Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 20 Lut, 2008
NIKON czy OLYMUPS - proste pytanie
Autor Wiadomość
MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sob 05 Sty, 2008   

Bez przesady. Olek nie ma cudownej recepty na dobre szkła (szczególnie tanie dobre szkła). Dobra stałka jakiejkolwiek firmy spokojnie da radę takiej rozdzielczości.

Reklama

mavierk 
never knows best

jeśli chodzi o olesława, to moim zdaniem godne uwagi jest tylko i wyłącznie 35-100/2 ;)

igorax 
Rozmowny
vast

na spacer-slr wzialbym olka.

Luke_S 
Maniak

MM napisał/a:
Bez przesady. Olek nie ma cudownej recepty na dobre szkła (szczególnie tanie dobre szkła). Dobra stałka jakiejkolwiek firmy spokojnie da radę takiej rozdzielczości.

Olek nie ma żadnej cudownej recepty, ale koło obrazu jego obiektywów jest przystosowane do matryc 4/3. To coś zupełnie innego, niż cropowanie obszaru wielkości 4/3 z koła obrazu FF. Ma to ogromne znaczenie dla rozdzielczości. Czy dobra stałka sprosta temu zadaniu? Wątpię, ale nie będę się spierał, bo póki co matryc takich nie ma i nijak nie idzie tego sprawdzić. Poza tym dobre stałki to nie wszystko - a co z pozostałymi szkłami?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Ja kolego użyma tylko szkieł na FF, mam też analoga i coś takiego jak klisza. Tam możesz osiągać rozdzielczości dużo większe niż na wynalazku zwanym cyfrową matrycą. Polecam wyciągnięcie z wykopalisk kliszę o dokopanie się do testów robionych właśnie na filmie, na dobrym filmie.

Arek 
Redaktor

Tak. Filmie o ISO 25, wołanym w kosmicznych warunkach, za kosmiczne pieniądze.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Arek, film ISO 50 czy 100 też wystarczy, wywołanie musi być bardzo dobre. ALe Wy też w testach robicie troszkę kosmiczne warunki jak dla mnie a w końcu mowa tutaj o rozdzielczości. Jako zapalony naukowiec zrozumiesz, że chodziło mi o sposób na zbadanie szkieł na FF. Jak widać jest i nie trzeba czekać na super matrycę gdzie będzie 100 mln pikseli.

marcinek 
Bywalec
fotografoman

Wysłany: Nie 06 Sty, 2008   

k_u_b_a napisał/a:

Chłopak pyta o spacerzoom lub dwa kity z najtańszą i najmniejszą puszką, a ty mu o body które waży 1,5 kg i kosztuje 15000 zł czy innych topowych szkłach. Z obiektywami w Nikonie nie jest tak słodko jak w Canonie, a przyzwoity sprzęt amatorski to można na coś lepszego w każdym systemie wymienić.

[

Jeśli chodzi o spacerzooma to chyba nie można nic lepszego niż olek polecić. Nawet highendowe szkła do 4/3 maję pewne rzeczy o których profesjonalne szkła Nikona czy Canona mogą pomarzyć. Np duże zoomy ze stałym światłem 2. Według moich skoromnych informacji w obu "wiodących" systemach można mieć conajwyżej stałki o takim świetle. Z resztą fizyki się oszukać nie da. Gdyby chcieć zbudować dla DX czy FF szkło o pramatetrach 180-500 f/2.8 byłoby prawdopodobnie nieużywalne/nietransportowalne, (vide przykład Sigmy:http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/79 a statyw zamiast głowicy miałby imadło :-)

Wracając do pytania 4/3 czy DX - kryterium jest moim zdaniem waga/ergonomia/czy osobisty gust, bo oba systemy dają porównywalną ilość szkieł. Z dużą radością patrzę na rozwój 4/3 i to jakie wyniki osiąga w testach (i sporo radości przysparza mi sporadyczne focenie E-1/ ze słoikiem 14-54)

Moja rada: weź do ręki aparaty obu tych firm i zobacz co ci pasuje. Jak ja wchodziłem w "system" robiłem to z kumplem. Obaj mieliśmy ten sam dylemat: D70 czy E300 (oba dziś archaiczne). No i wybraliśmy: Ja mam teraz już trzecią puszkę nikona (D80->D300) a kolega właśnie przechodzi z E-1 na E-3 ;-)

tak czy inaczej zdjęcia najpierw robi fotograf :-)

Odpowiedz do tematu