Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Teraz patrzac na Steiner 8x30 i Vixen 8x32 mozna dojsc do przekonania, ze Vixen jest gorszy od Steinera. Ciekawe w czym...
No, jak ktoś patrzy na punkciki, i to generalnie te na końcu, to jego wina. W sumie żaden portal nie bierze odpowiedzialności za niechciejstwo, niewiedzę i naiwność użytkownika
"Dzis się pewnie wielu wydaje, ze Zeiss Victory 32mm jest jasniejszy niz Ruska 50mm... A jest 2x ciemniejszy!"
Mam Meopte 8x32 i ruskiego Berkuta 7x50 i zapewniam, że jak się patrzy na gwiazy to więcej ich w danym kwartale widać w Meopcie pomimo, że jest ciemniejsza i nie z powodu większego pola
Wiem Arek, juz przechodzilem dyskusje z Toba na ten wlasnie temat. Na moje argumenty uslyszalem rowniez: "ja to widze inaczej i koniec". Takie Twoje prawo...
Natomiast co do mozliwosci porownywania wynikow testow lornetek, a nie ich specyfikacji, unikasz odpowiedzi. Biore to za dobry znak.
Pozwoliłem sobie odgrzebać temat ponieważ niejako "przez pomyłkę" stałem się posiadaczem tego Steinera ( miał być bez CF ) przez tydzień czasu i tak trochę nią się pobawiłem.
Porównując ją do Nikona M7 8x30 mogę powiedzieć, że optycznie M7 ma zdecydowanie bardziej klarowny obraz o zauważalnie lepszym kontraście, zauważalnie lepszą rozdzielczość i kąt widzenia widzenia też ma zauważalnie lepszy ... o AC nie wspominając , wystarczy tylko zerknąć nie potrzeba długich testów.
Po testach na Optycznych nie spodziewałem się tak zauważalnej różnicy.
Ciekawe czy u Steinera jest taki rozrzut jakościowy? Ktoś pisał ostatnio, że kupił 2xlornetki 8x30 Steinera i obie się różniły nawet jakością obudowy- a może pojawiają się podróby...
"chyba wszystkie stare lornetki mają raczej słabe powłoki i obraz jest nie taki rzeczywisty...
mnie steiner trochę zaskoczył bo kupiłem sobie 2 lornetki xtreme 8x30 by wybrać 1 z nich i każda z nich jest inna,w jednej guma świecąca a w drugiej matowa,jakość obrazu jest praktycznie ta sama jak zmieni się na te same muszle... same muszle różnią się 1mm wysokości co skutkuje różną odległością oka od szkła...
w tych świecących jest lepiej bo oko jest trochę bliżej szkła i pole wyraznie się poprawia oraz komfort patrzenia."
mnie steiner trochę zaskoczył bo kupiłem sobie 2 lornetki xtreme 8x30 by wybrać 1 z nich i każda z nich jest inna,w jednej guma świecąca a w drugiej matowa
Hmmm... A to nie jest tak, że jedna to Xtreme a druga XP? Bo jeśli obie Xtreme, to faktycznie jatka... Jeśli w najwyższej serii robią takie numery...
Tak to dotyczy tych samych modeli xtreme..
Ta świecąca wydaje się lepszą optycznie,ale tak jak pisałem powodem są płytsze muszle oczne .Co do gumy to mnie się bardziej podoba matowa..
A skąd te rozbieżności w tym samym modelu tego nie wiem...
chociaż nikon też powtarzalnością nie grzeszy.
Nie,właśnie tyczy się topowej serii SE,chodzi o same właściwości optyczne,różnią się między sobą.Wykonanie raczej pozostaje wierną kopią.
No chyba ze tylko ja takie szczęście do optyk mam..
Pozwoliłem sobie odgrzebać temat ponieważ niejako "przez pomyłkę" stałem się posiadaczem tego Steinera ( miał być bez CF ) przez tydzień czasu i tak trochę nią się pobawiłem.
Porównując ją do Nikona M7 8x30 mogę powiedzieć, że optycznie M7 ma zdecydowanie bardziej klarowny obraz o zauważalnie lepszym kontraście, zauważalnie lepszą rozdzielczość i kąt widzenia widzenia też ma zauważalnie lepszy ... o AC nie wspominając , wystarczy tylko zerknąć nie potrzeba długich testów.
Po testach na Optycznych nie spodziewałem się tak zauważalnej różnicy.
Dzisiaj popatrzyłem przez mojego WildlifePro 8 x 30 oraz EII 8 x 30.
Aberracja wyraźnie większa w Wildlife.
Jakość obrazu w centrum pola widzenia porównywalna.
Dystorsja bardzo duża u Steinera.
EII wypadła lepiej.
Ale kiedy tak patrzyłem przez okno podjechał listonosz z osłoną okularów (brakującą przy dostawie) od Steinera. Zgodnie z obietnicą. Serwis Steinera na 5 minus - ten minus to przez długi czas oczekiwania na sprzęt, naprawy są dokonywane tylko w fabryce Steinera.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9