Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
skoro bedzie kupowal 24-70 to moim zdaniem zakup pelnej klatki jest uzasadniony, zwlaszcza do krajobrazow. poza tym przesiadka z d300 na d5200? no prosze cie. nawet na d600 moze byc ciezko, o czym juz wspomnialam
Nie wiem jak wypada porównanie obiektywów 24-70 do 17-55, ale wydaje mi się, że jest podyktowane zmianą puszki na ff. Piszę też o samym zdjęciu jak zapisie 01, a nie o tym co go otacza i co można wymacać czyli body+ergonomia etc. Używanie d300 do krajobrazu to jak jazda subaru w miejskim korku.
Aszex, rozne nieprzyjemne rzeczy sie potrafia dziac w krajobrazie stad solidne body, uszczelnione jest jak najbardziej wskazane jak ktos ma na to budzet. nie sadze, by ktos mial dylemat d600 vs d800 by se drzewko w parku cykac. nie wiem czemu na sile probujesz mu udowodnic, tak naprawde nie wiedzac nic o jego nawykach fotograficznych, ze nie potrzebuje dobrego sprzetu sugerujac, ze byc moze w ogole nie obrabia zdjec, ze roznicy nie zauwazy, ze nawet obecnie jego sprzet jest na wyrost. ma kase, ma checi, kreci go to to niech sobie kupuje, nikomu od tego niczego nie ubedzie. zawsze to lepsze niz "chce fotografowac ptaki i dzikie zwierzeta, mam budzet 2000zl"
jak juz mieszac do tego cropa to d7100 ze wzgledu na brak filtra AA
Aszex [Usunięty]
Wysłany: Pią 22 Lut, 2013
ale my nie znam nawyków autora i cały czas o to chodzi uszczelnienie jest dodatkowym atrybutem, przydatnym i mógłbym założyć się że je wziął pod uwagę
Po raz kolejny byłem w sklepie, po raz kolejny trzymałem w łapie D600 i D800 z 24-70 i 70-200.
Po raz kolejny wkur... mnie niemożebnie fakt, że D600 nie nadaje się do obiektywów z ogniskową powyżej 100mm, a nawet 24-70 to dla niego zbyt wiele. Z 70-200 nie da się tego trzymać jedną ręką - za duża dźwignia na palce. Pomyłka jakaś...
Jestem zdania, że większość facetów (nawet tych z zupełnie przeciętną dłonią rozmiaru 9, jak moja) zrezygnuje z zakupu D600 po wzięciu go do ręki.
Skandal, ze trzeba 3tys PLN dopłacić za w miarę (bo D800 ma chyba jeszcze gorzej wyprofilowany chwyt od D700 - do D200/D300/D300s nie ma startu) wygodne fotografowanie. To przepraszam, gdybym był trochę większym naziolem w tej kwestii, to zostaje mi D4, albo przesiadka na Canona, bo 5D Mkx w kwestii ergonomii wiele się zarzucić nie da.
Dlaczego amator nie ma możliwości kupienia dobrze leżącej w łapie puszki za mniej niż10tys. PLN? Kogo na to stać?
ov_Darkness, nie rozumiem twojego dramatyzowania, twoj s5pro rowniez taki ci sie niewygodny wydaje? to samo body co d200 a roznice miedzy nim a d600 mniejsze niz mi sie wydawalo zanim sprawdzilam, praktycznie aptekarskie
http://camerasize.com/compare/#194,378
poza tym serio trzymasz za korpus majac podpiete ciezkie szklo? bo ja trzymam glownie za obiektyw i zamiast plakac i narzekac robie zdjecia 300/2.8 z TC. wydaje mi sie, ze sie uprzedziles i teraz nic ci nie pasuje mimo ze maja te korpusy uchwyty mniej wiecej takie same albo i wieksze niz obecnie posiadany przez ciebie korpus. dokup sobie do d700/d800 gripa i tyle
moronica, ale tu nie chodzi tylko o to, że rozmiar podobny w przypadku s5pro/D500/D600. Chodzi też o wyprofilowanie, samą grubość uchwytu itd. W sumie detale, a są tak bardzo istotne.
Weź do ręki D700, a zaraz po nim D800. Dotychczas każdy, kto tak zrobił z moich znajomych, twierdził, że D800 trzyma się gorzej. Nie wiem czemu, ale Nikon z puszki na puszkę pogarsza uchwyt. I dołożenie gripa nie rozwiązuje problemu -jedynie ten z małym palcem, że z body nie spada. Uchwyt pozostaje taki sam.
Canon nie ma takiego problemu -właściwie od lat stosuje jedno, sprawdzone rozwiązanie. I dobrze, bo po cholerę zmieniać coś co się sprawdza ?
Fatman73, ja mam taki "problem" ze takie chwilowe potrzymanie nie daje mi zadnego pogladu bo i tak jesli korpus rozni sie znacznie od mojego to bedzie wydawal mi sie dziwny i obcy. za to jak juz go mam to przyzwyczajam sie bardzo szybko (taka duperela dla przykladu - w d90 lupka + byla na dole a - na gorze, w d600 jest na odwrot i mnie to bardzo irytowalo na poczatku, teraz sie czuje jakby tak bylo od zawsze). nalezy miec troche wiary we wlasne umiejetnosci adaptacji i pamietac, ze potrzymanie w sklepie ma bardzo niewiele wspolnego z tym jak sie potem przez lata bedzie dany korpus uzytkowalo. no ale skoro jest to faktycznie az tak wazny detal a rozwiazanie Canona ov_Darknessowi pasuje no to moze podjac meska decyzje i sie przeniesc. inaczej zacznie cierpiec na syndrom muzyka (:P) i przez wiele miesiecy maltretowac sie, biadolic, raz po raz wracac do sklepu i "juz chciec kupic ale..." i po co jak mozna do tego podejsc racjonalnie, zrozumiec ze korpusu idealnego nie ma a nawet jak jest to kwestii budzetowej sie nie przeskoczy, zdecydowac sie na aparat ktory irytuje najmniej i robic zdjecia
Oczywiście, że do wszystkiego można się przyzwyczaić, tylko pozostaje pytanie: dlaczego producent zmusza nas do przyzwyczajania do gorszych rozwiązań ?
A narzekać można W pewnym momencie człowiek oczekuje wygody itd. Ja np. jestem brzydki, dlatego lubię się otaczać pięknymi przedmiotami
ze sie komus cos nie podoba nie oznacza, ze jest obiektywnie zle. narzekania na ergonomie Canona tu sie rowniez pojawiaja tak wiec czy nie jest tak, ze kazdy chwali to, do czego jest przyzwyczajony (Canon tez przeciez niejako zmusza do przyzwyczajenia sie do danych rozwiazan), a jak cos jest zrobione inaczej to na to narzeka? ja rozumiem, ze ciezko by bylo gdyby sie ktos mial przeciasc z d300 na d5100, ale takie roznice typu tu o pol mm bardziej wklesniete a tu bardziej zaokraglone nie przemawiaja do mnie jako cos, co dyskwalifikuje korpus
Aktualnie ja się przesiadłem z D3/D800 na D5200 i powiem, że nie narzekam
Jednak bardziej mnie wkurza zmiana z idealnie dopasowanego uchwytu, na taki który ma te cholerne pół milimetra bardziej wklęśnięte, bo nagle się okazuje, że taka ...... ma istotny wpływ na komfort.
Jeszcze raz -tu nie chodzi o zmiany ogólnie i kwestie przyzwyczajenia, tylko o pytanie, po co pogarszać ?
[wow, ale silny mechanizm cenzurowania słów jest tutaj -szok, nie wiedziałem, że to słowo jest brzydkie....]
Fatman73, ciagle to sie pytasz czemu nikon pogorszyl to czy tamto a ja ciagle sie pytam, czy naprawde uwazasz ze jesli dla ciebie cos jest gorsze to koniecznie musi byc obiektywnie gorsze? twierdzisz, ze nie narzekasz na d5200, a nastepnie narzekasz ze wyprofilowanie jego uchwytu ma istotny (negatywny) wplyw na komfort. czyli dokladnie to, co napisalam wczesniej, a czemu ty zaprzeczyles by w nastepnym zdaniu potwierdzic
Aszex [Usunięty]
Wysłany: Pią 22 Lut, 2013
Fatman73, dlaczego przesiadłeś się na d5200? Czy masz jakieś porównanie z d5100?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10