Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wracając do tematu. W którymś wątku paski27 polecał multimedialne kursy w lynda.com Warto zobaczyć jak to robią zawodowcy i dużo się nauczyć - przez tydzień można za darmo www.lynda.com/deke
i ja coś dopiszę
dla początkujących i nie tylko polecam EKSPOZYCJA BEZ TEJEMNIC Bryana Petersona
160 stronicowa pozycja formatu A4 bogata w fotografie podparte dokładnymi opisami.
w bardzo przystępny sposób pokazuje jak dany efekt otrzymać i etc.
konkretne rady i niesamowite fotki. kupiłem przez merlina. była reklamowana na Fotopolis
często do niej wracam, bo nie sposób wszystkiego zapamiętać. przynajmniej na razie
Podzielę się opiniami o książkach o fotografii/Photoshopie, które miałem okazje przeczytać:
„Praktyczny kurs fotografii” Łukasz Gaweł
Polecam tę książkę wszystkim początkującym, jako pierwszą pozycję na liście. Wiele mnie ona nauczyła o aspektach technicznych zdjęcia, jak również o kompozycji, sposobie fotografowania itd. Książka w kolorze zawiera dużo zdjęć i co najbardziej mi się podobało, zdjęcia w 90% wykonane były w Polsce. Ten w sumie nic nie znaczący szczegół zdecydował o kupnie tej książki, gdyż dawał mi możliwość porównania swoich zdjęć zrobionych w tym samym miejscu, z fotografiami profesjonalisty…
„Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 195 ujęć Scotta Kelbyego”
Dobra pozycja jako uzupełnienie warsztatu fotograficznego. Szybko się ją czyta i wiele można się z niej nauczyć.
W niedalekiej przyszłości ma się ukazać wydanie drugie, zatytułowane „Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. Nowe ujęcia Scotta Kelbyego”
„Fotografia portretowa – 100 rad i pomysłów” Daniel Lezano, Bjorn Thomassen
Nie przypadła mi ta książka do gustu. Ładne zdjęcia modelek i to wszystko co zapamiętam. Pozycja głównie skierowana do osób fotografujących w studio, korzystających z lamp zewnętrznych i sprzętu studyjnego.
Tutaj można przeczytać recenzję tej książki: http://www.fotografuj.pl/...pomyslow/id/135
„Fotografia cyfrowa. Krajobrazy i natura w Photoshopie CS2” Rob Sheppard
Książka o Photoshopie. Jeszcze jej nie przeczytałem, ale na razie mi się podoba. Autor pokazuje jak wykorzystać Photoshopa do subtelnego poprawienia kolorów, tonów itp. na zdjęciu
I jeszcze jedna informacja. Pod koniec roku ma się ukazać III wydanie „Książki o fotografowaniu”.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 26 Maj, 2008
Karipu napisał/a:
„Praktyczny kurs fotografii” Łukasz Gaweł
To jest książka dla kogoś, kto typowo zaczyna, zaczyna przygodę z foto - jak ktoś chce, sprzedam z wysyłka nóweczkę 10zł taniej niż w sklepach - w ogóle mi nie potrzebna
Ja się tylko podłączę do kijosa .
BEN LONG i FOTOGRAFIA CYFROWA to byłą też moja pierwsza książka i byłem z niej bardzo zadowolony jako początkujący.
Choć prawda jest też taka że po połowie zaczyna się opis PS i nie należy to do najłatwiejszych lekturek. Ja już wcześniej walczyłem w PS więc jarzyłem o co biega ale jak ktoś pierwszy raz ją dostanie w swoje ręce to do połowy mu się powinna podobać od połowy może być różnie.
ALE I TAK POLECAM - dzięki niej brnę dalej
[ Dodano: Pon 06 Paź, 2008 19:07 ]
mi się wydaje że jej poważnym minusem jak dla początkującego jest niestety CENA
Ja ją dostałem pod choinkę ;/
teraz się przymierzam do dwóch książek z National Geografic :
1. Fotografia zbliżeniowa
2. Szczegóły i makro
oraz do :
"Ekspozycja bez tajemnic" i "Czas naświetlania bez tajemnic"
te książki ostatnio przeglądałem w EMPIKU i wyglądały zachęcająco
Pozwolę sobie dodać coś od siebie.
Otóż kupiłem ostatnio 3x Bryan Peterson "... bez tajemnic".
Pierwsza "Ekspozycja bez tajemnic" czytałem w pdf po angielsku i postanowiłem kupić po polskiemu. Polecam na początek-książka jest o fotografowaniu a nie o budowie aparatu, różnicach pomiędzy kompaktem a lustrzanką i takimi bzdetami. Sporo przykładów. Jako trochę wiedzący odczułem niedosyt po lekturze-spodziewałem się więcej. Jednak kilka istotnych szczegółów sobie przypomniałem i utrwaliłem.
Druga pozycja "Kreatywna fotografia bez tajemnic" SUPER. Naprawdę polecam. Może nie jest to mega piguła dzięki której bedziesz lepszy od autora ale jest w niej sporo wiedzy i praktycznych wskazówek. Polecam !
Natomiast trzecia pozycja- Czas naświetlania- nie polecam - nie mogę jej zmęczyć - dużo rzeczy powtórzone z dwóch poprzednich - nawet zdjęcia i tekst jest chyba skopiowany słowo w słowo. Pojawią się już reklamy sprzętu a kilku przykładów nie rozumiem - chyba wstawione dla typowo amerykańskiego odbiorcy...
Zatem : Na początek "Ekspozycja", później "Kreatywna..".
Pozdro
[ Dodano: Pią 05 Gru, 2008 19:36 ]
Książki najtaniej znalazłem w księgarni "Selkar. Centrum taniej książki"
[ Dodano: Pią 05 Gru, 2008 19:44 ]
"Elementy kompozycji fotograficznej" , "Fotografowanie architektury" Dederko. Stare i dobre-sama teoria, sporo wyjaśnia i uświadamia.
Męczę jeszcze kilka jak skończę coś o nich napiszę.
W sieci dostępne są darmowe reklamówki wydawnictwa Helion. Pojedyncze działy z ich książek. Ciekawa sprawa.
Dostałem właśnie 20% upust w jednej z księgarnii internetowych na "Książkę o fotografowaniu" A. Mroczka. W związku z tym mam do forumowiczów pytanie, czy pozycja ta przyda mi się do rozwoju moich zainteresowań? Jestem amatorem, aczkolwiek nieobce są mi podstawy, które opanowałem w miarę solidnie (przynajmniej w moim mniemaniu). Nie chciałbym wydać pieniędzy na coś, co okaże się powtórką wiadomości i nie wniesie nic nowego.
Drugie pytanie dotyczy książek pana Petersona. Wprawdzie w poście wyżej kolega podał "prawidłową kolejność" czytania tych książek, lecz mam pewne wątpliwości co do dwóch ostatnich pozycji (pierwszą, czyli "Ekspozycję..." sobie daruję). Jakie są różnice pomiędzy nimi i czy warto przeczytać obie, czy może tylko jedną?
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Wto 13 Sty, 2009
Mroczek jest świetny! Sam bym kupił! Jeżeli to nie tajemnica, to gdzie ją znalazłeś? Z tego co wiem nie było wznowień, a stary nakład już dawno jest wykupiony... Krótko mówiąc bierz śmiało! Jest tam dużo o analogach, ale się przyda!
[ Dodano: Wto 13 Sty, 2009 10:03 ]
Mam 'Czas naświetlania...' Petersona i w przeciwieństwie do kolegi z przedostatniego postu mi podeszła. Książka nie kosztuje dużo, a na pewno można coś wziąć dla siebie, czegoś się dowiedzieć
Ruslan, Helion opublikował właśnie III wydanie: http://helion.pl/ksiazki/ofoto3.htm. Jako że coś tam kiedyś u nich zamawiałem, wychodzi mi niecałe 70zł z przesyłką, czego nie uważam za złą cenę. Chyba się skuszę.
A wiesz coś może o "Kreatywnej fotografii bez tajemnic" Petersona?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9