Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
canon d60 z kitowym 18-55 czy nikon d5100 z 18-105 Nikor.
Autor Wiadomość
moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Sro 07 Wrz, 2011   

kompaktow z sankami i trybem M jest sporo do wyboru. to taka opcja dla twojej rodziny narzekajacej na brak zooma czy filmow HD. ty to co innego i skoro chcesz lustrzanke to kup ja pod siebie i nie ogladaj sie na tych, ktorzy nie wykorzystaja jej potencjalu. albo powiedz nastepnym razem mezowi, by zamiast wymarzonej wiertarki kupil taka mala wkretarke na akumulator bo ty chcesz raz na ruski rok srubke wkrecic sama ;) pewnych rzeczy nie da sie pogodzic i tyle

Reklama

karaluch 
Nowy

Hehe tylko problem że kasa ze wspólnych (ze swoich już zbieram na latawiec na lato więc na aparat nie starczy) a uwierzcie wiertarkę też dyskutowaliśmy razem.

czytam to co napisałam i widzę że się napaliłam na tego 7000 tylko szukam argumentów żeby go kupić z tym szkłem. (Pewnie będę zbierać kasę od razu na nowy obiektyw też nie drogi tak do tysiaka ale uwierzcie w tym roku to pewnie nie da rady chyba że się mocno napalę... potem będę dokupywać stałki). Pytanie co potem zrobić z 18-55. Sprzeda się czy na śmietnik?

d90 też mi się bardzo podoba i jak wyperswaduję te filmy to pewnie go kupię i będzie wszystko co chcę. Doświadczenie z cyfrówkami mam zerowe ale myślę że obsługę opanuję ;P o to się nie martwię.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

karaluch napisał/a:
i jak wyperswaduję te filmy
Może do filmów lepszy będzie kompakt? Przynajmniej z AF nie będzie problemu...

P.S.
Wiesz, że same sanki nie będą błyskać? ;)
A porządna lampa też trochę kosztuje...

karaluch 
Nowy

No niby lampa kosztuje ale przecież nie mam zamiaru jej kupować pierwszego dnia.

Chyba że kupię 18-55 i jak najszybciej uzbieram siedem stów (7 stów nie tysiak w końcu) na f/2.8. i niech na zoomie robi rodzina a ja będę sobie wymieniać na swój.

Rozumiem że na potrzeby rodzinne 18-55 starczy? Czy też trzeba myśleć o kupnie większego zoomu dla nich? Bo ja to bym i ten zoom olała na analogu robiłam bez zoomu i było dobrze a 18-55 nie w śmietnik tylko do zabawy dla rodziny. co o tym myślicie?

Druga opcja kupić d90 i niech mąż zbiera na kamerę dla siebie. Ja kręcić nie zamierzam.

Rozumiem że z tym kompaktem miało być złośliwe ;P?
Ostatnio zmieniony przez karaluch Sro 07 Wrz, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

karaluch napisał/a:
uzbieram siedem stów (7 stów nie tysiak w końcu) na f/2.8
A na co dokładnie?
karaluch napisał/a:
na potrzeby rodzinne 18-55 starczy?
Myślę, że tak.
karaluch napisał/a:
Bo ja to bym i ten zoom olała na analogu robiłam bez zoomu i było dobrze a 18-55 nie w śmietnik tylko do zabawy dla rodziny. co o tym myślicie?
Bardzo dobry pomysł. W Nikonie następujące stałki Ci polecę: 35/1.8DX, 50/1.8 oraz 85/1.8

jaad75 
Klub Pierdzieli

Ale po cholerę Ci ten zoom? Kup sobie 35/1.8, będzie dobrze, tanio, jasno i całkiem uniwersalnie. Zoom tylko uczy złych nawyków. Rodzina się nauczy używać stałki, a jak nie, to nie będą używać aparatu - proste.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

karaluch napisał/a:
Druga opcja kupić d90 i niech mąż zbiera na kamerę dla siebie.
Też dobry pomysł.

[ Dodano: Sro 07 Wrz, 2011 18:25 ]
karaluch napisał/a:
Rozumiem że z tym kompaktem miało być złośliwe ;P?
Absolutnie nie. No chyba, że mąż próbował filmować już np 60D czy D5100 i był zadowolony.

karaluch 
Nowy

Zoom dla rodziny musi być bo jak pisałam kasa wspólna a aparat będzie jeden. Poczytam o stalkach które proponujecie i ewentualnie się jutro jeszcze dopytam. Rozumiem że ta stałka (poniższa) w miarę wszechstronna (da radę ze zdjęciami dziecka)

7 stów na np Nikkor AF-S 35mm f/1.8G DX.

PS. Mąż robił "filmiki" z małpy z i z takiej kamery na ramię analogowej nie pamiętam co to było, ale mu bardziej też chodzi żeby nakręcić dzieciaka na rowerze czy film z wakacji niż profesjonalnie. Ja myślę że filmy z d90 by starczyły (nawet hd jest) ale on zobaczył na youtubie filmy z d600 i go urzekło...

Nawet nie wiem czy mu teraz perswadować bo się na tego drogiego nikona napaliłam. Mąż ostatnio się bawił Canonem 7D (niestety) kolegi i wszystko z nim porównuje... (Tam też pykał z zooma)
Ostatnio zmieniony przez karaluch Sro 07 Wrz, 2011, w całości zmieniany 2 razy  

mozer 
bo Pentax

Przepraszam za lamerskie pytanie, ale jakichże to złych nawyków uczy zoom? Nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Chodzi o nieużywanie odpowiednich ogniskowych do konkretnych zastosowań?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mozer napisał/a:
, ale jakichże to złych nawyków uczy zoom?
Stania w miejscu i kręcenia pierścieniem w poszukiwaniu odpowiedniego "kadru" (czyt. powiększenia) zamiast chodzenia w koło by szukać najlepszego kadru

karaluch 
Nowy

Może niepotrzebnie się wtrącam ale raczej stojąc w miejscu i kręcąc bez kadru to się nawet z kompakta zdjęcia nie zrobi (które da się oglądać);P więc nie wiem czy zoom ma tu coś do rzeczy.

mozer 
bo Pentax

hijax_pl, mi w tym posiadanie zoomu nie przeszkadza :) To chyba jakiś mit oparty na robiących zdjęcia nieświadomie. ;)

karaluch 
Nowy

Dzięki w każdym razie za porady jeszcze poczytam o szkłach i jutro się dopytam na co zbierać. A do jutra pomyślę jeszcze nad opcjami

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

hijax_pl napisał/a:
Stania w miejscu i kręcenia pierścieniem w poszukiwaniu odpowiedniego "kadru" (czyt. powiększenia) zamiast chodzenia w koło by szukać najlepszego kadru
jako użytkownik zuumow jestem zaprzeczeniem tej tezy :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kufel, mozer, a czy Wy się jeszcze uczycie posiadania prawidłowych nawyków? Bo z tego co piszecie to już owe nawyki posiadacie :razz:

Odpowiedz do tematu