Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Na czym magazynujecie zdjęcia?

Na czym magazynujecie zdjecia?
płyty DVD
6%
 6%  [ 2 ]
płyty Blu-ray
0%
 0%  [ 0 ]
dysk HD wewnętrzny
20%
 20%  [ 6 ]
dysk HD w kieszeni
0%
 0%  [ 0 ]
dysk HD w zew. kieszeni USB/firewire
66%
 66%  [ 20 ]
inne
6%
 6%  [ 2 ]
nie zapisuje, kasuje po wywołaniu
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 30
Wszystkich Głosów: 30

Autor Wiadomość
Krukier 
Uczestnik

Wysłany: Nie 09 Paź, 2011   

Foty bywają. Nie chciał bym być w skórze fotografa który musi tłumaczyć się klientowi dlaczego nie ma materiału z sesji.

Reklama

pitras 
Entuzjasta
i Fotopsuj

komor napisał/a:
Krukier, .....No dobra, w domu można też sobie to zorganizować nagrywając płyty DVD, choćby.
Ale w praktyce uważam, że wady są większe, bo płyty lubią padać, wypalanie płyt może być bardziej upierdliwe itd. ....

Dla przykładu, przez sześć lat nagrywałem fotki na DVD. Obecnie około 10 procent płyt ma poważne problemy z odczytem (TDK, Verbatim, Sony) o dziwo rzeczy inne niż foto, nagrane na noname typu hawk i mint czytają się nieżle...

Krukier 
Uczestnik

komor, Jest to jakieś rozwiązanie. Do tej pory też miałem HD ki na USB, ale się zastanawiam czy 3.5 calówek nie wrzucić w kieszeń. Większa wydajność, kosztem bezpieczeństwa.
A co do strategi firmowych: niech się każdy zastanowi co zrobi jak straci zawartość tego swojego BACKUPU na Hdd lub penie. Jeśli tylko będzie mu przykro i żal to ok, ale jak będzie się to wiązało z potencjalnymi stratami finansowymi to nie będzie wesoło. Utracona sesja może drogo kosztować...

ophiuchus 
Optyczny

Ale chyba duża, jeśli nie znakomita większość uczestników forum robi foty hobbystycznie, nie każdego stać na streamer za 2000 i kilkanaście taśm ;) A zawodowcy chyba powinni mieć świadomość ważności posiadanych danych.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Krukier napisał/a:
niech się każdy zastanowi co zrobi jak straci zawartość tego swojego BACKUPU na Hdd lub penie. Jeśli tylko będzie mu przykro i żal to ok, ale jak będzie się to wiązało z potencjalnymi stratami finansowymi to nie będzie wesoło. Utracona sesja może drogo kosztować...
Ja się zastanowiłem i stosuję metodologię jak komor. A - i mam kilka dysków z PATA - może ktoś odkupi? ;)

A jak już chcesz zobaczyć jak to robią profi to może to będzie wskazówką:
http://blog.chasejarvis.c...or-photo-video/
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Nie 09 Paź, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Krukier 
Uczestnik

ophiuchus, o właśnie: ciekawe pytanie jaki procent forumowiczów to zawodowcy? Kilku tu wypowiadających się na pewno tak.

[ Dodano: Nie 09 Paź, 2011 20:26 ]
komor napisał/a:
(...)
A tak w ogóle to nie używam systemu operacyjnego, na którym szaleją wirusy. :)

Miłośnicy jabłek i pingwinów już dawno powinni wyleczyć się z mitów o bezpieczeństwie ich systemów. Jest troche lepiej niż na windach, ale też sytuacja powoli się cross platformuje i nowe cuda równie łatwo infekują dowolny system, bo są od niego niezależne.

komor 
Moderator

Można być zawodowcem uprawiającym amatorskie metody backupowania (w tym: brak backupowania), można być amatorem uprawiającym zawodowe metody backupowania.

hijax_pl, co do dysków PATA, to ja dla zabezpieczenia historycznego chcę zapodać sobie takie coś: Unitek Y-103OTB mostek USB do IDE/SATA, bo jakieś tam firmowe dane na wszelki wypadek zostawiam na starych nośnikach, poza skopiowaniem na nowe.

Krukier 
Uczestnik

komor, a czemu tak drogo?
http://allegro.pl/adapter...1841796866.html
to to samo.
Wadą takiego rozwiązania jest goły dysk któremu łatwo pozwierać płytę.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Krukier napisał/a:
to to samo.
I pada po 3 dnia. Wiem z autopsji...

komor 
Moderator

Krukier napisał/a:
komor, a czemu tak drogo?

Bo zaufany dostawca, który mi nie wciśnie kitu. :) Za 15 zetów to bałbym się kupić. Powiem szczerze, jak znajdę droższe z Firewire, to wezmę droższe i porządniejsze.

Krukier napisał/a:
Wadą takiego rozwiązania jest goły dysk któremu łatwo pozwierać płytę.

Masz rację, to jest rozwiązanie tylko w celu zagospodarowania posiadanych już dysków PATA, których niedługo nie będę miał już gdzie odczytać, bo mi właśnie padła ostatnia obudowa PATA, Lacie jej mać…, a ostatni komputer ze złączem PATA też już tylko zalega i kurzy się, czekając na zmiłowanie.

Krukier 
Uczestnik

hijax_pl napisał/a:
Krukier napisał/a:
to to samo.
I pada po 3 dnia. Wiem z autopsji...

Miałeś po prostu pecha. Jestem na 99% pewny że wszystkie pochodzą z tej samej fabryki, może dwóch położonych koło siebie :) Różnia sietylko konfekcją i obudową.

Unitek to taka sama "firma" jak adsqwdasfsdas dsfdfsf.
A podobnego do tego z allegro za 15zł używam od roku/dwóch bez problemu do czytania starych dysków. Zresztą padają najczęściej zasilacze a nie interfejsy.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Krukier napisał/a:
podobnego do tego z allegro za 15zł używam od roku/dwóch bez problemu do czytania starych dysków.
O.. to tak jak z Sigmami - jednemu działa cacy, drugi nie może wybrać tej jednej jedynej sztuki :mrgreen:

fatman 
Optyczny

U mnie:
- po sieci pracuje NAS, 2x2TB w raidzie (mirror).
- backup przyrostowy robię na dwóch niezależnych zewnętrznych dyskach (podłaczanych po USB)
i jeden mam w chacie a drugi w robocie w kasie pancernej :mrgreen:
- raz na 3-4 miesiące robię kopię na trzecim dysku i trzymam... w jeszcze innym miejscu poza chałupą :mrgreen:

Ponieważ:
- NAS moga ukraść
- Chałupa (lub praca) mogą się spalić (małe prawdopodobieństwo aby oba naraz)
... a pamiątek z życia rodzinki i podróży nikt mi nie zwróci.

pitras 
Entuzjasta
i Fotopsuj

fatman napisał/a:
... a pamiątek z życia rodzinki i podróży nikt mi nie zwróci.

Chyba w tym jest sęk, ogromna większość moich fotek to rodzinne pstryki i właśnie tych najbardziej żałowałbym w razie "Z"... Sądzę, że sporo forumowiczów również...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pitras napisał/a:
Sądzę, że sporo forumowiczów również...
Ja tam używam takich archaicznych metod jak album... Ten taki w postaci książki ;)

Odpowiedz do tematu