Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Bzdury?
Mam Nikona 10x50 EX, podobno lepszego od VII, Silver 10x50 i WO 10X50 i ten ostatni dopiero naprawdę wymiata.
Piszę tylko o lornetkach które posiadam.Moje opinie są na podstawie własnych doświadczeń,a nie na podstawie testów bądź zasłyszanych opinii innych osób.
Bzdury?
Mam Nikona 10x50 EX, podobno lepszego od VII, Silver 10x50 i WO 10X50 i ten ostatni dopiero naprawdę wymiata.
Piszę tylko o lornetkach które posiadam.Moje opinie są na podstawie własnych doświadczeń,a nie na podstawie testów bądź zasłyszanych opinii innych osób.
WO wymiata????
chyba tylko na statywie.
nie lubię tego kloca.
10x50 to max. 1kg
jeżeli kloc to wolę TS 15x70.to dopiero wymiata.
Piszemy o 10x50 i optycznie WO prezentuje się z tych wymienionych najlepiej.
Statyw do obserwacj jak najbardziej. Do szybkiego przeglądu nieba można się obyć, no chyba że rączki z waty.
Co do TS to Fujinon 16x70 lepszy
Wysłany: Sro 19 Paź, 2011
Dziękuję za wszystkie opinie, choć emocje w tle zupełnie niepotrzebne. Nadal się zastanawiam więc jestem wdzięczny za wypowiedzi. Jak to często bywa trudno znaleźć osobę, która zgłębiła Nikona VII i Silvera. Jeśli trochę na siłę zestawić testy Silvera z VII 10x40 może być podobnie a reszta to subiektywny odbiór...
Jeszcze pytania do posiadaczy...To srebro na zdjęciach Silvera sprawia wrażenie podatnego na porysowania. Czy jest tak w istocie?
Gdzieś wyczytałem o sporym AC Silvera. Jak to się ma do Ex-a? Spora różnica?
PS. Dzięki Kian za aż tyle ciekawych informacji. Jestem pewien, że posłużą nie tylko mnie.
Jesli chodzi o pojedynek Silver-EX to pierwsze co sie rzuca w oczy to jakosc wykonania obudowy. Silver w porownaniu z EX jest palstikowy. W zwiazku z tym wyobrazam sobie, ze od razu trudniej go w sklepie wypuscic z reki. AC Arek zmierzyl i porownal dosc skrupulatnie...
Miałem silvera optycznie bardzo dobra lornetka ( oczywiście w tej cenie ). Po roku intensywnego uzytkowania pojawiły się luzy na mostku który jest dość mizerny. Jednak wybierając miedzy nikonem VII a silverem wybrałbym silvera. Obraz jaki daje lornetka Delty przewyższa tutaj nikona ( Dla mnie ważna sprawa to odwzorowanie bieli i tutaj silver zdecydowanie wygrywa ) Abs jeśli Ci nie zależy na tym parametrze to proponuje zakup Ex ponieważ o jakość tej lornetki możesz być spokojny. Nie dawno zakupiłem WO i jestem z tej lornetki bardzo zadowolony, Nikon EX 10x50 pozostał w domu i znakomicie się sprawdza na wszystkich wypadach wędkarskich gdzie naprawdę jest ostro testowana.
Kol. Abs, ja bym radził podobnie jak Koledzy Santre i Arek. Czyli z tych 2 wybrać trzecią i kupić Nikona Action EX. To jest raptem 180 zł drożej niż Silver, a jakość mechaniki i optyki jest wyraźnie wyższa. Na pewno dłużej posłuży, więc się opłaci.
Najtańszy wg ceneo Silver jest za 339zł, najtańszy EX za 521zł. Po jakimś czasie nawet sie nie pamięta ile to coś kosztowało.
Wysłany: Czw 20 Paź, 2011
Gdybym zapomniał, że to ja założyłem temat także bym się pod tym podpisał. Biorę pod uwagę Ex-a ale w wersji 12x50 i bynajmniej nie jako dodatek do Silvera ale jako inną opcję. Miałem nie raz w domu ex 10x50 i niespecjalnie mnie przekonał (nie licząc astronomii - bo tutaj bardzo ładnie). W warunkach dziennych trochę brakowało mi poweru, jasność aż nadto a gabaryty spore jak na leśne wędrówki. (Znacznie bardziej przypasował mi Vortex 10x42). Z czasem dochodzę do wniosku, że 10x50 czasem by się przydała ale skoro miałby to być sprzęt peryferyjny po co "ładować" w ex-a ?
Myślę - kupię VII lub Silvera a zainwestuję w inną dodatkową lornetkę, którą częściej będę używał. Trochę dało mi do myślenia to co napisała osoba podpisująca się jako doktor Robotnik http://astropolis.pl/topi...599#entry431599
Zestaw 10x42 oraz 12x50 lub 15x70 także by mi podchodził. No ale z tymi kalkulacjami muszę sobie chyba poradzić sam.
Wielkie dzięki za odpowiedzi - nie zamykam wątku. Zaskoczyło mnie trochę małe poparcie dla Nikona VII - który na wielu płaszczyznach dyskusji internetowych - jest "liderem" klasy budżet a Silvera raczej "spycha się" w kąt. Inna sprawa, że przy Nikonie jest mniej wątpliwości do do jakości wykonania.
PS. Gdyby ktoś miał jakąś wiedzę lub intuicję w kwestii DO Forest II czy Celestron Nature 10x42 to także bardzo proszę. Temat Silver/VII nadal aktualny.
Pytałem dwukrotnie o Forest II w Delcie; rozmawiałem z dwiema różnymi osobami; wg jednej Forest odpowiada optycznie (mniej więcej) silverowi, wg drugiej opinii sytuuje sie między silverem a DOT. Tyle tylko wiem, nie miałem tych dachówek w rękach; również brałem je pod uwagę, ale póki co mam 8x30 zeissa i poczekam na nowe DOTy
Obraz w Action VII i Action EX różnią się dystorsją i nieostrością brzegową. W VII nieostrość pojawia się blisko środka ale równomiernie zmienia się w kierunku brzegu. Ja to nazywam optyką progresywną, analogicznie do progresywnych okularów korekcyjnych. Dalekie przedmioty oglądam w centrum a bliskie na brzegu, bez kręcenia. Ale jest ten efekt lupy, który może denerwować.
W EX nieostrość jest zauważalna dalej od środka ale brzegi obrazu są z takim wyraźnie zamglonym obrazem.
Większe gwiazdy w VII iskrzą.
Piszę o moich lornetkach Nikon VII i EX 7x35, bo EXa 12x50 nie mam z czym porównać. Chyba że z Fujinonem 10x50 FMTR, ale to całkiem inna klasa, choć też nie bez wad (AC).
Silverów nie znam, ale Entry odradzam. Chyba, że moja Entry 10x50 trafiła się felerna.
Obraz w Action VII i Action EX różnią się dystorsją i nieostrością brzegową. W VII nieostrość pojawia się blisko środka ale równomiernie zmienia się w kierunku brzegu. Ja to nazywam optyką progresywną,
A ja, zamiast wymyślać niestworzone eufemizmy, optyką dod...ną.
Guliwer napisał/a:
analogicznie do progresywnych okularów korekcyjnych. Dalekie przedmioty oglądam w centrum a bliskie na brzegu, bez kręcenia.
to już lepiej podregulować i widzieć coś więcej... Po brzegach to ma taką dystorsję, chromę i łotewer... że oglądanie czegokolwiek IMO jest po prostu żartem. To nazwałbym zgadywaniem raczej.
Ale to nie jest zła lornetka. Tylko trzeba wiedzieć, jak się po brzegach zachowuje i jakie to odlotowe efekty czekają na użytkownika. W porównaniu z całkowicie nieostrym, ciemnym chłamem to nawet można ją polecać... za te pieniądze, w sumie wciąż okołobazarowe. Natomiast litości... nie nazywajmy oczywistych wad jakimiś tam cudnymi nazwami, sugerującymi zamierzone 'pozytywne' działanie konstruktorów, a nie wsadzenie po prostu tanich okularów, ktróe nijak sobie z szerokim polem widzenia nie radzą... Obraz przez zmianę nazwy ani tyci lepszy nie będzie.
Podtrzymuję to, co napisałem o optyce progresywnej w Nikonie Action VII 7x35.
Lornetkę mam od prawie 2 lat i jest szczególnie lubiana przez znajomych i rodzinę, zwłaszcza przez panie i dzieci, bo nie wymaga kręcenia ostrością. Wystarczy nastawić rozstaw tubusów i można się gapić. Ostrość ustawia się intuicyjnie, jak w korekcyjnych okularach progresywnych. Zatem wada jest tu zaletą. Idealna do miejsc "wieloplanowych", do lasu, nad jezioro z żeglówkami, na stadion itp.
Aktualnie posiadam i użytkuję cztery lornetki Nikona w tym trzy EXy, więc nie piszę z sufitu, ale mam porównanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9