Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Od wartości samego sprzetu (bez przesyłki) płacisz 22% VAT-u. Niemam naprawo-fobii, newet jesli cos walnie to moge zapłacic za naprawe. Chociaż wątpie żeby mi coś walnęło. Dbam o sprzęt itp. Mimo zamiłowania do wszelkiego typu hardwaru tylko raz w życiu zepsuła mi sie elektroniczna rzecz - stary dysk w kompie...
Pozatym dla mnie osobiscie lepiej jest zaplacic za obiektyw w zakupie malo a w razie jakiejs awarii zaplacic potem jakies inne grosze. W taki sposob caly czas operuje małymi sumami ktorych nie czuc w portwelu az tak barzdo jak zakup nowego obiektywu na gearancji - przede wszystkim u nas w Polsce...
Pozatym u nich mentalność jest inna, jak coś jest uszkodzone czy podrapane szkiełko, czy jest kurz w na soczewkach to ci napisza... itd itp
Ceny moge podac nic mi sie nie stanie ;P
- Sigma 50 f/2.8 MACRO - 156$ - kurs $ w dniu zapłaty 2.44 - 380zł - u nas 1100zł - kupiony "z komisu" stan IDEALNY - wszelkie pudła papiery itp + gwarka 3 miechy (w USA ofc)
- Sigma 70-300 APO DG - 180$ - kurs $ w dniu zapłaty 2.44 - 439zł - u nas 860zł - nówka z gwarancją (w USA ofc)
- Sigma 10-20 EX DC HSM - 399$ - kurs $ w dniu zapłaty 2.58 - 1030zł - u nas 1999zł - nówka z gwarka (w USA ofc)
Przesyłki za kazdym razem to kurier UPS Expedited 2-5 dni roboczych - 35$ - ~90zł
Ebay.com - uzytkownicy różni. 50-tka to uzytkownik " shutterblade " ten komis.
10-30 i 70-300 to " 47st.photo " - sklepik.
Dodatkowo polecam zaprzyjaźnić sie z naszym rodzimym serwisem "Snip". Ich aukcje zazwyczaj koncza sie ok godziny 4-5 rano. Pozatym
zdaje sie ze w US-iasiusia nikt tego nie praktykuje i mozna przez to wyrwac szkielka po takich cenach jak mi sie udało.
Skad wiem, ze nowki to nowki? Hehe bo tak napisali. Myslisz jak typowy Polak - bez złośliwości takie u nas prawa -
To nie allegro tylko ebay.us. Na calym swiecie sie z nas smieja, ze my chcemy zawsze 5 dokumentow z milionem pieczatek i dziesiecioma podpisami a jakby szlo to najlepiej wlasna krwia podpieczetowane.
Troche wiary w ludzi... to nie sa Polskie realia....
[Edit-ed]
Czy to tylko w moich tematach tak nagminnie zdarza sie zejscie z tematu głównego?
Powiem ci, ze mam ochote na ta sigme 12-24 ( nowka ) co jest w tym komisie aktualnie za 300$. No grosze, cholera. Jesli bedzie kolejna taka okazja to chyba włącze się do aukcji.
No ta sigma u nich tez mnie korci Szkoda ze sie wydałem prawie do zera, ale nazekac tez niemoge. Szkielko macro juz idzie dzwonili do mnie wczoraj z wawy ze paczka doszla. Dzisiaj jechala przez polske a jutro bedzie w moich rekach
btw: to nie sa moje pierwsze zakupy w stanach. Moja 4-sete tez sciagalem od nich. Dalem za nia wtedy 1800zl za kita a u nas kosztowaly po 2800zł
Absolutnie nie krytykuję komara_kzy, bo rozumiem realia, ale muszę ze smutkiem skonstatować, że jak wszyscy będziemy elektronikę kupować ze Stanów i Hong-Kongu to nigdy się nie dorobimy porządnego rynku u nas, zawsze będą narzekania, że nic się nie opłaca, bo ludzie nie kupują
A ci pier#$eni Amerykanie mogliby się wreszcie oduczyć tego głupiego przelicznika, że jak u nich sprzedając coś po 100$ to w Europie oferują to za 100€.
Witam serdecznnie, pierwszy raz na forum;)
Wracając do tematu wątku chciałem podzielić się samplami z obiektywu 18-55 IS.
Poniżej cropy 100%, jpg prosto z aparatu 400D, pierwszy 18-55IS a potem dla porównania 50 1.8.
Jak widać (albo i nie) róznica w ostrości jest niewielka, kolory z 50tki troszke cieplejsze.
Wnioskujesz na podstawie tych sampli czy robiles sam próby ?
Jak dla mnie nie widać dużej różnicy a po kilku kliknięciach w PSie zdjęcia wyglądają identycznie
Stawiałem na jakieś f/11, pięknie "gwiazdki" na źrenicy na tym drugim foto wyszły
Swoją drogą czy zawsze z obiektywu który ma przysłonę 5 listkową otrzymamy odblaski w postaci gwiazdki 5 lub 10 ramiennej ? a z obiektywu który ma przysłonę 6 listkową otrzymamy odblaski w postaci gwiazdki 6 lub 12 ramiennej ? (i czy to jest dobre założenie że ilość listków przysłony ma wpływ na ilość ramion odblasku ?)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9