Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Przepraszam, pomyłka, chodziło mi o Tamrona SP AF 17-50mm, podobno jaśniejszy (2,8). Czyli lepszy dla mnie d5100, czy d90?
[ Dodano: Sob 09 Cze, 2012 15:28 ]
Niestety w sklepie mam do wyboru tylko zestawy, ani d90, ani d5100 nie mogę dostać samego body... - zaznaczam, że chciałbym to rozłożyć na raty, co dodatkowo uszczupla pulę sklepów..
Powrócę do mojego głównego dylematu, czy dla amatora taki zestaw będzie ok:
1.
Nikon D5100 body + 18-55 mm VR + 55-300 mm VR? - cena 3 649 zł
Rozdzielczość: 16,2 mln pikseli
Rodzaj przetwornika: CMOS 23,6 x 15,6 mm
Obiektyw w zestawie: AF-S DX 18 – 55 mm VR, AF-S DX NIKKOR 55 – 300 mm f/4.5–5.6G ED VR
Ogniskowa (dla 35 mm): 27-82,5 mm
2.
Nikon D5100 + 18-55 mm VR - cena 2590
Rozdzielczość: 16,2 mln pikseli
Rodzaj przetwornika: CMOS 23,6 x 15,6 mm
Obiektyw w zestawie: AF-S DX Nikkor 18-55 mm VR
Ogniskowa (dla 35 mm): 27-82,5 mm
3.
Nikon D90 + AF-S DX 18-55 mm VR - cena 3 099 zł
Rozdzielczość: 12,3 mln pikseli
Rodzaj przetwornika: CMOS 23,6 x 15,8 mm
Obiektyw w zestawie: AF-S DX 18 - 55 mm VR Zoom-Nikkor
Ogniskowa (dla 35 mm): 27 - 82,5 mm
4.
Nikon D90 + AF-S DX 18-105 mm VR Kit -cena 3 595 zł
lustrzanka cyfrowa, nr kat. 503830
Rozdzielczość: 12,3 mln pikseli
Rodzaj przetwornika: CMOS 23,6 x 15,8 mm
Obiektyw w zestawie: AF-S DX Zoom-Nikkor 18 - 105 mm ED VR
Ogniskowa (dla 35 mm): 27 -157,5 mm
"Pomacaj" sobie oba aparaty w jakimś sklepie.
I jeżeli ci nie przeszkadza rozmiar body to kup d5100 + 18-105 VR, a jeżeli się wciągniesz to dokupisz jakąś jasną stałeczkę
Wiem, że było dużo, ale nie chciałem prosić o porównanie aparatów, tylko cena - opłacalność... Czytałem te posty, które zamieściłeś.
Drogi Lasq, jeśli czytałeś te tematy, to wiesz, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to, który aparat kupić, bo zdania są podzielone. Co do opłacalności, to żaden się nie opłaca, bo tylko będzie tracił na wartości. Masz do wyboru albo lepszą ergonomię starszego modelu z nieco wyższej półki, albo nowocześniejszą matrycę i inne bajery (w tym przydatne) w nowszym modelu z niższej półki. Wybór należy do Ciebie, bo na forum jeden będzie wolał D90 i nic poniżej tej półki, inny wybierze nowszy D5100 pomimo ograniczającego kitowca 18-55.
Ja bym w Twoim przypadku wziął D5100 z 18-105 VR, o ile nie przekracza budżetu i jest dostępny w ogóle taki zestaw.
Powrócę do mojego głównego dylematu, czy dla amatora taki zestaw będzie ok:
Ja bym kupił d90 body i jakiś inny obiektyw standardowy, choćby Tamrona 17-50 2.8, bo te tutaj plastki to na zasadzie: kup, pofoć i tak zamienisz na coś lepszego w przyszłości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9