Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 18-135 IS STM oraz 40/2,8 STM naleśnik
Autor Wiadomość
Wigor
[Usunięty]

Wysłany: Sob 30 Cze, 2012   Re: Canon 18-135 IS STM oraz 40/2,8 STM naleśnik

MC napisał/a:

Naleśnik oraz uniwersalny zóm, wyposażone w nowego rodzaju silnik STM, który ma być zoptymalizowany do kręcenia filmów.

Nowy obiektyw bez IS, do kręcenia filmów? Jakoś tego nie widzę...

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Nie 01 Lip, 2012   

Wigor napisał/a:
Nowy obiektyw bez IS, do kręcenia filmów? Jakoś tego nie widzę...

No.... takie czasy, mało widać. Teraz bez stabilizacji to już nawet zdjęć się nie da zrobić. Gdybyś jednak troszkę pomyślał, poszperał, to mógłbyś znaleźć w sieci cudowny wynalazek - STATYW. Masz pojęcie, że filmowcy używają czegoś takiego? SZOK normalnie :shock:

tadeusz69 
Początkujący
tadeusz69

Wysłany: Pon 02 Lip, 2012   

Po tescie na Photozone widzę że Voigländer 40 mm /2.0 ma teraz poważnego konkurenta . Prawie dwukrotnie tańszy , ostry , AF .

Fosnefes 
Nowy

Wysłany: Wto 09 Paź, 2012   

Czy ktoś z forum ma ten obiektyw: Canon EF-S 18-135 mm f/3,5-5,6 IS STM ?

Kupiłem pierwsza w swoim życiu lustrzankę Canon 650D i właśnie dokupiłem do niej ten obiektyw. Zaleta: naprawdę cichy i celny AF, ale niestety nie umiem nim robić zdjęć architektury. Strasznie zniekształca obraz, po obróbce w Lightroom 4 zdjęcia również mi się nie podobają. Jestem totalnym amatorem i nie wiem czy to wina obiektywu czy raczej fotograf jest do d....

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Fosnefes napisał/a:
ale niestety nie umiem nim robić zdjęć architektury.
sprecyzuj problem

Fosnefes napisał/a:
Strasznie zniekształca obraz,
czy chodzi Ci o to ze ściany budynków przy użyciu ogniskowych ok 18 mm są krzywe i sie "walą" ? ;) jesli tak to jest to naturalna konsekwencja użycia szerokiego kąta i kadrowania nie prostopadle do ścian budynków.

Fosnefes napisał/a:
po obróbce w Lightroom 4 zdjęcia również mi się nie podobają.

tu juz winy na obiektyw zrzucić sie nie da :) za wszelkie efekty odpowiedzialny jest ten przed kompem, machający suwakami ;) wrzuć jakieś przykłady to będzie można coś może doradzić.

komor 
Moderator

kufel napisał/a:
czy chodzi Ci o to ze ściany budynków przy użyciu ogniskowych ok 18 mm są krzywe i sie "walą" ?

Może też chodzić o dystorsję. Lightroom 4 pewnie nie ma jeszcze tego obiektywu w swojej bazie korekcji.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

komor napisał/a:
Może też chodzić o dystorsję.
możliwe, choć wydaje mi się ze na początku zabawy w fotografię takich rzeczy jak dystorsja się nie widzi ( no chyba ze ktoś używa fish eye ;) ) , bardziej właśnie dziwić mogą pokrzywione budynki wynikajace z uzycia szerokiego kąta . zresztą dopóki Fosnefes nie napisze o co kaman ,to możemy tak gdybać :)

Fosnefes 
Nowy

Wysłany: Sro 10 Paź, 2012   

kufel, komor

Super dzięki koledzy za szybki odzew :!: Widzę, że na te forum można liczyć :grin:

Jak się nauczę wklejać zdjęcia to czym prędzej to zrobię. W każdym bądź razie faktycznie używałem ogniskowej 18 :roll: :oops: budynek wygląda tak jakby ściany zwężały się ku górze.

Używam program Lightroom w wersji testowej 4.2 Ma ona już udostępniony ten obiektyw, jednakże po automatycznej korekcji obraz jeszcze bardziej mi się nie podoba. Po ręcznej troszkę jest lepiej, ale za to środek obiektu wygląda troszkę na uwypuklony.

No nic, pobawię się jeszcze na innych ogniskowych :wink:

moronica 

Pomogła: 106 razy

Fosnefes, dystorsja obiektywu nie ma nic wspolnego ze zbiegami perspektywicznymi. dystorsja to gdy obraz wydaje sie lekko wypukly badz wklesly (najlepiej to widac robiac zdjecie plaskiej powierzchni typu ceglana sciana). zbiegi perspektywiczne no normalna sprawa, celujesz w gore to jasne ze ci sie pionowe linie zaczna zbiegac i w odroznieniu od dystorsji nie jest to wada obiektywu

mozer 
bo Pentax

Fosnefes, http://theappraisaliq.com...ral-distortion/

Fosnefes 
Nowy

Panowie,

zdjęcie o którym mówiłem jest tutaj:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/BLap7DP-FhGIVkcmy6CuEp5EUW054pXYlPrMBejGR1E?feat=directlink

MC 

f22, 1/25s. Po co? To jest po części przyczyna słabszej ostrości.

Fosnefes 
Nowy

Pewnie tak :oops: , ale dopiero od połowy sierpnia uczę się robic zdjęcia :oops:

Wcześniej na kompakcie, jedynie używałem zielonego - czyli automatu :wink:

[ Dodano: Sro 10 Paź, 2012 12:53 ]
ten sam budynek ale inne ustawienia przesłony

https://picasaweb.google.com/lh/photo/FOAO0r-yUUWoTRcOjOE0fp5EUW054pXYlPrMBejGR1E?feat=directlink

https://picasaweb.google.com/lh/photo/A_eL4izKq8I3Bz9xEdoLbp5EUW054pXYlPrMBejGR1E?feat=directlink

mozer 
bo Pentax

Fosnefes, przysłona nie ma nic do rzeczy. Za wysoko podniosłeś obiektyw - jak ustawisz go równolegle do gruntu, to będzie ok.

Fosnefes 
Nowy

czyli podsumowując obiektyw jest OK :?: :mrgreen:
Odnośnie techniki i umiejętności to cały czas będę je rozwijał :grin:
zacząłem dużo czytać na forum, więc zobaczymy co z tego wyjdzie :wink:

Odpowiedz do tematu