Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Proszę o pomoc ;)
Autor Wiadomość
Necach 
Nowy
Marzyciel

Wysłany: Czw 21 Lut, 2013   

Arek napisał/a:
A indywidualne ustawianie ostrości Ci nie przeszkadza?

mógłbyś rozwinąć o co chodzi z tym ustawianiem ostrości? jakie są opcje?

wolałbym raz ustawić ostrość i już niczego nie zmieniać. tylko ja będę jej używał. no chyba, że chodzi o to, że są ustawienia fabryczne i kompletnie nic nie muszę przy niej kręcić...?

Reklama

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Czw 21 Lut, 2013   

Indywidualnie, znaczy dla każdego oka osobno- brak centralnej śruby.
Jeśli rzeczywiście Ci to nie przeszkadza, a do nieba nie powinno to być problemem to nic lepszego niż DO Extreme za tą cenę nie znajdziesz. Ja jednak powątpiewam, że lornetki będziesz używał tylko do gwiazd. Dlatego sądzę, że dachówka jako znacznie bardziej przenośnia niż DOE, wciąż ma szansę. Na Twojej liście jest wiele knotów jak i wymarłych lornetek. Dziś polecałbym Vixen New Foresta 10x50, który ma jednak takie sobie pole widzenia.

Necach 
Nowy
Marzyciel

Wysłany: Pią 22 Lut, 2013   

pewnie masz rację, że używał jej będę nie tylko do nieba... podejrzewam, że będę oglądał właściwie wszystko co się da. a na pewno na początku :)

jeśli chodzi o dachówki.. ten vixen nie jest zły. tak jak nikon zaproponowany przez Arka. dachówki fajnie wyglądają, ale czy są na tyle solidne żebym mógł się takowymi cieszyć długie lata?

jakość i solidność to dla mnie najważniejsze parametry.

czy żeby mieć możliwie najlepszą lornetkę w przedziale cenowym 700-1400zł, trzeba się uprzeć przy FMC, ED, BaK-4?
zarówno nikon proponowany przez Arka jak i vixen proponowany przez Ciebie nie mają szkieł ED, tak tj zawsze w dachówkach? bardzo istotne są takie szkła?

hmm....

edit
jeśli chodzi o indywidualne ustawianie ostrości, to myślę, że nie będzie to problem. raz się ustawi i będzie spokój, przynajmniej na jakiś czas. myślę, że do ogarnięcia...

kivirovi 
Optyczny

Z tą ostrością to nie jest tak słodko. Do gwiazd owszem raz ustawisz i wystarczy. Do przyrody będziesz musiał przeostrzać i dostaniesz szału.

Oto moja lista propozycji:
http://www.optyczne.pl/po...3=1493&add4=153
Zwróć uwagę, że tylko najtańsza z nich, Nikon EX ma więcej niż 5 lat gwarancji. Po specyfikacji wybrałbym Vixena. Jeśli chodzi o solidność to Ecotone, z tej serii lecz mniejsze, kupił nasz wydział dla ornitologów i po chyba prawie 10 latach lornetki wciąż wyglądają i spisuję się znakomicie, a studenci są przecież z definicji dość niedbali. Po pozostałych nie spodziewam się tak wiele. Może najrozsądniej byłoby kupić na razie EX, a nie pakować się w koszta, skoro sam nie wiesz do końca czego Ci trzeba...

lech pepliński
Rozmowny

Szkoda tylko , że w tej liście propozycji nie ma cen . Było by miło . :grin:

Necach 
Nowy
Marzyciel

fajne to porównanie, coś sobie pokombinuję :)

a ceny przedstawiają się tak:

Nikon Action EX 10x50 CF - 600
DO Titanium 8x56 ED - 1300
DO Extreme 10x50 ED - 1150
Vixen New Foresta 10x56 DCF - 1350
Nikon Monarch 10x56 DCF - 1350

to są takie moje typy do rozważenia. fajne propozycje :)
poczekam, moze jeszcze ktoś się wypowie albo zaproponuje jeszcze inne sztuki :)

póki co, bardzo dziękuję za zaangażowanie i pomoc :)

Bugi 
Początkujący

Jestem w podobnej sytuacji jak Ty. Najpierw postanowiłem przeznaczyć kwotę do 500 zł i kupiłem Nikona Action EX (jest zresztą mój temat).

Na początku byłem bardzo zadowolony, ale po dość krótkim czasie zaczęły mi przeszkadzać zbyt duże nieostrości brzegowe (zwłaszcza przy oglądaniu nocnego nieba) i postanowiłem go sprzedać.

Teraz jestem w stanie przeznaczyć większą kwotę, bo chcę porządny sprzęt na lata. Tak jak u Ciebie głównie ma służyć do obserwacji nieba, ale nie tylko. Niestety standardowo im więcej czytam i porównuje, tym bardziej nie wiem co wybrać :razz: Nowa Delta Extreme ED wygląda zachęcająco, ale waga trochę odstrasza...

Zastanawiam się też nad jakąś dachówką, ale nie miałem okazji przetestować żadnej na nocnym niebie i boję się, że będzie to niewypał (zwłaszcza, że dużo ludzi odradza je do zastosowań astronomicznych).

Arek 
Redaktor

Podpisuję się pod listą kivirovi z wyłączeniem Ecotone, który jak dla mnie ma dyskwalifikujące ją pole widzenia. 5 stopni w modelu 10x50 to żenująco mało.

Jeśli dachówka wchodzi w grę, to można jeszcze myśleć o DO ROH 8x56 lub 10x56.
http://www.optyczne.pl/po...=1246&add1=1484

małe, zgrabne i poręczne, a jednocześnie przyzwoite optycznie.

Necach 
Nowy
Marzyciel

no i to są dla mnie kolejne argumenty, aby nie kupować "na razie coś tańszego". i dlatego mierzę coś bardziej 1000-1400zł już teraz :P

od rana robię porównania lornetek, sprawdzam ceny.... dalej upierałbym się przy DOE 10x50 ED... no tak, waga... z tym, że nie mam pojęcia jak bardzo może dać się we znaki waga jak i indywidualne ustawianie ostrości...

zauważyłem jeszcze lornetki vortex z dożywotnią gwarancją i teraz zastanawiam się czy by coś z tej frmy nie podeszło. są solidne z tego co wyczytałem. nie wiem, czy ktoś to miał? warte takiej ceny?

ten model np. wygląda nieźle... chyba, ze się mylę.

~~

Bugi, jak coś wybierzesz to daj znać :) a nad czym się zastanawiasz? masz już jakieś ścisłe grono faworytów? :)

konto usuniete 
Bywalec

Według mnie DOE ED do wszechstronnego zastosowania to zły pomysł. Jeśli planujesz obserwacje astro i samolotów na wysokościach przelotowych to OK, ale do szeroko rozumianej przyrody to będzie udręka. Sama lornetka jest dość ciężka i bulwiasta (mało poręczna), a regulacja ostrości w okularach chodzi dość ciężko. Nie ma szans na szybką zmianę ostrości w obu okularach, a obserwując z ręki będziesz miał przy ostrzeniu taką trzęsawkę, że tym bardziej trudniejsze będzie ustawienie prawidłowej ostrości.

Arek 
Redaktor

polaris, bez przesady.

Ja bardzo często do przyrody używam Nighthuntera XP 8x30, który ma indywidualne ustawianie ostrości. Trochę wprawy, połączone z dużą głębią ostrości oraz odpowiednimi oczami powoduje, że zupełnie nie narzekam i nie czuję potrzeby posiadania czegoś z centralnym ostrzeniem.

konto usuniete 
Bywalec

Jest to zrozumiałe przy zaznaczeniu, że ten Nighthunter waży 3x mniej od DOE 10x50. Tak czy inaczej kolega Necach ma teraz szerszy pogląd na sprawę i dzięki niemu dokona trafnego dla siebie wyboru.

Bugi 
Początkujący

A czy ktoś miał okazję obserwować gwiazdy przez Vixena New Foresta 10x56 albo Monarcha 10x56?

Necach 
Nowy
Marzyciel

podłączam się do pytania Bugiego i stawiam kolejne: co z vortex i czy wogóle warto to wziąć pod uwagę?

zainteresowała mnie solidna obudowa i dożywotnia gwarancja.

kivirovi 
Optyczny

Ecotone z takim polem sam bym nie kupił ale w kwestii solidności mam do nich największe zaufanie, bo widziałem ich lornetki uzywane przez wiele lat, które wciąż były w nienagannym stanie. Vortex moim zdaniem należy wziąć pod uwagę, juz choćby za to, że daje taka gwarancję. Nie jest łątwo z niej skorzystać bo trzeba bedzie wysyłać do USA ale jest i podobno działa. W cenie mieści się Diamodback, który jest całkiem niezły. Volture HD jest przetestowany:
http://www.optyczne.pl/22...re_HD_8x56.html
I do astro nie wygląda najlepiej. Słabe brzegi pola i niedoróbki. 10x56 może być ciut gorszy nawet. Za to obudowę ma znacznie lepszej klasy niż Diamondback, powiedziałbym że de luxe. Ja bym ich obu nie skreślał.

Odpowiedz do tematu