Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 27 Paź, 2011
Mariusz19 napisał/a:
Witam, jestem tu nowy i mam takie pytanie odnośnie lornetki 10x50 jaką byście mi polecili, kwota tak do 1000zł , a i jeszcze jedno pytanie: lornetka Minolta Activa 10x50 czy można ją gdzieś kupić i co o niej sądzicie? za wszystkie odp. z góry dzięki.
Minolta od kilku lat jest już nieprodukowana i raczej trudno dostępna. Popularne lornetki 10x50 to kolejno od najtańszych: Nikon VII, DO Silver, Nikon Ex, Pentax, DO Titanium (56mm), WO 10x50 (chyba najlepsza ale też najcięższa).
Generalnie większość ludzi celuje w Nikona Ex.
Nie ma co się frustrować. Nikony Ex to nie sa żadne cuda, ale to po prostu w miarę bezpieczny wybór spośród tanich lornetek za 5-6 stów. Dlatego się je poleca, gdy nie ma jakiś specjalnych życzeń, np ogniskowanie z bliska, niezbyt duże wymiary itede.
Jak wielkokrotnie mi się zdazyło pisac - zwykle nie chodzi o to aby zakupic najlepszą lornetke na jaka nas stać, a lornetkę z której będziemy zadowoleni. Niestety, aby zakupic najlepszą lornetke na jaką nas stac powinniśmy sami dokonac conajmniej kilku prób terenowych wybranych wstęnie lornetek. Sami, własnoocznie i własnoręcznie. Opinie z netu często mają się do naszych subiektywnych odczuc raczej nijak.
Mnie jakoś nijak nie pasuje EX 10x50 do kompletu z EX 7x35.
Jak ma to być sprzęt bardziej stacjonarny, samolotowo-gwiazdowy to bym uderzył w 15x70, np z TS Marine czy te inne klony Fujinona, jak ma byc jasny i do dłuższych obserwacji to DO Titanium 10x56.
Nie frustruje sie; śmieszy mnie tylko niezmienność podawanych tu do wierzenia tez o wyższości nikona nad nienikonem w tym segmencie sprzętowym.
To nie wierzenia w wyższość, tylko raczej podejście kup Nikona EX to specjalnie się nie zawiedziesz (pod warunkiem, ze już wiesz że w swiecie lornetek za 5 stów to się ma plajstikowy 'wstęp do zagadnienia'). Istotne też, że jest to sprzęt w miarę szeroko dostępny, który przed zakupem można w wielu miejscach wziąć do ręki i sprawdzić czy jako tako nam lezy. I zwykle przy tym chodzi o ceny raczej do 5-6 stów, a nie tysiąca.
Olympus IMO nawet lepszy tylko wąski, dachówki to inna kategoria.
Mój zaś stosunek do DO jest niezmiennie taki sam: A kupuj, ale prawdopodobieństwo że przy intensywnym użytkowaniu ja bedziesz musiał wymienić jest wyższe niż w wypadku Nikona.
Inne wybory? A po prostu pojęcia nie mam ani też potrzeb i chęci aby zgłębiać rynek w tym segmencie.
Wszystko to prawda, ale: a) nikon już nie budzi takiego zaufania, jak jeszcze dwa lata temu i nie można tak bezboleśnie go polecać; zmiany na gorsze są tu za wielkie; b) gdybym miał kupić bezpieczny szmelc, to nie za 6 stów, c) w DO jednak wiele się pozmieniało od czasu sypiących się forestów i co jakiś czas coś nowego jednak się pojawia; intensywne użytkowanie DOTa po trzech latach pokazuje, że jenak jet to trwały sprzęt (od dnia zakupu nic na gorsze sie nie zmieniło).
Ostatecznie również mi "wisi" segment do 5-6 stów.
Wszystko to prawda, ale: a) nikon już nie budzi takiego zaufania, jak jeszcze dwa lata temu i nie można tak bezboleśnie go polecać; zmiany na gorsze są tu za wielkie
Powiedzmy, ze pod wzgledem materiałów, optyki i złożenia sie za bardzo nie zmienił. Nie rozpada się łatwo.
Kian napisał/a:
b) gdybym miał kupić bezpieczny szmelc, to nie za 6 stów,
Bezpieczny 'szmelc' można kupic za 2 stówy. Np. BPC-5. Trwałe, optycznie ujdzie jak komus potrzeba czegoś do popatrzenia i zauważenia. Nie ma raczej odpałów w stylu Lidla.
Kian napisał/a:
w DO jednak wiele się pozmieniało od czasu sypiących się forestów i co jakiś czas coś nowego jednak się pojawia; intensywne użytkowanie DOTa po trzech latach pokazuje, że jenak jet to trwały sprzęt
Twoja lornetka jest pi razy drzwi o 50% drozsza od rzeczonego EX-a...
Tu się pisze raczej o przyoszczędzeniu w stos do EX'a...
Wysłany: Pią 28 Paź, 2011
Diamondack jest dwukrotnie droższy ale niekoniecznie dwukrotnie lepszy. Znam te lornetki jedynie z korespondencji (PW). Według opinii posiadaczy - centrum pola jest bardzo dobre (w Vortexie - posiadacz pisze, że porównywalny do Fujinona a lepszy od Ex-a), brzegi pola mają wyraźną utratę ostrości (w Forescie II planety mocno się "rozjeżdżają" na brzegu).
Wili, jeśli jeszcze raz założysz temat jakaś lornetka vs inna lornetka, to dostaniesz bana. Na temat swoich dylematów odnośnie wyboru rozmawiaj w jednym temacie, a nie w kilku.
Arek nie irytuj się,kolega zapewne wyskrobał trzy stówki i chciałby ję dobrze zainwestować.
Kolego Łili,kup DO forest 8x42.będziesz zachwycony obrazami które daje ta lornetka.
500pln to śmieszna cena jak za dacha.bierz i nie marudź.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9