Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Czw 06 Paź, 2011
Kalibrowanie monitora pod zdjęcia
Autor Wiadomość
mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Pon 19 Wrz, 2011   

hijax_pl, no to właśnie było moje pytanie o stronę o kalibracji, na której nie ma bzdur :)

Jaki jest problem w wyborze punkt bieli? Rozumiem, że chodzi o najjaśniejszy element na ekranie, który powinien zależeć od oświetlenia w pomieszczeniu.
Czy może chodzi Ci o balans bieli?

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mozer napisał/a:
Czy może chodzi Ci o balans bieli?
Tak - o temperaturę bieli. By Monitor nie przekłamywał Ci kolorów nawet, gdy ustawisz krzywą tak, że wszystkie odcienie będą widoczne.

mozer 
bo Pentax

hijax_pl, dobra, za słabo się orientuję w temacie, żeby kontynuować dyskusję - nie wiem nawet o jaką krzywą teraz chodzi. Liczyłem na podrzucenie jakiegoś sposobu kalibracji, który nie wymaga inwestycji w rozwiązania sprzętowe.

kozidron, a po czym wysnuć wniosek, że się nie da?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 20 Wrz, 2011   

mozer napisał/a:
Liczyłem na podrzucenie jakiegoś sposobu kalibracji, który nie wymaga inwestycji w rozwiązania sprzętowe.
Nie ma takich. Musisz mieć numeryczne dane opisujące to, jak Twój monitor wyświetla kolory, by cokolwiek było wyświetlone choćby w przybliżeniu zgodnie ze standardem.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mozer napisał/a:
Liczyłem na podrzucenie jakiegoś sposobu kalibracji, który nie wymaga inwestycji w rozwiązania sprzętowe.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to zleceni usługi kalibracji ;)

To jaki to jest problem w obecnych matrycach (podświetlanie i regulacja) myślę, że może doskonale pokazać przykład z mojego dziadowskiego, firmowego laptopa...

Zwróć uwagę jak wyglądają korekcje przy różnych luminacjach.
To co ty możesz sobie pokręcić gałkami monitora, to tylko ustawienia krańcowe.

siosio 
Maniak

W takim razie jaki kalibrator? Tak, żeby nie był za drogi a w miarę dobry....

jaad75 
Klub Pierdzieli

siosio, długo jeszcze zamierzasz używać tego CRT?

dr11 
Optyczny

Potrzebującym mogę pomóc spektrofotometrem w Łodzi :)

siosio 
Maniak

siosio, długo jeszcze zamierzasz używać tego CRT?

Na razie nie mam kasy na coś lepszego (a zbieram na obiektyw) od mojego crt i nie mam też pomysłu w jaki monitor mierzyć.... Eizo jest za drogie....

jaad75 
Klub Pierdzieli

siosio, chodzi o to, że są urządzenia nadające się dobrze do CRT, ale niekoniecznie do LCD, zwłaszcza tych na LED-ach, czy szerokogamutowców.
BTW, kalibrator będzie zapewne droższy niż Twój monitor...

siosio 
Maniak

To, że kalibrator będzie droższy od mojego CRT to się domyślam.

Ale ile może kosztować pasujący pod mój CRT kalibrator? Jakiej marki kalibratory szukać? Ktoś może podać przykłady konkretnych modeli do kalibracji CRT?

A monitory LCD do zdjęć nie mają wbudowanych kalibratorów i itak trzeba do nich dokupić kalibrator?

[ Dodano: Wto 20 Wrz, 2011 11:14 ]
A z monitorów do obróbki fot do 2tysięcy plus kalibrator do niego w kwocie do około 5stówek to co byście proponowali? Chodzi mi oczywiście o amatorską linię - no chyba, że nie ma sensu w to inwestować i trzeba zbierać z 5tysięcy na jakieś tańsze eizo.

[ Dodano: Wto 20 Wrz, 2011 11:18 ]
A tak w ogóle to chyba jest różnica wydać te 3, 4 stówy na kalibrator do CRT aniżeli wydawać na nowy monitor ponad 2 tysiaki plus kalibrator?? Ten mój CRT dużo w jakości ustępuje takiemu lcd do obróbki fot w kwocie około 2 tysiaków? Bo jak nie...... to po co przepłacać. A 5 tysiaków no nie wydam na monitor, żeby była rzeczywiście różnica.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

siosio napisał/a:
Ale ile może kosztować pasujący pod mój CRT kalibrator? Jakiej marki kalibratory szukać? Ktoś może podać przykłady konkretnych modeli do kalibracji CRT?
Takie co lepsiejsze to kosztują koło 800zł. Np X-Rites i1Display Pro (nowy to i droższy trochę) czy też ColorMunki Display, albo Spyder3Elite
siosio napisał/a:
A monitory LCD do zdjęć nie mają wbudowanych kalibratorów i itak trzeba do nich dokupić kalibrator?
Niektóre są dostarczane z kalibratorem. Większość tych wyższej klasy jest po prostu skalibrowana w fabryce jeszcze. Ale są też sklepy, które ci monitor wygrzeją i skalibrują (w takim układzie komputer powinien pracować w natywnym sRGB bez żadnych modyfikacji programowych)
siosio napisał/a:
Chodzi mi oczywiście o amatorską linię - no chyba, że nie ma sensu w to inwestować i trzeba zbierać z 5tysięcy na jakieś tańsze eizo.
Są porządne Delle czy NECi...

siosio 
Maniak

A takie coś wystarczy?

http://allegro.pl/nec-mul...1813207598.html

Mam rozumieć, że jak raz się skalibruje monitor to nie trzeba go już później kalibrować w ogóle, bądź przez bardzo długi czas?

dr11 
Optyczny

siosio, masz tu trochę informacji o tym ekranie: http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=14
Kalibrację zaleca się wykonywać co jakiś czas, tym bardziej, że ten monitor co podałeś ma podświetlanie jarzeniowe, które z czasem zmienia swoją charakterystykę barwową. W zastosowaniach domowych można zaryzykować, że raz na rok (ale nie rok ciągłej pracy ;) ).

Acha. Myślę, że mimo wszystko będzie lepszy od tego CRT :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

hijax_pl napisał/a:
Większość tych wyższej klasy jest po prostu skalibrowana w fabryce jeszcze. Ale są też sklepy, które ci monitor wygrzeją i skalibrują (w takim układzie komputer powinien pracować w natywnym sRGB bez żadnych modyfikacji programowych)
Nigdy w życiu. Powinien pracować na profilu stworzonym po kalibracji. No chyba, że gamut jest w 100% zgodny z sRGB, ale to się prawie nie zdarza.
siosio napisał/a:
Mam rozumieć, że jak raz się skalibruje monitor to nie trzeba go już później kalibrować w ogóle, bądź przez bardzo długi czas?
Teoretycznie powinno się powtarzać proces co 2 tygodnie i przed każdym ważniejszym projektem, ale np. monitory z podświetleniem WLED prawie nie zmieniają się w czasie i wielkiego sensu to nie ma... Wystarczy raz na kilka miesięcy.

Odpowiedz do tematu