Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
@Hijax_pl: ja nie mogę zmianiac ISO na auto
@Komor: nie mogę zmieniac również kompensacji.
Na trybie auto mogę zmianiać jedynie:
- rozmiar obrazu - np: 16/9 i 10,5mpix
- wlączać zjęcia seryjne lub nie
- tryb kolorów np: sepia itp
redukowac rozmycie lub nie
- włączać zdjęcia nocne z reki
- iHDR
- rozpoznawanie twarzy
w opcji filmów mogę zmieniac jedynie: - tryb nagrania np: AVCHD bądź MP4
-jakość czyli np: Full HD lub HD + opcje GPSa
+ dochodza do tego konfiguracje typu zmiana godziny, daty itp czyli nic więcej
---
Porównywałem dzis te smugi z Lumixem TZ-10 tez na trybie auto - tam również istnieją ale mniejsze - u mnie np: 5 tam, góra dwie.
Jakieś masakrycznie wysokie ISO musiało być... Czy przypadkiem obiektyw nie był ustawiany w pozycję jakiegoś większego tele, gdzie:
a) przysłona zmniejszyła się do f/5.6 (albo i jeszcze mniej... ) co wymusiło wysokie ISO?
b) czas migawki przy filmowaniu był stosunkowo długi do ekwiwalentu ogniskowe, co spowodowało, że układ O.I.S nie do końca dawał sobie radę?
...przyznasz, że małpę kupuje się po to aby nagrywał ŁADNIE (i nie pytaj co to znaczy)
Ten jest ch... w automacie aż miło. W poniedziałek sprawdzę o co tam chodzi, ale jeśli to się potwierdzi, to Ten Panas będzie porażką w opcji video w "iAuto" (w słabych warunkach) w porównaniu do głównego konkurenta. Można tam wpływać na pewne parametry w trybie auto więc pokombinuję.
Zobaczcie jak wyglądają filmy w nocy w Sony HX20v (full iauto)
https://www.youtube.com/watch?v=DeQEcX8B4-8
I nikt się nie pytał jaką przysłonę ustawił sobie Soniacz i jakie dobrał do tego ISO
Takim TZ30 powinna bez problemu nagrywać moja Św.P. Babcia, bo to tylko naciśnięcie czerwonego przycisku.
Na manualu jest bardzo ładnie, jest fantazja, noc wygląda jak dzień
https://www.youtube.com/watch?v=0mkZu18kOzM
@Jackiller: Film z jakością jak u mnie. Umówmy się - jest słabo! Sony wypada o niebo lepiej. Ratuje nas ten Manual. Nie wiem czy zauważyłeś że tak u mnie jak i u Ciebie, w auto podczas robienia filmów wyłączony jest AF, albo działa tak sobie, bo w Manualu jest lepiej.
Reasumując
W mojej opinii, aparat, ze względu na ciemne szkło dobiera "optymalne" warunki nagrywania takie, aby nagrany obraz był w miarę wyraźny. Stąd zapewne w iAuto dobrano parametry o których napisał hijax_pl.
Poniżej wrzucam dwa filmy. iAuto oraz ustawienia własne zapisane pod "C1" gdzie m.in na sztywno było ISO 200. Jak widać w manualu jest lepsza jakość, ale dużo mniej widać niestety. W Automacie aparat podbija pewne parametry i jest więcej widać ale kosztem jakości.
Moim zdaniem za słabą jakość w kiepskich warunkach odpowiada procesor i soft Panasa. W Sony HX20V, przy takich samych parametrach obiektywu jest duuuużo lepiej, ale to tez trzeba by potwierdzić biorąc aparat do ręki i nagrywając w tych samych warunkach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9