Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 16 Sty, 2013
Mały aparat do 1000 zł
Autor Wiadomość
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sro 16 Sty, 2013   

hijax_pl napisał/a:
Wojmistrz, wielkość nie oznacza od razu jakości.
Nie nie oznacza, ale zazwyczaj (pomijam Fuji) to działa. A ty co byś wybrał z tych dwóch zaproponowanych przez blatka

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Już pisałem - WX100 :D

blatka
[Usunięty]

Tylko, że ten Samsung L 310 W i Panasonic Lumix DMC-FS10 to była propozycja aparatu dla mojej trzyletniej córki!
Raczej tysiąca za aparat dla trzylatki nie wydam :grin:
Nie ma chyba sensu porównywać tych trzech aparatów?

Zadam pewnie głupie pytanie ale czy matryca wielkości 1/1.7 jest większa niż 1/ 2.3 ?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Aaa.. dla córki... No to sorki- zakręciłem się. Myślałem, że to dla Ciebie.
Jak dla córki to różowego Nikon S30 bym brał :)

blatka napisał/a:
Zadam pewnie głupie pytanie ale czy matryca wielkości 1/1.7 jest większa niż 1/ 2.3 ?
a 1/2 jest większa od 1/3? ;)

Wojmistrz 
Obserwator

hijax_pl, WX100 to była twoja propozycja, a ja zapytałem Ciebie, co byś wybrał z tamtych aparatów i tylko tych dwóch. Nie uciekaj od odpowiedzi :D
Przyznam, że ja też się już zgubiłem. To ile aparatów jest potrzebne? Zrozumiałem, że dwa. Córce kupisz Nikona S30, a sobie chcesz kupić coś z tych dwóch. Możesz to wyprostować?

blatka
[Usunięty]

Z tych dwóch co podałam chciałam wybrać coś dla córki, potem jeszcze padła propozycja Nikona S30 i najprawdopodobniej na niego się zdecyduję, chyba, że kupię w atrakcyjnej cenie Samsunga.

Drugi aparat potrzebuję dla siebie, planowałam przeznaczyć na niego max 1000 zł choć jednak wolałabym mniej bo wcześniej nie myślałam o zakupie dwóch aparatów ale co tam, radość dziecka bezcenna :grin:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

S30 i WX100 :-)
Moze się udać za 1000zl

FotoAkcesoria 
Początkujący

Wysłany: Sob 02 Lut, 2013   

Jeżeli chodzi o wybór aparatu kompaktowego za kwotę 1 tyś zł,to polecam coś nieco bardziej zaawansowanego jak model Nikona Coolpix L610,ostatnio czytam o nim sporo pozytywnych opinii na różnych forach.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Nie 03 Lut, 2013   

FotoAkcesoria, tobie płacą za odkopywanie tematów i reklamy Nikona?

Jackiller 
Bywalec
posiadacz LX7

Wysłany: Wto 05 Lut, 2013   

ceneo - opinie
Cytat:
ma dużo prostych automatycznych ustawień fotografowania a nawet program automatycznego wybierania automatycznego trybu odpowiedniego dla kompozycji

elef 
Nowy

Wysłany: Nie 10 Lut, 2013   Do 1000 złotych

Cześć!
Zacznę od tego, że jestem amatorem, na aparatach w ogóle się nie znam. Stąd piszę nowy temat.
Mam zamiar kupić aparat do 1000 złotych, kompakt, bo ponoć trzeba coś już wiedzieć, jak robić zdjęcia lustrzankami. Ma służyć do robienia szczegółowych i ostrych zdjęć modeli o rozmiarach od wielkości pudełka od zapałek do wielkości ok. kilku metrów na kilka metrów. Oczywiście chciałbym, by robił przyzwoite 'normalne' zdjęcia, takie jak z wakacji, itp.

Robię zdjęcia Soniakiem DSC-W5. Moje ostatnie zdjęcie wykonane tym aparatem wygląda tak (jest trochę podrasowane w programie). Wg mnie wyszło całkiem nieźle, ale nie podoba mi się na przykład to, że nie udało mi się uchwycić ostrości na tendrze (wagoniku). Chciałbym właśnie, by nowy aparat w miarę bez problemów robił zdjęcia bardzo ostre na całym modelu.
Problematyczne w moim aparacie jest też to, że nie da się (lub nie umiem) zrobić dość ostrego zdjęcia większego modelu, np. o wielkości 1x1x1m. Chwyta on ostrość w jednym punkcie, a reszta szczegółów modelu jest niewyraźna. Dobrzy by było, gdyby kolory były naturalnie odzwierciedlone.
Może do tego rodzaju zdjęć służą inne rodzaje aparatów? Jeśli znacie takie, to proszę o rady także innych rodzai aparatów. Niestety nie mam żadnych swoich typów, bo po prostu nie wiem jakie mogą być. Piszę tu, bo lepiej będzie, jeśli aparat będzie lżejszy (nie chciałbym chodzić po górach z jakąś cegłą w plecaku ;) ).

Chciałbym by w nowym aparacie pojawiło się takie cacko jak ustawianie podczas fotografowania balansu bieli (jeśli takie coś istnieje...). Przyda się to na pewno do robienia zdjęć na białym tle.
Super by było, gdyby na obiektywie znajdowała się obręcz do ustawiania focusa (chyba takie coś jest?), też powinno być to przydatne do modeli.
Słyszałem też coś o naświetlaniu zdjęcia. Też bym chciał, by takie coś się znalazło w aparacie.

Mogę dorzucić do kwoty kupna ze 2-3 stówki, jeśli nie byłoby tańszej opcji.

Jeśli macie jakieś pytania, to śmiało, odpowiem, mogłem zapomnieć o czymś napisać.

Pozdrawiam!

Jackiller 
Bywalec
posiadacz LX7

Wysłany: Nie 10 Lut, 2013   

W tej kwocie to tylko Samsung EX1 lub Samsung EX2F
Przeczytaj poniżej wątek w którym kolega tez poszukuje aparatu do zdjęć produktowych. On akurat zdecydował się na lustr,o bo "się rzucił", ale pada tam kilka propozycji (m.in te co ja zacytowałem). Może coś sobie dopasujesz.

Sunders 

Wysłany: Nie 10 Lut, 2013   

elef napisał/a:
Mam zamiar kupić aparat do 1000 złotyc

http://allegro.pl/aparat-...2993917985.html

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Nie 10 Lut, 2013   Re: Do 1000 złotych

elef napisał/a:
nie podoba mi się na przykład to, że nie udało mi się uchwycić ostrości na tendrze (wagoniku). Chciałbym właśnie, by nowy aparat w miarę bez problemów robił zdjęcia bardzo ostre na całym modelu.
Problematyczne w moim aparacie jest też to, że nie da się (lub nie umiem) zrobić dość ostrego zdjęcia większego modelu, np. o wielkości 1x1x1m. Chwyta on ostrość w jednym punkcie, a reszta szczegółów modelu jest niewyraźna.

Zapoznaj się z pojęciem głębi ostrości i przysłony. Akurat przy pomocy kompaktu można bez problemu uzyskać bardzo dużą GO, zwykle problem jest dokładnie odwrotny ;)
elef napisał/a:

Dobrzy by było, gdyby kolory były naturalnie odzwierciedlone.

Kwestia koloru to baaardzo obszerny temat. Jesli używasz typowego "marketowego" monitora, to jest kompletnie nieistotne, bo i tak będzie wyświetlał bliżej nieokreślone "coś". Na innym zobaczysz coś innego, na odbitce z labu jeszcze inaczej.
elef napisał/a:

Może do tego rodzaju zdjęć służą inne rodzaje aparatów?

W sensie zbliżenia i/lub makro? Akurat kompakty się do tego świetnie nadają (GO).

elef napisał/a:

Chciałbym by w nowym aparacie pojawiło się takie cacko jak ustawianie podczas fotografowania balansu bieli (jeśli takie coś istnieje...). Przyda się to na pewno do robienia zdjęć na białym tle.

Możesz zwrócić uwagę na modele oferujące zapis RAW i korygować takie rzeczy w postprocesie.
elef napisał/a:

Słyszałem też coś o naświetlaniu zdjęcia. Też bym chciał, by takie coś się znalazło w aparacie.

Sugeruję najpierw książkę o podstawach fotografii i przyswojenie podstawowych pojęć jak: ekspozycja, przysłona, migawka, czułość, ogniskowa, itp. Na pewno pomoże to w wyborze i będziesz wiedział jak wyrazić to o co Ci chodzi.

elef 
Nowy

Wysłany: Pon 11 Lut, 2013   

Dziękuję za podpowiedzi.
Czy manualne ustawiania balansu bieli można wykonywać tylko w aparatach z RAWem? Może można przed zrobieniem zdjęcia ustawić ten balans? Jak jest lepiej?
Czy są takie aparaty (kompakty, ~1000 zł), które mają niesamowicie dobry tryb makro? Takie, które zostały stworzone w dużej części, do robienia 'makrowych' zdjęć?

Wpadł mi w oko niedawno Sony-HX9V i wyżej wspomniany Samsung EX1. Ten Sony spodobał mi się dzięki temu, że ma tak duży zoom (nie wiedziałem, że kompakty mogą mieć aż tak duży). Ale jak myślicie, który z nich zrobi lepsze zdjęcie modeli/rzeczy w trybie makro?
A może polecicie jeszcze jakiś inny?

Może wydawać się to głupie, ale używek nie chcę kupować. Na wszelki wypadek wolę trochę dołożyć i mieć nówkę.

Odpowiedz do tematu