Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mimo przeliczeniowych ~50mm na APS aparat będzie odwzorowywał perspektywę tak jak 30mm na pełnej klatce...
Po raz enty:
Perspektywa zależy od odleglości od przedmiotu, nie od ogniskowej. Przy tej samej odległości, 30-stka na APS-C da w przybliżeniu taki sam kadr i perspektywę jak 50-tka na FF.
Mimo przeliczeniowych ~50mm na APS aparat będzie odwzorowywał perspektywę tak jak 30mm na pełnej klatce...
Po raz enty:
Perspektywa zależy od odleglości od przedmiotu, nie od ogniskowej. Przy tej samej odległości, 30-stka na APS-C da w przybliżeniu taki sam kadr i perspektywę jak 50-tka na FF.
Ogniskowa 30mm nigdy nie da perspektywy 50-tki. Wykardowanie przerysowanego portretu z 30-tki zrobionego na FF nie spowoduje zniknięcia tych przerysowań i to bez względu na to jak dużą część kadru byś nie wyciął (crop; 1,5; 1,6 czy nawet 2)
Wysłany: Pią 07 Gru, 2007
protazy napisał/a:
Ogniskowa 30mm nigdy nie da perspektywy 50-tki.
Też chciałem tak napisać, ale niestety to ja strzeliłem brednię i kolega jaad ma świętą rację a my nie ;(.
komar_kzy napisał/a:
No tak...
Cytat:
WIKI - Bokeh (wym. boke) to transliteracja japońskiego słowa oznaczającego rozmycie
No tak...
[quote]WIKI - Bokeh (wym. boke) to transliteracja japońskiego słowa oznaczającego rozmycie, opisującego w fotografii sposób oddawania nieostrości obiektów znajdujących się poza głębią ostrości.
Ostatnio zmieniony przez maziek Pią 07 Gru, 2007, w całości zmieniany 1 raz
Nie ma czegoś takiego jak perspektywa 50-tki...
Oczywiście, że wykadrowanie przerysowanego portretu z 30-stki nic nie zmieni w kwestii przerysowań - nie rozumiesz istoty problemu, stąd takie niedorzeczne pomysły. Przerysowania na FF będą wynikały z odległości na jaką trzeba się zbliżyć, by wypełnić klatkę - na APS-C wypełnisz klatkę 30-stką ze znacznie większej odległości (bo widzisz tylko wycinek obrazu), a odległość ta będzie w przybliżeniu taka jak odległość wypełnienia klatki przy użyciu 50-tki na FF. Tyle. Żadnej magii w tym nie ma, a obliczenia na poziomie podstawówki - niestety, powielanie bzdur i skrótów myślowych o "perspektywie obiektywu" dało początek miejskim legendom, w które wielu fotografów nadal święcie wierzy...
To ja proponuje Wam zrobić prosty eksperyment, wejście 3 różne ogniskowe i sfotografujcie rząd drzew z tej samej odległości a następnie spróbujcie nałożyć na siebie te 3 fotografie, wg tego co piszecie różnica będzie tylko w wielkości więc nie powinno być problemu
To ja proponuję Ci jeszcze prostszy eksperyment: ustaw aparat na statywie, weź dowolny obiektyw zmiennoogniskowy (dla wygody) i rób zdjęcia na poszczególnych ogniskowych. Porównaj teraz perspektywę w centrum kadru poszczególnych zdjęć. To naprawdę nie boli...
To ja proponuję Ci jeszcze prostszy eksperyment: ustaw aparat na statywie, weź dowolny obiektyw zmiennoogniskowy (dla wygody) i rób zdjęcia na poszczególnych ogniskowych. Porównaj teraz perspektywę w centrum kadru poszczególnych zdjęć. To naprawdę nie boli...
a czym niby się różni Twój eksperyment od mojego ?? A może najpierw zdefiniuj co to wg Ciebie jest perspektywa bo może rozmawiamy o zupełnie innych rzeczach ??
Ja zrobiłem eksperyment rysunkowy. Po lewej jest 50-tka z liniami krawędzi pola dla przekątnej ff i aps (grube) a po prawej 30-tka analogicznie. Na środku złozone do kupy widać ze linie 50-tki na ff pokrywają się (prawie) dokładnie z liniami 30-tki na aps. Prawie, bo to chyba 33,3(3) wychodzi ściśle biorąc (dla Nikona). Tak że jaad ma rację. Prespektywa musi być taka sama.
No dobrze to w takim bądź razie dlaczego na zdjęciu zrobionym szerokim szkłem drugi plan wydaje się zdecydowanie bardziej oddalonym niż na zdjęciu wykonanym długim tele ?? przecież wg Was powinno być identycznie
Ja zrobiłem eksperyment rysunkowy. Po lewej jest 50-tka z liniami krawędzi pola dla przekątnej ff i aps (grube) a po prawej 30-tka analogicznie. Na środku złozone do kupy widać ze linie 50-tki na ff pokrywają się (prawie) dokładnie z liniami 30-tki na aps. Prawie, bo to chyba 33,3(3) wychodzi ściśle biorąc (dla Nikona). Tak że jaad ma rację. Prespektywa musi być taka sama.
Wg tego co namalowałeś perspektywa faktycznie nie zmieniłaby się ale potrzebne byłoby jeszcze pokrętło do przesuwania matrycy bo tak niestety rozumię te rysunki.
Przecież jak obiektyw ma ogniskową 30 mm to znaczy to tyle, że teoretyczny punkt przecięcia promieni w obiektywie jest 30 mm od matrycy (jak ma być ostro) a przy 50-tce 50mm itd? To ustala bagnet.
Tu masz prosta scenkę zrenderowaną z tej samej odległości kamera o kącie widzenia 24, 46 i 70 stopni (co odpowiada 100, 50 i30mm na ff) Najpierw 100 i odpowiadające cropy z 50 i 30 a potem pełne kadry z 50 i 30. Widać co widać .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10