Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
zelik76 ma dużo racji w tym, co mówi, ale ja bym na twoim miejscu wybierał między Sony HX100V a Fuji HS20EXR. Zgrubne porównanie całej czwórki masz tutaj:
http://www.ceneo.pl/Produ...ductId=11935779
O Sonym już ci sporo napisano, więc skupię się na cechach Fuji, mogących mieć dla ciebie istotne znaczenie: otóż ma największą matrycę z nich wszystkich (o przekątnej 1/2 cala, gdy pozostałe mają typową 1/2,3 cala), co przy tym upakowaniu pixeli nie jest bez znaczenia, poza tym jako jedyny posiada obiektyw z ręcznym zoomem - czyli tak jak w lustrzankach. A jeżeli dokładnść zoomowania jst dla ciebie taka ważna, to z własnych doświadczeń twierdzę, że żaden elektryczny zoom nie daje takiej precyzji, jak wprawna ręka fotografa. Funkcja makro od 10 cm, co przy takich zdjęciach, jakie zaprezentwałeś, powinno wystarczyć, ale jeżeli nie, to oferuje też tzw super makro - od 1 cm. No i również jako jedyny z konkurecji posiada tzw gorącą stopkę na podpięcie zewnętrznej lampy błyskowej, a to istotnie rozszerza zakres zastosowań takiego aparatu, więc tej cechy bym nie lekceważył. Co do jakości zdjęć i filmów, to warto poszperać po necie, ale raczej wpadki nie musisz się obawiać. No, chyba, że trafi ci się felerny egzemplarz, ale to może się zdarzyć z każdą marką.
Dalsze szczegóły techniczne możesz sprawdzić tutaj:
http://www.fujifilm.pl/ap...ecyfikacja.html
a wyniki testu tutaj:
http://www.optyczne.pl/15...x_HS20_EXR.html
Reasumując - radziłbym wybierać pomiędzy Sony a Fuji Z tym, że jeżeli nie pali ci się, to może warto zaczekać, bo w styczniu ma się pojawić następca HS20. Może warto?
Pozdrawiam
I wróciliśmy do punktu wyjścia Lumix FZ48 jest aparatem na twoje potrzeby i czy coś by zmieniło z mojej strony podanie jego parametrów technicznych skoro i tak pewnie nie wiele by ci powiedziały. A tekst noblista i mikrob to cytat z komedi Woodego Allena żart taki widać nie oglądałeś.
Sony sobie odpuść Fuji HS20 tym bardziej.
Pozwolicie, że podłącze się pod temat.
Również poszukuje aparatu do 1500 zł. Poważnie zastanawiam się na Panasoniciem DMC- FZ45. Dlaczego ten? Gdyż dobry kolega mający dużo większe pojęcie o robieniu zdjęć ma FZ-18 i jest bardzo zadowolony. Widziałem jego fotki i są dobre. A na FZ-100 raczej kasy zabraknie. Co więcej czytając opinie na tym forum sugerujecie żeby odpuścić sobie FZ-100 na rzecz FZ-45. W opiniach jest dużo napisane że "szumi" przy małym ISO. Co to oznacza??
Zamierzam robić zdjęcia krajobrazów, trochę imprez rodzinnych. Czy ten aparat będzie dobry?? Ważne aby nabijał datę na zdjęcie!!! Miał dobrą stabilizację i abym mógł zrobić zdjęcie bardzo szybko bez zbędnych ustawień. Ostatnio bawiłem się TZ-10 i byłem zachwycony.
Pomóżcie. aparat muszę kupic do 25 listopada. Może macie inne typy w tych pieniądzach??
Tak ale TZ-10 to taka małpka, a ja już jedną małpkę mam. Co prawda jest to 5 letni Sony, ale jest. Teraz chciałem coś znacznie lepszego, może nauczę się na nim robić porządniejsze fotki. Jest bardzo dużo aparatów na rynku, więc zasięgam opinii ludzi którzy mają większe pojęcie ode mnie.
Tak ale TZ-10 to taka małpka, a ja już jedną małpkę mam. Co prawda jest to 5 letni Sony, ale jest. Teraz chciałem coś znacznie lepszego, może nauczę się na nim robić porządniejsze fotki. Jest bardzo dużo aparatów na rynku, więc zasięgam opinii ludzi którzy mają większe pojęcie ode mnie.
DMC FZ 45 to też małpka, a dodatku wielka jak lustrzanka. Obydwa aparaty mają pełny tryb manualny. Jedyna przewaga FZ-ta to jaśniejszy obiektyw na krótkim końcu i większy zoom. Za 1500zł idzie wychaczyć na giełdzie już dobre lustro z kitem, a to niebo a ziemia w porównaniu do tych kompaktów. Ale zastanów się co Cię interesuje - czy jakość czy duży zoom. Lustro zdeklasuje te dwa modele na wyższych ISO. Nawet jaśniejszy obiektyw w FZ-cie niewiele tu zdziała.
poszukuję uniwersalnego aparatu, głównie chodzi mi o robienie zdjęć książek- nie zawsze będą dobre warunki oświetleniowe i imprezy czy jakiś tam chwile ze znajomymi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10