Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam Vixena New Forestę 8x32, patrzyłem przez 8x42, obydwie naprawdę świetne w swojej cenie i sporo, sporo większej. Jeśli reszta rodziny New Forestów, w tym 10x42, jest taka, (a piszą, że jest) to naprawdę warto. Jest stosunkowo lekka i nieduża.
Co do modelu 8x32 to zgadzam się z Kolegą Chomsky że to jest świetna lornetka, natomiast pozostałe modele z serii New Foresta nie wypadają już tak dobrze...
Kolega Andrzej_X pisał o problemach z ostrością w modelu 10x42
Andrzej_X napisał/a:
Zgadza się. Miałem New Foresta 10x42 i ostrość była kiepściutka, znacznie gorsza niż w Tento 7x35, które akurat miałem pod ręką. Odesłałem do sklepu z prośbą o sprawdzenie i sprzedawca potwierdził moje zdanie. Poprosiłem o nowy egzemplarz i sprawdzenie przed wysyłką. Sprzedawca stwierdził, że nowy egzemplarz również ma coś jakby nie tak i zaproponował zamiennie Diamondbacka. Zgodziłem się na to, ale pojawiły się problemy z jego dostępnością i skończyło się na zwrocie pieniążków.
Czytałem zarówno test jak i opinię AndrzejaX. Jednak na 8x42 (w Astrozakupach), patrzylem na różne plany, z okna, było i słońce i nie stwierdziłem by byla choć odrobinę gorsza od mniejszej siostry 8x32, a może i lepsza, myślę o ergpnomii. Wersje 10x32 i 10x42 są powszechnie chwalone. Zawsze można do 10 dni odeslać, lub poprosić o wstępne sprawdzenie w sklepie przed wysyłką. Może jakis Vortex?
Dziś patrzylem przez 8x40EX Nikona (porro) i też bylo fajnie. Od 18.00 d0 20.00 odbyły się jedne z moich pierwszych obserwacji astronomicznych. Nawet 12x50 DOFII daje radę. Jak się okaże, że nie daje to wymienimy na coś lepszego. Chyba do pewnych rzeczy trzeba dojrzeć, nauczyć się patrzeć (dużo zależy od przyłożenia lornetki do oczu, jej dopasowania, rozstawu okularow itp.) Lornetki nie da się dopasować z pomocą kolegów przez internet. Chociaż sugestie na forum na pewno są jakimś wstępem do poszukiwań i warto od nich zacząć.
Grzesiek, jesli zwróciłeś uwagę na Konikę Minoltę Activa to chyba powinien cię usatysfakcjonować także Nikon Action Ex o zbliżonych parametrach i wynikach testu, którego obecnie można dostać za ok. 500 zł.
Myslałem o nikonie ale późnej stwierdziłem że wolę lżejszą... temat rzeka. Chomsky masz racje że lepiej samemu przetestować sprzet zamowić a jak się nie spodoba to odesłać i zamówić następną aż w koncu znajdziesz tę odpowiednią. Z każdą nową przestestowano samemu lornetkę zyskuje się doświadczenie i łatwiej porównywac później z innymi modelami.
Chcę kupić dobrą lornetkę, a nie mieć kilka słabych dlatego musi być to przemyślana decyzja. Wiadomo że russia to szajs ale wole uzbierać trochę wiecej kasy i kupić coś lepeszego od tego olympusa.
Wiadomo że russia to szajs ale wole uzbierać trochę wiecej kasy i kupić coś lepeszego od tego olympusa.
A w zasadzie... to po co? Po co Ci lepszy od tego olympusa sprzęt? I na czym lepszość ma polegać? Bo obawiam się, że na lepszość w każdym aspekcie to trochę sobie będziesz musiał pooszczędzać...
Wysłany: Sob 08 Gru, 2012
Różnice pomiędzy dobrymi lornetkami, np. za ok. 500zł czy 1000zł nie są tak duże jak może się wydawać. W zasadzie trzeba mieć dość wprawne oko aby je dostrzec. W porównaniu do lornetek Russia taki Nikon VII 10x50 daje różnicę w jakości obrazu jakiego może nie zobaczysz między tym Nikonem (280zł) a Zeissem na 6000zł. Olympus za ok. 500zł czy Titanium mają wyjątkowo dobry obraz jak na swoją cenę. W tej cenie - mniejsza i lżejsza dachówka DO Forest II jest także warta swoich pieniędzy. Gdybyś nawet kupił Nikona VII to również nie byłoby to "byle co". W Russi którą dysponowałem wszystko było nie tak - napisane 20x80 a w rzeczywistości 7x40 z transmisją 40% - tak na oko.
W każdym razie warto wybrać racjonalnie a to nie zawsze znaczy, że drogo.
Ja się nie znam na tym temacie. Więc sugeruje się się takimi testami lornetek jak na tej stronie. A w testach piszą: "że to jest złe i tamto, że nikon VII ma to złe i lepiej wydać te 100zł więcej i mieć o wiele lepszą od niej. wy następnym modelu aberracja jest niewielka " ja wiem że zapewne wogóle nawet nie zuważe zadnej aberracji a jak już to nie będzie mi to przeszkadzać(juz bez porownywania do russii). Nie miejcie do mnie pretensji że chcę mieć dobrą lornetkę ja nie chcę lornetki za 10 000 tys ja chcę żebyście mi pomogli wybrać dobry model za rozsądną kwotę od 500- 1000zł. Może byc dacówka i porro, albo 10x42 albo 10x50. A jeżeli chcę mieć lornetkę na całe życie i wydać na nią 1000zł to musi być najlepsza w swojej klasie. Rb piszesz że po co przepłacac lepei mieć olympusa że na lepszy sprzęt będę musiał popszczędzać. Czytałem gdzieś że za za tę kwotę którą podałem mozna mieć naprawdę solidny sprzęt na długie lata i o wiele lepszy od nikona nawet actiona. Liczę na waszą pomoc.
Rb piszesz że po co przepłacac lepei mieć olympusa że na lepszy sprzęt będę musiał popszczędzać.
Nie. Nigdy bym nie napisał takich bzdur o przepłacaniu. Pytam, czy wiesz czego chcesz. Co - jaki parametr - chcesz miec lepsze od tego, co daje Olympus. Do czego tą lornetkę chcesz stosować?
Albo, czy Ty widziales jakąś lornetke za 5 stów lub za tysiąc zlotych? Wiem, ze moje stanowisko jest tutaj dość mocno niepopularne... ale zamiast gonić za najlepszym krolikiem spróbuj gdzieś zobaczyć jakis sprzęt za te 5-10 stów i... jak Ci się spodoba to kup. W większości przypadków kilka latek pożyje
Grzesiek92 napisał/a:
Czytałem gdzieś że za za tę kwotę którą podałem mozna mieć naprawdę solidny sprzęt na długie lata i o wiele lepszy od nikona nawet actiona.
To tylko sprawa tego, na jakich własnościach lornetki Ci zależy.
Chodzi mi o sprzęt bardziej uniwersalny i na dzień i na noc czyli 10x50 ale jak ktoś wyzej napisał lepej kupic 10x42 bo lżejsza i mniejsza. Na początku napaliłem się na porro 10 x50 ale teraz kupiłbym dachówkę 10x42 może gorsza na noc ale lekka i poręczna z drugiej strony za tę samo kwotę dachówki i porro lepsza jest porro dlatego musiałbym wydać więcej forsy na dachówkę ale gdybym znalazł fajne porro to kupiłbym porro. Lornetka musi miec dobre własności optyczne adekwatne do ceny, a to wszystko zamknięte w szczelnej i solodnej obudowie na kazde warunki. Co do oglądania lornetek makroskopowo to byłem w mediamarkt ale nie mieli tego co szukałem, zajrzałerm jeszcze do kilku sklepów "wojskowych"np. militarne.pl też nie mieli dobrego wyboru, byłem jeszcze w dwóch sklepach myśliwskich- mieli cięzkie i mały wybór, sprzewdawcy w tych sklepach nie za bardzo znali się na tego typu sprzetach. Ale jeszcze raz pisze ja jakiś różnic miedzy lornetką za 300 i za 900zł nie odczuwałem gdyby było inaczej nie rozmawiałbym z wami tylko sam wybrał sobie odpowiedni sprzęt ale ja się na tym nie znam i liczę że wy siedzicie w tym temacie trochę dłużej niz ja i sami przetestowaliście lornetki i moglibyscie mi coś polecić. P.S. Znacie może jakieś sklepy w Lublinie w których jest większy wybór lornetek???
Tak jak pisza Abs i RB kup cos w rodzaju Olympusa, jak dachówka to Vixen np., może jakas Delta Optical.
Trudno mi coś poradzic bo preferuję powiększenie 8x do codziennego oglądania.
Zamów np. Olympusa i pagap, jak Ci będzie pasował, a o to nie jest tak latwo wbrew pozorom, to zostawisz.
Jest Vixen New Foresta 10x50, bardzo ładna i zgrabna dachówka za 999zl na Fotozakupach. To może zacznij od niej?
Masz 1000 do wydania, jest to 10x50 jak myślałeś od początku i nie jest to wielki kloc, da się nosić. Optycznie też nie najgorzej. Lub tańsza i mniejszą 10x42 tej samej serii.
Wysłany: Nie 09 Gru, 2012
Trochę o potencjalnej jakości świadczy długość gwarancji. Patrząc na twoje wątpliwości proponuję w przypadkowej kolejności:
-Vixen Crossfirer 10x42 - dożywotnia gwarancja, dobry wynik w teście
-DO Titanium 10x42 - świetna optyka, mocna obudowa, 5 lat solidnej gwarancji, dobry wynik w teście (8x42)
-Nikon Ex 10x50 - sprawdzony typ, 10 lat gwarancji
-Vixen New Foresta 10x42 lub 10x50
-Olympus EXPS 10x42 - świetna optyka, 25 lat gwarancji
-Vortex Diamondback 10x42 (lub 10x50) lepszy od Crossfirera a to już coś
-DO Extreme ED 10x50 - to tak poza konkurencją - kolon WO ED jeśli na tym samym poziomie to optycznie dotyka doskonałości (nie wiem czy nie przesadzam) ale ciężki kloc.
Każdy z powyższych ma dobrą optykę, długą gwarancję. Różnią się trochę wagą ale optycznie nie aż tak. Jak waga ci spasuje reszta powinna być bardzo OK.
Co do oglądania lornetek makroskopowo to byłem w mediamarkt ale nie mieli tego co szukałem, zajrzałerm jeszcze do kilku sklepów "wojskowych"np. militarne.pl też nie mieli dobrego wyboru, byłem jeszcze w dwóch sklepach myśliwskich- mieli cięzkie i mały wybór, sprzewdawcy w tych sklepach nie za bardzo znali się na tego typu sprzetach.
Dobra. Więc widziałeś coś tam. Jakie lornetki widziałeś, te które Ci nie pasowały? Dlaczego Ci nie pasowały? Ciężkie? Jak ciężkie?
Grzesiek, co napisałem podtrzymuję. Warto Olympusa EXPS 10x42, warto Nikona Action EX 10x50 lub 8x40, jeśli dachówka to Vixen New Foresta, a ponieważ 50mm nie jest dużo większa ani droższa to chyba warto się od razu na te 10x50 szarpnąć, będzie bardziej poręczna niż EX ale 42mm też byłyby ok. no i dużo mniejsza od EXa. To są wszystkie dobre lornetki. Możesz wybrać po urodzie zewnetrznej choć warto i obmacać jak radzi RB.
Największy wybór milei w media markt ok 10 różnych lornetek od 200-1000zł. Patrzyłem przez nikona VII i olympusa exps tylko że ten olympus kosztuje tam 700zł i na wszystkie lornetki mają tylko 2 lata gwartancji. Wskelpach typu militarne.pl mieli lornetki do 300zł albo wogóle nie mieli. W sklepie mysliwskim mieli tylko średnice 56mm. Wziąłem do ręki delta optical titanium 10x56 i czuć było to masę ale obraz był bardzo jasny i fajnie mi się przez nią patrzyło. W myśliwskim mieł też fomei leader hp dachowka cena to ok 900zł sprzedawca pierwszą rzecz jaką powiedział otej lornetce że to niemiecka jest.
Dzięki za te wasze propozycje na pewno którąś wybiore.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10