Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka Dla Myśliwego
Autor Wiadomość
Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Sro 12 Wrz, 2012   

Tego to już nie poradzę, tylko wróżki to wiedzą :razz:

Reklama

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Czw 13 Wrz, 2012   

RB,

W takich instytucjach jak "a g" nie zarabia się pieniędzy, tylko pomnaża.
Musisz zarobić gdzie indziej i do nich zanieść.

Proponuję zarabianie u mnie na rosnących: liczbie pikseli w nowych matrycach lub dystorsji i winietowaniu w superszerokokątnych obiektywach do bezlusterkowców. :wink:
Niebawem wymyślę jakieś inwestycje na spadki.

profes
Początkujący

Wysłany: Czw 13 Wrz, 2012   

lesnik-up napisał/a:
nie nie miałem styczności z Steinerem. Ale jutro lub pojutrze będę jechał obejrzeć Vixena New Foreste w P-ń w salonie.

Zeiss jest za drogą jak dla mnie Lornetką. :( może później.....

Napisz koniecznie jak wrażenia.

Nie proponowałem żebyś kupował Zeissa, ale zebyś przez niego popatrzył aby wyrobić sobie pogląd jaki obraz można uzyskać w lornetce i żebyś ustalił co jest dla Ciebie ważne.
Później patrząc przez inne lornetki łatwiej jest zwrócić uwagę na ich słabsze strony.

Ten Docter z linku wrzuconego przez kivirovi wart rozważenia, bo to świetna lornetka, zwłaszcza nocą. Trochę duża i ciężka, dlatego polecałbym do niej zakup dobrych szelek.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Pon 17 Wrz, 2012   

lesnik-up
Jeśli nie zdecydowałeś się na typowo nocne, myśliwskie lornetki ze źrenicą 7mm, to nowa DO Titanium może cię zainteresować:
http://deltaoptical.pl/bl...-roh,d2802.html

camelot 
Początkujący

Wysłany: Wto 15 Sty, 2013   

Ponieważ ostatni udany zakup był inspirowany przez tutejszych użytkowników ,(Vixen new Foresta 8x32)nie wyobrażam sobie nastepnego bez Waszej pomocy.
Chciałbym nabyć lornetke typową nocną stąd przysiadłem się do tego wątku.
Postaram się wymienić w kolejności ważność cech, na których mi najbardziej zależy:

Przeżoczystość obrazu
Waga
3D obrazu
Głebia ostrości

Budżet to 2,5tys
Rodzaj Porro
z góry dziekuję za wszystkie podpowiedzi.
ps Faworytem jest Fujinon 7x50 FMT-SX, ale jej waga stawia mnie w rozkroku:)

kivirovi 
Optyczny

Nie wiem czy wiesz, że ten Fujinon po niedawnej podwyżce kosztuje ok. 3.000zł, czyli premium. Niestety wybór masz mały. Nie znam się na 7x50 mogę ci tylko wymienić co jest do kupienia:

Docter Nobilem - ma centralną ostrość, duże rozmiary i dużą masę, przetestowany
Steiner Navigator i Comander, przetestowany C, jest mały, lekki i krótki, jako lornetka żeglarska będzie miał dużą głębię ostrości, bez ostrości centralnej
Nikon Tropical - tani ale kończy się dostępność, bez centralnej ostrości, z podobnej półki cenowej co New Foresta, ciężki
Vixen Foresta - nieduża, uszczelniana, wciąż mało popularna, centralna ostrość

Na podstawie opisanych oczekiwań co do masy i głębi ostrości najbardziej mi pasuje Steiner. Czy rozważasz lornetki 8x56? Z porro warty uwagi byłby Steiner Night Hunter i DO Titanium ED, z dachówek jest już duży wybór. Czy jesteś pewien, że liczy się tylko masa dla ciebie? Jesteś całkowicie pewien co do porro? Lornetki dachowe mają bardzo dobrą ergonomię.

camelot 
Początkujący

Porro ma lepszą trójwymiarowość, mam dachówę i jednak teraz chce coś o jeszcze lepszym komforcie. Wymysliłem 7x50 bo to chyba optymalne zbliżenie w porównaniu ze średnicą okularów ,masą a sprawnością zmierzchową.
W 8x 56 wszystko bedzie wieksze, ciezsze, a jak dołoże dach to wyjdzie to co mam tylko jasniejsze, dlatego upieram sie przy 7x50 głownie ze wzgledu na masę.
Tak wiem ,że Fujinon chyba był niedoszacowany i teraz to naprawili, nie zależy mi na centralnej ostrości skoro nie trzeba kręcic za wiele,przy takim zblizeniu, nic nie moge wyczytać o tym Vixenie 7x50 może to by był jakiś znowu trafiony wybór.

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Sro 16 Sty, 2013   

Rozumiem.
Tu jest lakoniczna opinia:
http://www.cloudynights.c...nded/sb/9/o/all

jaqb 
Rozmowny

camelot napisał/a:
Tak wiem ,że Fujinon chyba był niedoszacowany i teraz to naprawili,...

Sorry :mrgreen: .... Fujinon jest dziko przeszacowany! To ciągle lornetka za c.600$
Za Vixena płacisz tyle co gdzie indziej. A jest jeszcze do kupienia japoński Viven Ultima 7x50 (Foresta to już czajna). Pole wprawdzie nie powala, lekka za to (750g :)

Np: http://deltaoptical.pl/bl...-zcf,d2132.html

abdon 
Początkujący

Witam
Tak jak camelot zdecydowałem się na 7x50 tylko kasy u mnie mniej:( typy są dwa DO titanium 7x50 i Nikoś Action 7x50
Proszę o wasze typy i opinie odnośnie tych 2 lornetek. Przeznaczenie to oczywiście myślistwo.
DB

camelot 
Początkujący

Hm, też wolałbym jednak, żeby pekło coś koło tysiąca, niż trzech, żeby mozna było przyłozyc tego Vixena Ultime np do Doctera Nobilem czy Fujinona to wyszłoby czy warto x3 dać .

kivirovi 
Optyczny

Z parametrami 7x50 jest słabo, mało się sprzedaje. Ponieważ jednak są to bardzo niemarketingowe parametry a lornetki 7x50 są niemal wyłącznie porro, to nie ma tu jakichś wielkich przekrętów więc ryzyko jest małe. Arek jest fanem Nikona Tropical (zanim zniknął kosztował 1200zł), a lornetki 7x50, w przeciwieństwie do mnie, zna i lubi. Za 1000 zł, poza Vixen Foresta są bardzo dobre lornetki typu klon-Fujinon, tyle, że ciężkie jak diabli: WO ED (tą widziałem, jest wspaniała ale nie chciałbym jej nosić na szyi) i DO Extreme. I na tym w zasadzie koniec.

Znacznie lepiej jest w parametrach 8x56. Bardzo fajna jest dachowa New Foresta (widziałem tylko 8x32 i 10x42), DO Titanium ED (wybitny obraz!, piękne pole widzenia, taka sobie ta obudowa) jak i DO ROH (wybitnie przyjemna w uchwycie, dużo lepsza obudowa, nadspodziewanie dobry obraz). Wybór z tych dwóch Titanium jest bardzo trudny: obraz czy wielkość.

Obawiam się, że mimo że te lornetki za 3-4 tys są genialne, nie dają obrazu 3x lepszego. Raczej chodzi o jakość wykonania i markę, która wbrew głosom troli też się bardzo liczy, jeśli ktoś bardzo dużo czasu spędza w terenie, a tam z lornetką się nie patyczkuje. Tylko taka osoba doceni za co zapłaciła 3x więcej...

Abs 
Optyczny

abdon napisał/a:
Witam
Tak jak camelot zdecydowałem się na 7x50 tylko kasy u mnie mniej:( typy są dwa DO titanium 7x50 i Nikoś Action 7x50
Proszę o wasze typy i opinie odnośnie tych 2 lornetek. Przeznaczenie to oczywiście myślistwo.
DB

Nikon Ex 7x50 ma bardzo małe pole - powstaje efekt tunela choć ogólnie Actiony Ex to dobre lornetki (sam mam). IMO lepsza Titanium a najlepsza to DO Extreme lub ROH 8x56 albo Nikon Tropical.

kivirovi 
Optyczny

Ze względu na pole jestem raczej za Titanium.
a może ta byłaby sensowna, mam więcej zaufanie do TS niż do DO:
http://astromarket.pl/lor...0-wildlife.html
obudowa wygląda lepej niż w DO, a pole lepiej niż w EX... Niestety 765zł.

camelot 
Początkujący

Wysłany: Czw 17 Sty, 2013   

Jest na alegro NIkon Tropical używana:
http://allegro.pl/lornetk...2949194930.html

Jednak mam do Nikona mały uraz po mojej ostatniej EX 10x50 niby mechanika i obraz OK, ale przyłożenie i patrzenie przez nia było mało komfortowe, to samo stwierdził kolega, jakby ciezko było trafić ,żeby coś widzieć, denerwująca była, chociaz wydaje się ,że Tropical to juz wyzsza półka cenowa.
Może rzeczywiście mierzyć w 8x56 , ale kto to bedzie nosił ))

[ Dodano: Czw 17 Sty, 2013 18:01 ]
Po zapoznaniu się z ofertą 8x56 rzeczywiście powaznie rozważam zakup Vixena Ultimy 8x56 ZCF,gdyby nie jeszcze jeden zawodnik, właściciele na jej temat nie szczedzą mega pozytywnych opini ,chodzi o William Optics 7x50ED.
Jest jescze jedna rzecz , która nie daje mi spokoju ,właściwie to dwie :sprawnośc zmierzchowa i żrenica wyjściowa, chyba kluczowe parametry do dobrego instrumentu w ciemnym nocnym lesie.
Chodzi mi o to ,że autor w artykule o odpowiednim doborze lornetki zawarł tezę ,że nie ma sensu kupować instrumentu , którego żrenica będzie większa od żrenicy człowieka mającego go używać, ponieważ i tak nie wykorzysta w pełni jej wielkości,ale czy napewno? Dalej jest napisane,żeby sprawdzić swoje mozliwości należy przez około 20min siedzieć w ciemnym pomieszczeniu i nastepnie zmierzyć wielkość żrenicy, tymczasem z innych zródeł wiem ,że pełna adaptacja ludzkiego oka w ciemnści wynosi 40min i wiecej, ok, ktoś powie "to zmierz sobie po godzinie i nie zawraja d...." i powiedzmy wyjdzie mi 5,2mm czy w tym wypadku nie powinienem siegnąć po coś wiecej niz 5mm na wyjściu? Druga rzecz, jesli żrenica wyjściowa bedzie miała 7mm w lornetce, a średnica okularów wieksza co skutkować bedzie wiekszym zbieraniem światła
to czy nie bedzie tak , że ilośc światła,( podkreslam bardzo nikłego,mówimy o warunkach obserwacji przy bardzo malutkim oswietleniu) bedzie juz o tyle silniejsza, że nawet przez tę Naszą mniejszą żrenicę wpadnia wieksza ilość fotonów do naszej siatkówki co objawi nam sie wyrazniejszym obrazem?Mozna by to porównać do pasma słyszalnego , jesli ktos ma słaby słuch to nie odbiera krańcowych pasm czestotliwości, czyli powedzmy na górnym pasmie słyszy do 8kh, super zdrowy usłyszy 20kh,ale przy duzo wiekszym wzmocnieniu,gorzejsłyszacy może usłyszeć nawet i 10kh.

Odpowiedz do tematu