Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 20 Lut, 2008
Samsung GX-10 (pentax KD10) a Olympus E-510
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Sro 07 Lis, 2007   

Monastor napisał/a:
Swoją drogą, czemu zależy Ci aż tak bardzo na tym IS? Bez tego można sobie spokojnie poradzić.

A ja bym nie deprecjonował IS w matrycy do zastosowań amatorskich. Jak się nie ma ze sobą sztabu ludzi, światła, statywu i czasu/możliwości na ustawienie tego wszystkiego. Powiem szczerze, że w moim Canonie brakuje mi stabilizacji w matrycy, nawet jeśliby była mniej wydajna niż taka w profesjonalnym obiektywie.

Ostatnio byłem w pewnym muzeum, gdzie oczywiście oświetlenie było fatalne. Miałem nawet pozwolenie na użycie błysku, ale ponieważ ekspozycją były małe przedmioty, które foci się z bliska, to użycie lampy błyskowej z aparatu byłoby bez sensu, utrata światłocieni itd. Odbijanie od sufitu odpadało, bo sufit wysoko i ciemny, drewniany. Nie chciałem wszędzie stawać ze statywem, żeby robić na długim czasie (żona, dwójka dzieci, miły kustosz opowiadający dykteryjki), więc zdjęcia z ręki, bez lampy - wyszły kiepskie. Mając stabilizację w matrycy zrobiłbym moją zwykłą Sigmą 17-70 przyzwoite zdjęcia, choćby do własnego oglądania na ekranie. A tak - większość plików wywaliłem do kubła i spuściłem po nich wodę... A sensowny obiektyw 17-55 IS do Canona to spora kasa.

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Tez sie zastanawiam, czy dla amatorskich zastosowan stabilizacja matrycy nie jest wystarczajaca. Owszem, jest gorsza od tej w obiektywie, ale za to jest raz na zawsze :) Dzieki temu nie trzeba kupowac drozszych obiektywow, zeby miec JAKAKOLWIEK stabilizacje.
A co do Alfy, to owszem, wybor obiektywow jest mniejszy niz do Canona i Nikona, ale system sie rozwija i z tego co wiem sporo ludzi to kupuje.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Komor... masz jasną stałkę i co?
Masz Canona, dajesz wysokie ISO i co? :lol: :P
W muzeum jest ciężko, to fakt. W takich sytuacjach stabilizacja bardzo się przydaje - to kolejny fakt.
Statywu nic jednak nie zastąpi (ISO 100, f/8 itd.) - to także fakt :wink:

komor 
Moderator

MM napisał/a:
Komor... masz jasną stałkę i co? Masz Canona, dajesz wysokie ISO i co? :lol: :P

No właśnie jedyne kilka zdjęć, które wyszły to z Canona 50/1.8 oraz z Pentacona 135/2.8, ale one mają daleki dystans ostrzenia, a większość interesujących przedmiotów to były małe gadżeciki (Muzeum Gospodarstwa Domowego w Ziębicach :) ), które usiłowałem z ręki robić Sigmą 17-70 ustawioną na 70 (czyli światło 4,5), bo Sigmą mogę się przykleić do przedmiotu. Canon 400D przy ISO 800 jednak szumi na tyle, że nie podobają mi się takie zdjęcia.

m13czu
Nowy

Odnośnie szumów A100:
Tak szumi ale przy około Iso800. Widziałem testy na :

1. http://www.dpreview.com/reviews/sonydslra100/
2. http://www.dcresource.com...lr_a100-review/

i nie jest źle. Poza tym zawsze są programy do odszumienia zdjęcia jak neatimage czy inny DxO Optics Pro 4.5, które notabene gorąco polecam.

Odnośnie formatu 4:3 i przycinania:
Nie zamierzam drukować wszystkich zdjęć. Zgodzę się z Tobą że zdecydowana większość (95%) zostaje w prywatnych cyfrowym archiwum. Zgodzę się że system 4:3 wpasowuje się idealnie w rozdzielczości monitorów do PC (bo rozdziałka w Monitorka to właśnie 1:333 czyli 4:3, wystarczy podzielić 1024:768 itd i takie coś wychodzi). Nie mniej jednak jak widziałem przykładowe fotki, które były właśnie obcinane to mi się odechciało. Poza tym jak obetnie się zdjęcie to już nie jest "panoramiczne" w miarę bo tworzy się przecież bardziej kwadratowe zdjęcia.

W takim razie główkuje który lepszy A100 czy GX-10(K10D).

Co do szkieł do sony to myślę że będzie lepiej bo sony przecież kupiło konice minolte (dział foto) i wierzę mocno że będą inwestować hajs.

Mam pytanie co do obiektywów - czy te podstawowe do GX-10 K10D cz sony są ok? W szczególności mam na myśli tą ofertę na samsunga

http://www.fotorimex.pl/p..._70-300_apo.htm
cena 3399

oraz zestawy sony

DSLR-A100W
http://www.sony.pl/view/S...DSS+Digital+SLR

DSLR-A100K
http://www.sony.pl/view/S...DSS+Digital+SLR

Czy dużo stracę kupując jeden obiektyw 18-200 aby nie bujać się z dwoma obiektywami? Wiem że lepiej mieć dwa niż jedno (jakość) ale nie chce mi się zmieniać. Do tej pory nie znalazłem żadnych testów porównujących zestaw z jednym obiektywem 18-200 z zestawem z dwoma obiektywami.

P_M_ 
Maniak

m13czu napisał/a:

Czy dużo stracę kupując jeden obiektyw 18-200 aby nie bujać się z dwoma obiektywami? Wiem że lepiej mieć dwa niż jedno (jakość) ale nie chce mi się zmieniać. Do tej pory nie znalazłem żadnych testów porównujących zestaw z jednym obiektywem 18-200 z zestawem z dwoma obiektywami.

Ja mam i sam sobie przetestowalem. O ile krotkie ogniskowe wypadaja znosnie, to dluzsze sa juz do niczego. Podobnie , jak hybrydy, moze nieco lepiej dzieki lepszej matrycy w aparacie. Spore domkniecie przyslony pozwala uzyskac wzgledna jakosc, ale dwa obiektywy spisza sie lepiej. Pisze tu o tym, co mozesz podlaczyc do sony, pentaxa/samsunga, bo do nikona i canona masz sporo lepszy wybor. Sigma z OS dla N/C i nikkor 18-200VR sa duzo lepsze od pierwszej wersji sigmy 18-200 i wszystkich klonow megazoomow tamrona.

MC 

Odpowiem tak: ja bym wzial kitowego 18-70, bo kosztuje tylko ok. 200zl, a w rzeczywistosci az taki fatalny nie jest.
Co do tele, to radzilbym dolozyc ze dwie stowki i kupic sigme 70-300 APO. Jest sporo lepsza.

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Mozna kombinować tak: Samsungi maja b. dobre kitowe 18-55 d-xenon (wg testu optycznych najlepszy kit) więc wystarczy tylko 70-300 dokupić na dzień dobry (a stabilizacja jaka jest - taka jest, ale jest)... A jak sie dowiedziałem z dobrego źródła kupując samsunga ZAWSZE sie płaci za kita, nawet jak się teoretycznie samo body kupuje...

m13czu
Nowy

MC napisał/a:
Odpowiem tak: ja bym wzial kitowego 18-70, bo kosztuje tylko ok. 200zl, a w rzeczywistosci az taki fatalny nie jest.
Co do tele, to radzilbym dolozyc ze dwie stowki i kupic sigme 70-300 APO. Jest sporo lepsza.

dzieki za info. taki zestawik na szybko w fotormiexie 3400:
http://www.fotorimex.pl/p..._70-300_apo.htm

Dzisiaj pojadę do sklepu i będę jeszcze raz oglądał aparaty, tym razem z tzn WF (wife factor) :)

Czuje jednak że będzie skłonna do A100 bo lżejszy jest o wiele.
Tak czy siak już wiem że samsung Gx-10 +kit podst. + sigma jest ok
dzieki

jaad75 
Klub Pierdzieli

m13czu napisał/a:
...Odnośnie formatu 4:3 i przycinania:
[...]Zgodzę się że system 4:3 wpasowuje się idealnie w rozdzielczości monitorów do PC (bo rozdziałka w Monitorka to właśnie 1:333 czyli 4:3, wystarczy podzielić 1024:768 itd i takie coś wychodzi)...

A co z formatem 16:10 (1680x1050)? Albo 5:4 (1280x1024)? Tragedia i paski!

vdr 
Bywalec

Monastor napisał/a:

Zdecydowanie odradzam A100. Przede wszystkim jest bardzo mały wybór szklarni dla soniaczy (w porównaniu zwłaszcza z Canonem czy Nikonem), do tego szumi dość mocno. Swoją drogą, czemu zależy Ci aż tak bardzo na tym IS? Bez tego można sobie spokojnie poradzić.

a czyż nie jest to także problemem Pentaxa i Olympusa? Do Olympusa niewiele szkieł, Pentax co prawda wypuścił ostatnio trochę, ale w testach słabiutko wypadły...

Co prawda Sigma sprzedaje już także wersje dla Pentaxa i Sony, ale jeśli chodzi o wybór szkieł, to Nikon i Canon są i długo chyba pozostaną niedoścignione

a tak w ogóle to chciałbym się przywitać, bo nowy tu jestem, lustrzanki cyfrowej jeszcze nie mam, ale bardzo mocno próbuję wybrać swą pierwszą ;-)

jaad75 
Klub Pierdzieli

vdr napisał/a:
Monastor napisał/a:

Zdecydowanie odradzam A100. Przede wszystkim jest bardzo mały wybór szklarni dla soniaczy (w porównaniu zwłaszcza z Canonem czy Nikonem), do tego szumi dość mocno. Swoją drogą, czemu zależy Ci aż tak bardzo na tym IS? Bez tego można sobie spokojnie poradzić.

a czyż nie jest to także problemem Pentaxa i Olympusa? Do Olympusa niewiele szkieł, Pentax co prawda wypuścił ostatnio trochę, ale w testach słabiutko wypadły...

Co prawda Sigma sprzedaje już także wersje dla Pentaxa i Sony, ale jeśli chodzi o wybór szkieł, to Nikon i Canon są i długo chyba pozostaną niedoścignione

A ja zawsze jestem ciekawy jakie szkła planuje kupić osoba narzekająca na ich małą ilość na rynku i jakoś zawsze wychodzi, że jej dalekosiężne plany obejmują dwa zoomy i jasną 50-tkę... :lol:

Monastor 
Optyczny

Wysłany: Czw 08 Lis, 2007   

Chciałbym mieć zoom standardowy, zoom tele, prawdziwy obiektyw makro, do tego Canona 85 mm F/1.8 do portretów, coś wyjątkowo szerokokątnego (najlepiej zaczynającego się od 10 mm), a na deser stałka super-tele.
Czyli generalnie zestaw do fotografii przyrody i jedną portretówkę :)
Dorobienie się takiego zestawu zajmie mi niestety ładnych kilka(naście) lat :roll: :(

Jakkolwiek takie plany brzmią pewnie śmiesznie w moich postach, to chcę żeby system dawał mi możliwość rozwoju w każdym kierunku, o jakim mogę w fotografii pomyśleć.

vdr 
Bywalec

jaad75 napisał/a:
vdr napisał/a:
Monastor napisał/a:

A ja zawsze jestem ciekawy jakie szkła planuje kupić osoba narzekająca na ich małą ilość na rynku i jakoś zawsze wychodzi, że jej dalekosiężne plany obejmują dwa zoomy i jasną 50-tkę... :lol:

chyba bardziej chodzi mi o jakość niż ilość, jak juz się mam decydować na jakiś system, to wolę wybrać ten, który daje większy wybór. Ale generalnie jestem zupełnie zielony, więc póki co czytam forum i chłonę jak gąbka ;-)

jaad75 
Klub Pierdzieli

Monastor napisał/a:
Chciałbym mieć zoom standardowy, zoom tele, prawdziwy obiektyw makro, do tego Canona 85 mm F/1.8 do portretów, coś wyjątkowo szerokokątnego (najlepiej zaczynającego się od 10 mm), a na deser stałka super-tele.
Czyli generalnie zestaw do fotografii przyrody i jedną portretówkę :)
Dorobienie się takiego zestawu zajmie mi niestety ładnych kilka(naście) lat :roll: :(

Jakkolwiek takie plany brzmią pewnie śmiesznie w moich postach, to chcę żeby system dawał mi możliwość rozwoju w każdym kierunku, o jakim mogę w fotografii pomyśleć.

Śmiem twierdzić, że nie ma systemu, który nie spełniłby tych wymagań.

P.S. No, może warunek, by do portretów mieć Canona 85mm f/1.8, będzie najłatwiej do zrealizowania w systemie Canona... :wink:

Odpowiedz do tematu