Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test obiektywu Canon EF 300 mm f/2.8 L IS II USM
Autor Wiadomość
muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 30 Sty, 2012   

25 000 ... hmm, :razz:

Reklama

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Co do KM 4.5/400 to używa jej Tomek Pacan. Efekty widać po zdjęciach i wydanych albumach.

Do meritum. Coś mi się zdaje, że Arek testował szkło któe było wcześniej w Łodzi na testach w KWP. Do kompletu mieliśmy jeszcze większego brata 400/2.8. Ze względów praktycznych (głównie zdjęcia z powietrza) wygrało właśnie 300/2.8 choć optycznie oba obiektywy rysowały identycznie.
Zalety zostały już opisane, ja się w tym obiektywie zakochałem, zakup został skierowany do realizacji i mam nadzieję, że niedługo będę mógł na nim pracować.
Jak się sprawował w praktyce, dość brutalnej praktyce. Testowany w kiepskim świetle, przy wstrząsach i wibracjach, z telekonwerterami 1.4 i 2.0 w najnowszych wersjach, najczęściej na pełnych dziurach...
Optyka jak już wiecie jest REWELACYJNA, praktycznie bez wad. Cropy z gołego szkła bez TC i aparatu 7D pokazują na co stać matrycę tego aparatu. Ten obiektyw wyciska z niej soki i mnóstwo detali. To o tyle ważne, że cropy będą często używane. Szybkość ostrzenia piorunująca, spada po założeniu telekonwerterów. Choć przy TC2 spowolnienie jest znaczące, to obiektywnie i tak ostrzy szybko. To dlatego, że "na goło" jest błyskawica. Niestety z TC spada też ostrość, z wersją 1.4 jest dalej dość dobra, z 2.0 już zauważalnie gorsza, ale do założonych celów wystarczają. Stabilizacja faktycznie bardzo skuteczna. Robiłem ostre zdjęcia o północy przez lekko ciemne szyby samochodu postaciom oświetlonym słabą latarnią. Kolega dziwił się po co sięgam po aparat. Do tej pory z tej odległości i w takich warunkach nie dało się niczego dokumentować. Do tej pory... Idą piękne czasy :mrgreen: To naprawdę jest 4 EV, identycznie to działa w 400/2.8. Kolejna sprawa to mała masa obiektywu. Bardzo przydatna sprawa bo bez problemu daje się tym długo pracować z ręki. Jeszcze większy zysk na wadze osiągnięto w 400/2.8, ale tam dłuższą pracę z ręki daje się już odczuć. Na krótką metę - rewelacja.
Obudowa, walizeczka, bajery do ustawiania tego i owego, to szkło ma wszystko czego dusza zapragnie. Mnie brakowało tylko jednego.... jakiegoś dekla na przednie szkło,takiego zakładanego na szybko i to na goły obiektyw bez osłony. To co dostarcza producent jest mało praktyczne bo ja na bank będę używał obiektywu niemal zawsze bez osłony a warunki użytkowania będą sprzyjać przypadkowemu porysowaniu przedniej soczewki. Szkoda.
Jeszcze co do ceny. Jest wysoka, bardzo wysoka. Nowe szkło z najnowszej dostawy nie ma prawa kosztować 26 koła, znam ceny Canona. Jeżeli jest tyle to ze starej dostawy, w styczniu w Canonie ceny poszły do góry o 4% , w innych firmach zresztą podobnie. Takie czasy :sad:

komor 
Moderator

MM napisał/a:
ja na bank będę używał obiektywu niemal zawsze bez osłony a warunki użytkowania będą sprzyjać przypadkowemu porysowaniu przedniej soczewki.

Zróbcie sobie „obrzyna” z oryginalnej osłony. :) 5-10 centymetrów powinno już ochronić soczewę przed największymi zagrożeniami, co?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Przy takiej rozdzielczości szkła można by też nalepić taką folię zabezpieczającą jak na ekrany LCD się nalepia ;) :mrgreen:

A na poważnie - zacne szkło. Bardzo zacne. Tak samo jak cena...

mir 
Entuzjasta
Mir

A teraz wyobraźmy go sobie z nowym Canonem 1X, co to będzie.....

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Wto 31 Sty, 2012   

mir napisał/a:
A teraz wyobraźmy go sobie z nowym Canonem 1X, co to będzie.....

Puste konto i mieszkanie pod hipoteke :razz:
Ja ostatnio kupilem TC2, wiec ten mnie nie interesuje :wink: :mrgreen:

Mozna powzdychac, ale dla amatora poza zasiegiem. Ciekawy jestem ile takich obiektowow sprzedaje sie w Polsce?

MC 

Z całą pewnością sprzeda się ich więcej niż analogicznych Minolt/Sony :wink:

Szczerze mówiąc, to cena 25k jakoś mnie nie powaliła na kolana. Może dlatego, ze wiem ile w moim poprzednim systemie kosztował...

as... 
Entuzjasta

Dawno nie było w testach tak genialnego szkła!
podoba mi się że optyczny w końcu testują szkła HiEnd.

mir 
Entuzjasta
Mir

Canon 100/2,8 L był bez wad. Stabilizacja trochę gorsza no i ogniskowa 3-krotnie mniejsza, za ostro rysuje jak na portrety, AF wolniejszy. Ale za to jest 8-krotnie tańszy.

maput 
Optyczny

mir napisał/a:
Canon 100/2,8 L był bez wad. Stabilizacja trochę gorsza no i ogniskowa 3-krotnie mniejsza, za ostro rysuje jak na portrety, AF wolniejszy. Ale za to jest 8-krotnie tańszy.

A ogniskową ma trzykrotnie krótszą. I co z tego wynika ?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mir napisał/a:
za ostro rysuje jak na portrety
Bo to nie jest szkło do portretów :D

jaad75 
Klub Pierdzieli

hijax_pl napisał/a:
mir napisał/a:
za ostro rysuje jak na portrety
Bo to nie jest szkło do portretów :D
Poza tym nie ma czegoś takiego jak szkło za ostre do portretów - jest tylko nieumiejętna tych portretów obróbka... :smile:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

komor napisał/a:

Zróbcie sobie „obrzyna” z oryginalnej osłony. :) 5-10 centymetrów powinno już ochronić soczewę przed największymi zagrożeniami, co?

Tego nie zrobię na pewno :razz:
Jak już bym coś przerobił to przemalował go na czarno. Pewnie go czymś takim okleję. Niestety biały kolor jest widoczny z daleka a akurat dla mnie to jest wada... :wink:
Gdyby Nikon wypuścił godnego następcę D300s to pewnie bym wybrał tę firmę. Niestety... nie wypuścił. Nic straconego. Drugi zestaw z pewnością też się przyda :mrgreen:

lenny-foto 
Początkujący

Wysłany: Wto 07 Lut, 2012   

Marzenie takie szkiełko, oj powzdychać można :) przy moim 300 mm f/4 IS wygląda jak armata :) Co tu zrobić teraz, kupić auto czy obiektyw ? dylemat duży bo czym dojadę na zdjęcia w teren chyba nie na rowerze hehe bo z tą badzuką na plecach to się zaj...:). Może za parę lat cena spadnie i będzie dostępna dla szerszej ludzi amatorów fotografii przyrodniczej.Test fajny ale jak już ktoś wspomniał brakuje testu rozdzielczości na Canon Extender EF 1.4x III i Extender EF 2x III może spadek jakość nie będzie taki tragiczny. Póki co to pozostanie mi dobrze przetestować moje szkiełko 300 mm f/4 IS pod koniec kwietnia nad Biebrzą, może zapomnę o tym, że brak w portfelu 25 tysi :P

moronica 

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Wto 07 Lut, 2012   

lenny-foto, obiektywu przynajmniej tankowac nie trzeba ;)

Odpowiedz do tematu