Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: goltar
Sro 13 Cze, 2012
KOMUNIA - sesja w plenerze - porady
Autor Wiadomość
arietiss 
Optyczny
arietiss

Wysłany: Nie 04 Mar, 2012   

panmarecq, i tu masz rację! Wielki ogrom zdjęć w tym temacie to kiczyki niestety... W dodatku większa większość ( :mrgreen: ), to zdjęcia z rodziną, studyjne, albo w kościele... :sad:
Ja myślę o czymś w tym rodzaju:
http://yollka.blogspot.co...-maj-2009r.html

http://przemekbialek.pl/b...esja-komunijna/

http://kornet.art.pl/blog...muni-sw-amelii/

Ciężko coś wyszperać w tym zalewie fotografii. O co mi chodzi chyba już wiecie? Przydało by się po prostu więcej pomysłów na jakieś ciekawe aranżacje w tym temacie.
Dzięki za pomoc! :smile:

Reklama

ashley 
Bywalec

O moje zdrowie sie nie martw mr Know it all. Generalnie ostani link ma sie najgorzej wg mnie do temetyki Komunii Sw. Tyle.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

ashley napisał/a:
Generalnie ostani link ma sie najgorzej wg mnie do temetyki Komunii Sw. Tyle.
I całe szczęście - komunia, to ogólnie kwintesencja kiczu i obciachu, a te zdjęcia przynajmniej są "jakieś".

arietiss 
Optyczny
arietiss

jaad75 napisał/a:
...komunia, to ogólnie kwintesencja kiczu i obciachu, a te zdjęcia przynajmniej są "jakieś".

Święte słowa! I o to mi właśnie chodzi! Pomysły, żeby nie było sztampowo-kiczowo... :mrgreen:
Może znacie jeszcze jakieś ciekawe linki?

ashley 
Bywalec

"jakies"
Ale jest roznica pomiedzy linkami pierwszym i drugim a trzecim. Ten trzeci nijak ma sie do tematu komunia. Dwa pierwsze kiczowate nie sa a jednak widac ze to komunijne.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

ashley napisał/a:
Ten trzeci nijak ma sie do tematu komunia.
I bardzo dobrze.
ashley napisał/a:
Dwa pierwsze kiczowate nie sa a jednak widac ze to komunijne.
Pierwszy link akurat komunijnym kiczem niestety zalatuje, drugi jest trochę ciekwaszy, trzeci, to poprostu normalna, dość przeciętna sesja plenerowa - ale bardzo dobrze, że nie nachalnie "komunijna".

janqseven 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 06 Mar, 2012   

Pamiętaj, że sukienka na nawet +2EV. łatwo prześwietlić. Trzeba fotografować w cieniu. Ja osobiście proponuję użycie Beauty Dish do podświetlenia twarzy +2EV. Wtedy nastąpi balansowanie z białym kolorem ubrania i fotografia przy neutralnym tle [rozmytym Nikonem 200/2] będzie udana :)

Uważaj żeby w tle nie było innych dzieci, księdza, innych ludzi. Szukaj krzaków dających jednolite, ciemnozielone wypełnienie tła. Stosuj ogniskowe od 85mm w górę. Najlepiej fotografować przy niskim świetle, w przypadku braku niechaj zadrze lekko twarz ku niebu, lub przypal lampą.

Na koniec pamiętaj o obróbce w Lr. Zwróć uwagę na usunięcie przepaleń w jasnych obszarach ubrania.

kozidron
[Usunięty]

ashley napisał/a:
Ale jest roznica pomiedzy linkami pierwszym i drugim a trzecim. Ten trzeci nijak ma sie do tematu komunia. Dwa pierwsze kiczowate nie sa a jednak widac ze to komunijne.

ale to nie ty masz oceniać, te zdjęcia mają się podobać temu dziecku za parę ładnych lat kiedy będzie dorosłą kobietą czy mężczyzną, jakby nie patrzeć to mimo wszystko cudowne chwile dla dzieciaka, po co zmuszać kogoś do ustawicznego klęczenia i przybierania poz z pod znaku krzyża. Dzieciak i tak musi odegrać taką rolę w kościele, niech mu się ta sesja kojarzy dobrze, niech się poczuje kimś na kim właśnie skupia się uwaga a nie kimś kto musi być otoczony dewocjonaliami na klęcząco ze spuszczonym wzrokiem i przyklejoną miną aniołka.

arietiss a przyszło ci do głowy pokazać córce te trzy linki i zapytać Ją jakby chciała być z fotografowana. Przecież to "mała kobieta" też ma prawo do swojego zdania.
Ostatnio zmieniony przez goltar Czw 08 Mar, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

arietiss 
Optyczny
arietiss

janqseven napisał/a:
Stosuj ogniskowe od 85mm w górę.

Hmmm... Planowałem raczej 50/1,4 i ewentualnie 100/2,8. Moja eLka z racji f4 raczej odpada... Mówisz, nie da się?

kozidron, pytałem, pytałem. Podobają jej się wszystkie! Problem w tym, że to pomysły na 3 różne plenery/miejsca. Niby do zrobienia, wystarczy trochę pojeździć. :mrgreen:

kozidron
[Usunięty]

arietiss, nie słuchaj kolegi janqseven dasz radę zarówno 50tką jak i elą (jak sie nie mylę i pamietam masz wersje 70-200/4is) :cool:

arietiss 
Optyczny
arietiss

kozidron, tak 4IS. Myślałem o 50/1,4 przy szerszych ujęciach, a co do wąskich, to jak myślisz lepsze 70-200/4LIS, czy 100/2,8 Macro ?

kozidron
[Usunięty]

arietiss napisał/a:
to jak myślisz lepsze 70-200/4LIS, czy 100/2,8 Macro ?

to zależy do jakich scen i co chcesz uzyskać, ja bym wolał 70-200 ale tylko dlatego, że to sesja z młodą damą a w eLi jest pewniejszy af. Tak naprawdę jeden i drugi się nada(nigdy nie oceniałem 100 makro pod wzgledem boke- tym obiektywem nie robiłem portretów), zresztą ważniejsza jest pora dnia jaką wybierzesz a nie to czy uzyjesz 70-200 czy 100/2.8.

arietiss 
Optyczny
arietiss

No to mnie uspokoiłeś! :smile:

ashley 
Bywalec

Ale wy jestescie...
Owszem pod wzgledem odbioru to 3 link jest inny ale nie zapominajcie ze to mabyc pamiatka z komunii. Plener mozesz sobie zrobic kiedy chcesz i jaki chcesz. Te zdjecia POWINNY miec symbole komunijne. W pierwszym linku moze poza "kaplicza" i jeszcze kilkoma faktycznie kiczowatymi jest duzo fajnych fot ktore wyraznie mowia ze to komunia. A tez sa fajnie ciekawie ujete.
Wlasnie za te pare lat dzieciak obejrzy te foty i powie a dlaczego nie mam na nim alby czy innego symbolu? Aaaa... bo to kicz. Cokolwiek to nie jest to jest wlasnie symbolika i szkopul poleg na tym, zeby te symbolike jakos zagospodarowac jednoczesnie nie bedac kiczowatym. Dltatego tez podtrzymuje zdanie co do trzeciego linku, on nijak z komunia sie nie bedize kojarzyl. Taki set mozna kiedykolwiek zdrobic i nie potrzeba do tego uroczystosci.

AD. Widze ze wreszcie ktos sie wzial za wujkow dobra rada, bo to sie meczace robi.

Usjwo 
Optyczny

Ja popieram ashley w tej kwestii:
Cytat:
ale nie zapominajcie ze to mabyc pamiatka z komunii
. Nawet tu cos napisalem na ten temat, (ale nie wiem dlaczego nie ma :shock: ). Pierwsza komunia to duze wydarzenie w zyciu dziecka, wiec zrob tez troche "kiczu" z symbolami. Jak dorosnie to najwyzej skasuje/spali zdjecia :smile:

Odpowiedz do tematu