Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie wiem czy zrozumialem
przyslona to cos co przyslania wpadajace swiatlo,
"liczba przyslony" czyli wartosc liczbowa 1.8, 2, 2.8 itd (czyli po angielsku aperture value czyli f-stop
Tyle, że potocznie się to miesza i mówiąc przysłona myślimy o światłosilewłaśnie...
Tylko wiekszosc z nas czuje "przelone" intuicujnie i nawet jak ktos cos niedopowie to wiesz o co chodzi, dla kogos calkiem zielonego moze to byc problem (tym bardziej jak czyta i polskie i angielskie infrmacje z internetu ).
Nie tylko z internetu. Podobnie polska instrukcja do nikona d90:
"Krótkie czasy otwarcia migawki i większe wartości przysłony pozwalają zatrzymać ruch obiektów i zmiękczyć szczegóły tła, podczas gdy długie czasy otwarcia migawki i niskie wartości przysłony pozwalają rozmyć ruch obiektów i podkreślić szczegóły tła"
Instrukcja D700 str.117 też wprowadza zamieszanie: "Obracanie pokrętła sterowania w prawo umożliwia ustawienie większej przysłony (mniejszej liczby f), co powoduje rozmycie szczegółów tła..."
Tomasz_FK, No dobrze. Wiemy już, że są tłumacze piątkowi i trójkowi
Ale co to zmienia? Co nie jest jasne?
Dyskusja ułatwiła mi usystematyzowanie terminologii i wskazała źródła niejasności i rozbieżności w literaturze.
No i wiem, że to nie ja zwariowałem. Świat znów jest spójny! Hurra!
To juz tak z naukowo-ciekawskiego punktu widzenia, zajzalem do instrukcji Canona, tam wybrneli calkiem ladnie
"larger aperture" - "wiekszyotwor przyslony"
No i teraz pytanie, jak mowimy przyslona to myslymy o przyslonie czy o otworze przyslony?
a i tak wszyscy mówią zwiększ/zmniejsz przysłonę; a o co chodzi i biega to trzeba się domyśleć... no chyba, że padnie komenda:zwiększ/zmniejsz dziurę...
Wydaje mi sie ze zamieszanie moze pochodzic z tlumaczen polsko-angielskich. W angielskim aperture oznacza nie to co przysloniete, ale to co otwarte, czyli dokladnie odwrotnie niz nasza przyslona.
Dokładnie tak. Widziałem przynajmniej jeden tekst, w którym tłumacz popełnił ten błąd, że aperture zastąpił przysłoną, ale zapomniał zamienić large/small odpowiednio na odwrót. Widzę, że nowi tłumacze od Nikona niestety popełnili ten sam błąd.
Hmm. Nawet Słowniczek Optycznych wprowadza zamieszanie podając: "Wartość przysłony nazywa się także czasami otworem czynnym obiektywu. Parametry obiektywu określa się podając jego ogniskową i minimalną wartość przysłony (czyli taką, przy której do detektora dociera najwięcej światła zwaną także otworem względnym obiektywu)".
minimalną wartość przysłony (czyli taką, przy której do detektora dociera najwięcej światła zwaną także otworem względnym obiektywu)
No może to nieco niezgodne z powszechną terminologią, ale błędu moim zdaniem nie ma. Minimalna wartość przysłony, czyli minimalna ilość przysłonięcia, czyli mała liczba przysłony, czyli maksymalny otwór, czyli tzw. pełna dziura.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9