Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
RB, wyrywasz część zdania z kontekstu, dlatego dochodzisz do tak dziwnych wniosków. To jak bym stwierdził, że napisałeś:
RB napisał/a:
mam w zwyczaju oglądac zdjec po pikselu.
Ale spoko, czytaj jak sobie chcesz, twoja sprawa, twoje życie.
Wojmistrz, napisaleś (przytaczam pełne zdania):
W pierwszym roku w szkole popełniłem może 500 zdjęć, a poza nią tylko ćwicząc co było na wykładach szacuję na około 80k.
To daje skromniejszą średnią dzienną (ale światek piątek czy niedziela): 221 fotek
Cirke ebałt robiłeś 5 stów co 2 dzień.
Jeśli jesteś pochłonięty fotografią, przyjdzie dzień, że będziesz robił ich po 500 czy 1000 dziennie tylko po to by przemyśleć co można było poprawić i skasujesz bo nie ma sensu tego trzymać a tym bardziej obrabiać.
Czyli cykl zrobienie. otworzenie, decyzja, kosz, ewentualna obróbka sztuki... to krakowskim targiem średnio minuta na sztukę. Oczywiście, założeyłem, ze jakieś tam zdjęcia obrabiasz a nie że wszystkie fruuu do kosza (ale... kto wie...). Co wyrwałem z kontekstu?
Ja nie piszę, ze to nie jest możliwe. Absolutnie nie...
idzie sie na ilosc jak sie nieporadnie wprawia w czyms nowym, potem dazy sie do wykonywania coraz mniejszej ilosci zdjec i uzyskiwania przy tym podobnej lub wyzszej liczby tych udanych
RB, kiedy teraz wychodzę z domu, staram się zrobić ich maksymalnie kilka/naście rzadziej /dziesiąt (oczywiście kwestia potrzeb) i są one mniej lub bardziej przemyślane. Inaczej było w szkole, bo wystarczył kwartał z tematyką ujęć poklatkowych, żeby ćwicząc pewne głupoty, robić kolosalne ilości zdjęć. Masz tu jedną tylko nie ścisłość, w tym co napisałem - te 500 zdjęć tyczyło się normalnych ujęć, nie poklaktowych idiotyzmów.
Przesłaniem dla Klizati było, że ćwicząc pewne sprawy, czy to w szkole czy poza nią, wdrażając w życie pewne techniki i efekty, można zjechać łatwo sprzęt. Canon 30D starczył na niecałe 3 semestry, stąd moje wyliczenie o 80k. Aparat nie był nowy. Nie myślałem o tym ile robię zdjęć do czasu kiedy wysłałem aparat do serwisu z błędem 99. Zadzwonili, powiedzieli że zjechałem migawkę, przekroczyłem 112k, koszt naprawy tyle i tyle - nie, dziękuję, kupię nowy i pa pa. Sprzedałem na części na eBay. Nie znam dokładnego profilu jego szkoły, równie dobrze, może przez trzy lata zrobić 50 zdjęć i uczyć się tylko jak je powielić na jakiejś powierzchni.
Dziękuję na razie skończyłem.
dzie sie na ilosc jak sie nieporadnie wprawia w czyms nowym, potem dazy sie do wykonywania coraz mniejszej ilosci zdjec i uzyskiwania przy tym podobnej lub wyzszej liczby tych udanych
Mimo, że do fotografii podchodzę hobbystycznie, potwierdzam to co napisałaś.
Zrobiła się wielka afera a dla mnie jest tylko ważne co teraz zakupić dajcie jeden dobry trafny wybór d 4100zł ze szkłem to szkło musi mi starczyć przez na 5 miesięcy potem będe miał gotówkę na nowe szkła.
kozidron napisał/a:
Klizati, kup sobie d7000+35/1.8 +50/1.8
Przekroczyliście zakładany budżet, ale jeśli możliwe jest dołożenie ok.400pln to warto
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Czw 24 Sty, 2013
Klizati napisał/a:
dajcie jeden dobry trafny wybór
wydaje się, że jeśli ktoś wybiera szkołę foto to powinien na tyle ogarniać temat aby dokonać podstawowych wyborów
fajnie gdybyś też był łaskaw w swoich zdaniach używać przecinków
Ostatnio zmieniony przez pan.tadeusz Czw 24 Sty, 2013, w całości zmieniany 2 razy
Na tym forum, raczej nie ma osób, które z czystym sumieniem poradzą ci taką wtopę jak fajny korpus + szkło poniżej krytyki. O to się tu rozbija.
Kup co chcesz. Z tymi obiektywami to żadna różnica czy to np Nikon D7000 czy D3000. Poczytaj jakie są plusy i minusy danego systemu i ogranicz się tylko do tego jednego. Idź do sklepu czy znajomych zobacz co ci leży lepiej w ręce albo przemyśl zakup, kup pierwszy słabszy korpus, nawet stary, ale ze szkłem na sensownym poziomie optycznym.
Tak po prawdzie te 4100zł to na wiele nie wystarczą i jeśli myślisz, że za 5 miesięcy będziesz mieć np kolejne 1000zł na obiektyw, to możesz się mooooocno rozczarować.
Z tymi obiektywami to żadna różnica czy to np Nikon D7000 czy D3000.
Wojmistrz nie widzisz róznic między D7000 i D3000
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Czw 24 Sty, 2013
komor napisał/a:
jeśli interesuje się fotografią, a nie sprzętem fotograficznym?
a wiesz, próbowałem to sobie wyobrazić...
znam sporo osób, które robią zdjęcia i za bardzo nie mają pojęcia o technikaliach ale naprawdę im to wychodzi.
mimo wszystko uważam, że jeśli ktoś chce się kształcić w tym kierunku to powinien lepiej precyzować swoje potrzeby.
nie chcę źle oceniać ale skoro byle szkło na 5mcy to po co te dylematy jakby wybierał sprzęt na kilka lat
poza tym pewnie więcej niż połowa studentów na roku i wykładowców korzysta ze sprzętu Canona więc po co komplikować...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10