Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
lornetka do 400 zł
Autor Wiadomość
Abs 
Optyczny

Wysłany: Sro 29 Lut, 2012   

madibar napisał/a:
Abs na liście płac DO?
ja też mogę polecić Nikona EX8x40

Madibar niepotrzebna uszczypliwość. Czy miało by sens gdyby ktoś napisał coś takiego pod twoim postem zmieniając nazwę firmy? Nie sądzę. Ja po prostu lubię lornetki a limity cenowe użytkowników forum sprawiają, że i Delta i Nikon stają się często atrakcyjną alternatywą.

Ex 8x40 jest z pewnością wart uwagi. Moim zdaniem jest to dobrze wykonana lornetka, także optycznie choć obrazy dzienne nie budzą mojego specjalnego zachwytu, zresztą jak w większości lornetek do 500zł. Każda lornetka to jakiś kompromis.

Reklama

septimanus79 
Bywalec

polecam Nikona Action Ex 8x40 ! To bardzo udana lornetka i laureatka wielu rankingów na forach przyrodniczych w swojej klasie cenowej .

rafal_m007 
Uczestnik
rafal_m007

septimanus79
A masz taką lornetkę?

madibar 
Bywalec

Pomogła: 10 razy

masz rację ABS,
ja chwalę to co mam,bo wiem że taniej się nie da.
a Ty?

septimanus79 
Bywalec

rafal_m007 napisał/a:
septimanus79
A masz taką lornetkę?

tak, mam tą lornetkę ... i kilka innych średniej klasy.

rafal_m007 
Uczestnik
rafal_m007

septimanus79 napisał/a:
rafal_m007 napisał/a:
septimanus79
A masz taką lornetkę?

A może masz też Nikona VII 8x40 albo miałeś z nią do czynienia.
Jak tak to powiedz czym one się różnią od siebie pod względem optycznym.

Abs 
Optyczny

madibar napisał/a:
masz rację ABS,
a Ty?

Każdy ma prawo do opinii. Ludzie mają różne potrzeby i oczekiwania. Dla jednego da się taniej dla innego nie. Pamiętam gdy kiedyś dostałem do ręki Voyagera 12x50 i trochę poużywałem byłem zaskoczony jakością obrazu jaki może dać lornetka za 129zł. (dziś jestem bardziej wybredny - ale jeśli ktoś ma tylko tyle do wydania, poradzę Voyagera ). Z kolei Nikon Ex 10x50 kupiony parę lat temu za ok. 800zł mimo, że optycznie lepszy od Delty na kolana mnie nie rzucił (cena/jakość) , choć obrazy w astro były (IMO) bardzo dobre.
Obecnie mam kilka lornetek ale ciągle szukam sprzętu docelowego i przetrząsam sklepy z optyką, zasoby kolegów, dopytuję znajomych, w których gust optyczny ufam. O swoich subiektywnych doświadczeniach piszę na forum. Dla mnie ciągle punktem odniesienia jest Vortex Fury 10x42. Taką lornetkę chcę znowu mieć ale trzeba wydać na to ok. 1200zł. Jeśli chcemy wydać mniej uzyskując jakieś 80% jakości optycznej Fury warto poprzebierać w Deltach, Ex-ach, nawet VII-kach i jeszcze kilku droższych.

madibar 
Bywalec

rafal_m007 napisał/a:
septimanus79 napisał/a:
rafal_m007 napisał/a:
septimanus79
A masz taką lornetkę?

.....to może ja odpowiem,
dla mnie w VII obraz jest taki jak gdybym patrzyła na Świat przez nieco brudną szybę,
nie byłam w stanie wyostrzyć obrazu tak na 100%.
sprzedałam VII i kupiłam EX,lecz 10x50,a tu bomba!w centrum ossssstro jak cholera.
z VII mam 16x50 i historia się powtarza,lecz to tylko do samolotów,także zmianę na dużo droższego EX'a odpuszczę.

[ Dodano: Sro 29 Lut, 2012 19:03 ]
ABS,
wierzysz w to,że istnieje sprzęt docelowy???
to utopia,o ile w tym kontekście można użyć tego słowa.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

madibar napisał/a:
masz rację ABS,
a Ty?

hmmm, z tego co wiem da się znacznie, znacznie taniej.

Z drugiej strony z mojego punktu widzenia Nikonem EX się nie da :mrgreen:
Choć go polecam, jak ktoś ma tyle pieniędzy, bo to w sumie porządna, dostępna lornetka i w miarę bezpieczny zakup (tzn. prawdopodobieństwo, że uzytkownik finalny będzie bardzo nieszczęsliwy z jej posiadania jest male).

madibar 
Bywalec

słucham sugestii co do sprzętu RB.
ma być tanio i lepiej.
astro 15x70 TS marine i Nikon EX 10x50
turystyka Vortex Raptor 8.5x32
samolioty Nikon VII 16x50

jakie zmiany proponujesz?

septimanus79 
Bywalec

rafal_m007 napisał/a:

dysponowałem przez jakiś miesiąc Nikonem Action VII 8x40 ale było to kilka lat temu ... niemniej doskonale pamiętam, że obraz robił na mnie dobre wrażenie. 8x40 serii Action Ex to jednak sprzęt o klasę, półtorej lepszy - tak wynika z raportu Eda Zarenskiego "Small Binoculars Reports A Dozen 8's ". Lornetkę Nikon Action Ex 8x40, w porównaniu do analogicznej serii Action VII cechuje wyraźnie wyższa jakość wykonania, wyraźnie lepsza rozdzielczość i wyraźnie lepsza sprawność optyczna.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Action EX to bardzo dobra optyka za te cene, ale parametry ani nie sa turystyczne, ani wymiary plecakowe.
Jak to ma byc plecakowa lornetka dzienna to 10x30. Tylko, ze trudno znalezc cokolwiek o takich parametrach za taka cene. Z tych, ktore sie pojawily w propozycjach to bym sie zdecydowal na Vortex Raptor 8,5x30 lub podobne 8x30: Leupold Lornetka Yosemite, Kowa XF.

Jesli 700zl to nie problem, to szarpnalbym sie na Vixen New Foresta 10x32. To bardzo dobra dachowka, plecakowa, moze byc optycznie nieznacznie gorsza, ale zachwyci ergonomia, chwytem, kompaktowoscia.
Wszystkie wymienione sa szczelne, ale nie twierdze, ze jest to konieczne.

jaqb 
Rozmowny

Wysłany: Czw 01 Mar, 2012   

madibar napisał/a:
ma być tanio i lepiej.
astro 15x70 TS marine i Nikon EX 10x50
turystyka Vortex Raptor 8.5x32
samolioty Nikon VII 16x50

Wprawdzie nie jestem RB ale odpowiem:

BPC2 7x50 do astro z ręki zamiast EX-a
CZJ 8x30 z powłokami zamiast Raptora nawycieczki

Wybór lepszy IMO nawet jeśli porównywalny cenowo. Czemu? Dwie klasyczne, świetnie zrobione lornetki z dobrą lub bardzo dobrą optyką. Mechanicznie bez porównania z chińską masówką.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

madibar napisał/a:
ma być tanio i lepiej.

Nie Koleżanko. Mówiłaś, ze tamto to minimum, teraz zmieniasz kryteria. Minimum znośnej optyki można postawić gdzie indziej. Można to opchnąc sowieckim sprzętem, pogodzić się z zółcia i ciemnościa handlując to za jednak nieco mniejsze pieniadze. Można kupić po prostu najtańsze DO Voyagery i patrzeć. Z mojego punktu widzenia to jest całościowo taka sama beznadzieja jak VII Nikona.

madibar 
Bywalec

jaqb,mylisz się,miałam radzieckie lornetki.żółty Księżyc owszem podoba mi się,ale tylko gdy znajduje się w półcieniu Ziemi.
przez CZJ8x30 tylko patrzyłam,ładnie było,lecz to nie jest tańsze rozwiązanie,przyzwoita CZJ ok.500-600zł

RB,to co mam,uważam za minimum,poniżej jest gorzej,nie rozsądnie z ekonomicznego punktu widzenia,zaproponuj jakąś alternatywę.
Owszem,tak jak mówisz VII to jest beznadzieja i nie zmienia tego fakt że kupiona okazyjnie,właśnie w cenie takiego Voyager'a.

Odpowiedz do tematu