robiłem na iso 1250 swoim kitem bardzo często na najdłuższych ogniskowych i z lampa a zdjęcia wychodziły ciemne . Moim celem jest robić zdjęcia jpg bez gruntownej obróbki . Koty są przyzwyczajone ale właściciele nie wiec moim celem jest robienie bez lampy . W kotach najważniejsze są oprócz samych kotów ich głowy więc często robię na wprost ale nie zawsze uda się podejść. Problemem jest też ostrość Devony / avatar / sa wyraziste ale już Syberyjskie zlewa się futro , same problemy ale ja się nie poddaję
Ostatnio zmieniony przez spinoo Nie 04 Wrz, 2011, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu