Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 20 Lut, 2008
Poradzcie prosze - reportaz slubny !!
Autor Wiadomość
Arv
[Usunięty]

Wysłany: Pią 16 Lis, 2007   

MM napisał/a:
...... i minimum 70-200/4 L (wersja 2.8 lepsza).

Jakie wy ujęcia strzelacie tym 70-200 ?
Jakieś zbliżenia przy obrączkowaniu czy co ? Byłem ostatnio amatorsko na ślubie i przyznam, że dla mnie 70mm na cropie to cholernie dużo w kościele i za ciemno na weselisku ....

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Napisane jest, 70-200/2.8 to do pleneru. Ze względu na oferowany stopień rozmycia tła jest to niezbędne szkiełko :wink:

Remol71 
Rozmowny
ZEISS maniak

MM napisał/a:
Dla mnie różnica pomiędzy 40-tką a 5-tką jest a mam obie w torbie. Zapewniam Ciebie, że mając piątkę nawet mi się 40D z tej torby nie chce wyciągać.

A jakoś szczęścia chyba w życiu nie mam. Tak naprawdę to nie widziałem jeszcze fotografii, na której było by dobitnie widać tą wielką przewagę 5-ki nad goniącym ogonem. Naprawdę chciałem to zobaczyć i do tej pory nikt tego przy mnie nie wykazał :( I proszę tego nie traktować jako krytyki sprzętu. Ja naprawdę nie widziałem takiej foty.

hubymac
Początkujący

MM... jesli mnie przekonasz wystarczajaco, moze sie skusze, hehe... Na powaznie - napisz prosze i zrecenzuj oba aparaty pod katem jakosci zdjec i przyszlego zastosowania w fotografii slubnej. Rzeczywiscie pelna matryca robi az taka roznice jesli chodzi o ogolna jakosc zdjec?
Pozdrawiam i dziekuje

MM 
GORSZY SORT POLAKA

A o czym tutaj przekonywać? Ja na siłę przekonywać nie będę, sam zaczynałem z 20D w torbie.
Różnicy na małych fotkach publikowanych w necie to się raczej nie zobaczy. Ale takie zdjęcia to można nawet z komórki publikować. Mnie 5D daje komfort w dwóch sytuacjach... NORMALNE ogniskowe (i wtedy 24-70/2.8L mogę od biedy zrobić cały ślub) i dobrą jakość na wysokich ISO (dużo pomaga w ciemnych kościołach i salach). Ja się nie boję ISO 1600 i z całą pewnością na tej czułości mam najwięcej statystycznych zdjęć z ciemnych pomieszczeń.
Są też ogromne możliwości kadrowania detali przy zachowaniu wyśmienitej jakości.
Patrząc na to jak często mało wymagający jest klient to taki 40D jest aż za dobrym aparatem, po prostu 5D daje fotografowi komfort pracy i świadomość jakości, którą może zaoferować komuś bardziej wymagającemu (duże odbitki) a dla mnie najważniejsze jest to co napisałem na wstępie... normalne ogniskowe (już się nie mogę doczekać zakupu 35L ) i dobra jakość na wysokim ISO (kocham światło zastane i lubię się bawić małą GO). Do mojego stylu pracy 5D jest rewelacyjne. Jedyne czego mi w nim tak naprawdę bardzo brakuje to układu AF z 1D

Rusek 
Bywalec

popieram, 5d to inna klasa.

hubymac
Początkujący

No, no... moze czas sie sprezyc rzeczywiscie finansowo....
MM powiedz mi prosze jedna kwestie. Rozmawialem ze znajomym fotografem, ktory zdecydowanie odradza wogole canona jako sprzet z przeznaczeniem na sluby... Cos ma do matryc, jednak chodzi mu raczej o nizszy segment. Twierdzi ze takie nikony czt fuji ktore sa bardzo popularne lepiej oddaja tonalnie zdjecia... Ja nie kupuje tego, a jak Ty uwazasz...?
Pozdrawiam

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Ja bym Nikona do ślubów nie kupił, no... D3 bym kupił :wink:
Nikony ostro grzebią w sofcie i gotowe zdjęcia wychodzą "ładne". Wszystko zależy od podejścia fotografa do pracy. Nygusy trzepią w jpg i (mając Nikona) walą mocno lampą po oczach bo się szumów boją. Ja robię w RAW-ach, zdjęcia staram się dopieszczać, szumów się nie boję i lampą tylko delikatnie doświetlam starając się jak najbardziej wykorzystywać światło zastane (do tego używam jasnych szkieł, w tym stałek). Kosztuje to mnóstwo zachodu (zmiana szkieł) i pracy przy kompie (obrówka RAW-ów), ale ja knotów staram się nie wypuszczać (czasami oglądam stronki domorosłych zawodowców - często jest to słabiutki poziom).

Musimy jeszcze zdecydować jakie to mają być te zdjecia ślubne, bo jeżeli studyjne to oczywiście Nikon czy Fuji jest tutaj tak samo dobre do tych celów. Ale do reporterki ślubnej i zdjęć w kościele to ja jednak wybieram Canona. Wiem jak wyglądają zdjęcia z Nikona D200 przy ISO 800... :shock:

hubymac
Początkujący

Wysłany: Sob 17 Lis, 2007   

MM..dziekuje Tobie pieknie za rady. Jesli pozwolisz zadam jeszcze kilka pytan, jako ze nie widze drugiego takiego "kozaka" jak Ty. Zastanawia mnie rowniez kwestia obiektywow - czy wybierajac produkty np sigmy z dobrym swiatlem, mozna byc pewnym efektow, czy ta dwukrotna roznica pomiedzy dwoma liderami jest rzeczywiscie widoczna.
Mialbym jeszcze prosbe do Ciebie - czy znasz moze ciekawe stronki ktore zawieraja tresci dotyczace fotografii slubnej, ewent. prozentujace ciekawe plenery, ujecia?

malotki 
Nowy

Wysłany: Sob 24 Lis, 2007   

hubymac napisał/a:
ewent. prozentujace ciekawe plenery, ujecia?

szukaj w sercu i lacz to z wyobraznia :)

Odpowiedz do tematu